Τη συγκέντρωση μιας άνευ προηγουμένου στρατιωτικής δύναμης στην Αρκτική από τη Ρωσία αποκαλύπτουν δορυφορικές φωτογραφίες.
Η Ρωσία, όπως όλα δείχνουν, δοκιμάζει τα νεότερα όπλα της σε μια περιοχή χωρίς πάγο λόγω της κλιματικής αλλαγής, σε μια προσπάθεια να ασφαλίσει τη βόρεια ακτή της και να ανοίξει μια θαλάσσια οδό – κλειδί από την Ασία προς την Ευρώπη.
Εμπειρογνώμονες όπλων και δυτικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ιδιαίτερη ανησυχία για ένα ρωσικό «υπερ-όπλο», την τορπίλη Poseidon 2M39.
Η ανάπτυξη της τορπίλης αυτής προχωρά γρήγορα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να ζητά ενημέρωση σχετικά με ένα «βασικό στάδιο» των δοκιμών τον Φεβρουάριο από τον υπουργό Άμυνας του Σεργκέι Σόιγκου, με προγραμματισμένες δοκιμές φέτος, σύμφωνα με πολλές αναφορές στα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Η μη επανδρωμένη τορπίλη τεχνολογίας στελθ, τροφοδοτείται από έναν πυρηνικό αντιδραστήρα, ενώ υπάρχει δυνατότητα να μένει κρυμμένη από τις παράκτιες δυνάμεις άμυνας και να μετακινείται κατά μήκος του πυθμένα της θάλασσας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η τορπίλη θα μπορούσε να προκαλέσει «ραδιενεργά τσουνάμι» ικανά να καταστρέψουν την πολική ακτογραμμή.
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι πρόκειται για «πολύ αληθινό» όπλο, ενώ οι δορυφορικές εικόνες που παρείχε στο CNNi η διαστημική τεχνολογική εταιρεία Maxar δείχνουν ότι στην Αρκτική κατασκευάζονται υπόγειες εγκαταστάσεις, που σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση της τορπίλης.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στο CNNi: «Υπάρχει σαφώς μια στρατιωτική πρόκληση από τους Ρώσους στην Αρκτική», συμπεριλαμβανομένης της επανατοποθέτησης παλαιών βάσεων εποχής Ψυχρού Πολέμου και της δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων στη χερσόνησο Κόλα κοντά στην πόλη του Μούρμανσκ. «Αυτό έχει συνέπειες για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της, κυρίως επειδή δημιουργεί την ικανότητα προβολής της ισχύος στον Βόρειο Ατλαντικό», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν την αργή και μεθοδική ενίσχυση των αεροδρομίων και των βάσεων σε σχήμα «τριφυλλιού»- διακοσμημένες με το κόκκινο, το λευκό και το μπλε της ρωσικής σημαίας – σε διάφορες τοποθεσίες κατά μήκος της ρωσικής Αρκτικής ακτής τα τελευταία πέντε χρόνια.
Οι βάσεις βρίσκονται εντός της ρωσικής επικράτειας και αποτελούν μέρος μιας νόμιμης υπεράσπισης των συνόρων και των ακτών της. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους, ωστόσο, ότι οι δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να καθιερώσουν τον de facto έλεγχο σε περιοχές της Αρκτικής που βρίσκονται πιο μακριά, και σύντομα θα είναι απαλλαγμένες από πάγο.