Δείτε ένα ρετρό βιντεάκι με το πώς ήταν ο Μαραθώνας και ο Σχινιάς πριν από 57 χρόνια, το μακρινό 1966, μέσα από το αρχείο του Aylon Film.

Το φιλμ ανοίγει με μακρινά πλάνα στην δαντελωτή ακτογραμμή από την Νέα Μάκρη έως και το Εθνικό πάρκο Σχινιά Μαραθώνα με φόντο το μικρό βουνό του Σταυραετού. Πίσω από αυτό αμυδρά το όρος Ζάρακας στην Εύβοια.

Μεταφερόμαστε στον Τύμβο του Μαραθώνα όπου βρίσκεται η τέφρα 192 στρατιωτών που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στην μάχη του Μαραθώνα.

Το σκηνικό αλλάζει και πλέον παρακολουθούμε στιγμές ξεγνοιασιάς στην παραλία του Σχινιά. Οι λουόμενοι επιδίδονται σε παιχνίδια μέσα στην θάλασσα ή απολαμβάνουν τις ευεργετικές ακτίνες του ήλιου. Μετά το μπάνιο φαγητό σε γραφικό ταβερνάκι (Δελφίνι, Γλάρος, ή Ψαροπούλα) στο Πευκοδάσος του Σχινιά.

Παρακολουθούμε πλάνα από τις ετοιμασίες και τα τραπέζια που βρίσκονται κάτω από πεύκα. Το φιλμ κλείνει με πλάνα της Χαλεπίου Πεύκης.

Το πευκοδάσος του Σχινιά από το 2000 ανακηρύχθηκε ως Natura περιοχή καθώς αποτελεί το σημαντικότερο παράκτιο οικοσύστημα της Αττικής.

Οσο για τις, ταβέρνες με απόφαση του 1999 είχε οριστεί η κατεδάφιση τους, μα παρέτειναν την λειτουργία τους έως και το 2018 οπότε και κατεδαφίστηκαν.

Προηγούμενο άρθροΤεύχος Μαρτίου 2023 (#93)
Επόμενο άρθροΤο λάθος που κάνουν οι περισσότερες γυναίκες φτιάχνοντας τα νύχια τους