Τον κανόνα που θέλει τη Νέα Δημοκρατία να ανεβάζει εντυπωσιακά τα ποσοστά της στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, συγκριτικά με αυτά που είχε καταγράψει τον Ιανουάριο του 2015, όταν και συντελέστηκε η μεγάλη πολιτική αλλαγή στη χώρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να διαγράφει εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία, χάνοντας μεγάλο μέρος της δυναμικής του, επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα και στην περιοχή μας και συγκεκριμένα στους Δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας-Πικερμίου.

Πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, υπήρχε δεδομένη περιέργεια αναφορικά με το πώς θα καταγραφόταν στην κάλπη η δυσαρέσκεια των πολιτών για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της πυρκαγιάς που έπληξε την περιοχή και στοίχισε τη ζωή σε 102 ψυχές.

Προφανώς και η ευθύνη για την καταστροφή δεν βαραίνει μόνο την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς οι οργανωτικές αδυναμίες, οι ελλείψεις στα μέσα πυρόσβεσης κτλ αποτελούν διαχρονικά φαινόμενα και πληγές, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή κλήθηκε να αντιμετωπίσει την κρίση. Κι όπως αποδεικνύεται από τα ποσοστά των δύο κομμάτων στις πρόσφατες εκλογές, πλήρωσε και με το παραπάνω τους -στην καλύτερη περίπτωση προβληματικούς- χειρισμούς του.

Τον Ιανουάριο του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα και στον Δήμο Μαραθώνα, αλλά και στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου με ποσοστά 35,94% και 33,97%, αντίστοιχα, την ίδια ώρα που η ΝΔ βρισκόταν αρκετά πίσω με 28,35% και 29,30%.

Τεσσεράμισι χρόνια αργότερα, η Νέα Δημοκρατία αύξησε το ποσοστό της κατά 18,63 μονάδες στον Μαραθώνα (46,98%) και 16 μονάδες στη Ραφήνα (47,35%), την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε κατά 9 μονάδες στον Μαραθώνα και 7,5 μονάδες στη Ραφήνα. Τα «γαλάζια» νούμερα, μάλιστα, είναι εντυπωσιακά υψηλά και δεν προκύπτουν μόνο από τη διάθεση «τιμωρίας» του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από μια γενικότερη μεταστροφή στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Πώς ψήφισαν στον Δήμο Μαραθώνα

Πώς ψήφισαν στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου

Τι έγινε στη Μάνδρα

Σημαντική αλλαγή στη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος παρατηρήθηκε και στη δεύτερη περιοχή που δοκιμάστηκε από φυσική καταστροφή και καταγράφηκε απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Τον Ιανουάριο του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε κατά κράτος τη Νέα Δημοκρατία στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας, λαμβάνοντας ποσοστό 39,8% έναντι 24,98%. Ήταν με απλά λόγια σχεδόν 15 μονάδες μπροστά από την αντίπαλό του, προβάδισμα που απώλεσε πανηγυρικά στις εκλογές του Ιουλίου 2019. Η Νέα Δημοκρατία αύξησε τη δυναμική της κατά 15,1 μονάδες (40,08%), ενώ το μέχρι πρότινος κυβερνών κόμμα, έχασε κάτι περισσότερο από οκτώ.