του ΜΑΚΗ ΚΟΥΛΟΥΜΠΗ

Σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά που δημοσίευσε στις 5 Ιουλίου το Πρωτοδικείο Αθηνών για τις εκλογές στον Δήμο Μαραθώνα, οι έδρες των συνδυασμών στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και ο επιμερισμός τους ανά περιφέρεια παραμένουν ίδια, όπως τα είχαμε δημοσιεύσει στο προηγούμενο τεύχος μας.

Επίσης, η επίσημη σταυροδοσία, παρά τις κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις σε αριθμούς, δεν αλλάζει σε καμιά περίπτωση τη σειρά κατάταξης των υποψήφιων Δημοτικών Συμβούλων.
Έτσι και επίσημα πλέον, η παράταξη «Πορεία Πράξης» του εκλεγμένου Δημάρχου Στέργιου Τσίρκα, με ποσοστό 39,39% την πρώτη Κυριακή, λαμβάνει συνολικά 13 έδρες από τις 33 του Δημ. Συμβουλίου, η παράταξη «Συμμαχία» του Σπύρου Λιβαθινού με ποσοστό 28,37%, εννέα έδρες, η παράταξη «Βήμα στο Μέλλον» του Νίκου Χατζηγιάννη, με ποσοστό 14,96%, πέντε, οι «Νέοι Ορίζοντες» του Ευάγγελου Κυπαρίσση, με ποσοστό 11,34%, τέσσερις και τέλος, η «Λαϊκή Συσπείρωση Μαραθώνα» του Νίκου Στεφανίδη, με ποσοστό 5,94%, δύο.
Όσον αφορά στον επιμερισμό των εδρών των παρατάξεων ανά περιφέρεια, δεν έχουμε ούτε εδώ διαφοροποιήσεις από τα ανεπίσημα αποτελέσματα, με την επίσημη κατανομή των εδρών να είναι ως εξής:

«Πορεία Πράξης» – Στέργιος Τσίρκας: 13 συνολικά, εκ των οποίων 8 στη Νέα Μάκρη και 5 στον Μαραθώνα.
«Συμμαχία» – Σπύρος Λιβαθινός: 9 συνολικά, εκ των οποίων 5 στον Μαραθώνα και 4 στη Νέα Μάκρη.
«Βήμα στο Μέλλον» – Νίκος Χατζηγιάννης: 5 συνολικά, εκ των οποίων 1 στον Βαρνάβα, 1 στο Γραμματικό, 1 στον Μαραθώνα και 2 στη Νέα Μάκρη.
«Νέοι Ορίζοντες» – Ευάγγελος Κυπαρίσσης: 4 συνολικά, εκ των οποίων 1 στο Γραμματικό, 2 στον Μαραθώνα και 1 στη Νέα Μάκρη.
«Λαϊκή Συσπείρωση Μαραθώνα» – Νίκος Στεφανίδης: 2 συνολικά, εκ των οποίων 1 στον Βαρνάβα και 1 στη Νέα Μάκρη.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης εκλέγονται Δημοτικοί Σύμβουλοι και, σύμφωνα με τον εκλογικό Νόμο, καταλαμβάνουν την έδρα στο Δημοτικό Διαμέρισμα όπου η παράταξή τους συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο Νίκος Χατζηγιάννης και ο Νίκος Στεφανίδης εκλέγονται στη Νέα Μάκρη, ενώ ο Σπύρος Λιβαθινός και ο Ευάγγελος Κυπαρίσσης εκλέγονται στον Μαραθώνα.

Ποιοι εκλέγονται Δημοτικοί Σύμβουλοι

Πλέον, σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά, η σύνθεση του νέου 33μελούς Δημοτικού Συμβουλίου, που αναλαμβάνει χρέη από 1η Σεπτεμβρίου, έχει ως εξής:

Από τη Νέα Μάκρη

 • «Πορεία Πράξης»: Κωνσταντίνος Τσίρκας (1239 σταυροί), Δημήτρης Παπαϊωάννου (969), Μανώλης Γεωργάτος (938), Βαγγέλης Σωτηρίου (757), Δημήτρης Μακρής (648), Νίκος Ευαγγελόπουλος (552), Γιώργος Ζορμπάς (500) ενώ στην 8η θέση ισοψηφούν οι Κωνσταντίνος Μπούφης και Βασίλης Τσακιργιάννης με 493 σταυρούς.

Στη περίπτωση της ισοψηφίας αυτής, σύμφωνα με τον εκλογικό Νόμο, προβλέπεται κλήρωση στο Πρωτοδικείο. Όμως, στα επίσημα πρακτικά παρουσιάζεται ως επιτυχών ο Βασίλης Τσακιργιάννης με αναπληρωματικό τον Κωνσταντίνο Μπούφη, χωρίς κανένας από τους δύο αλλά ούτε τον επικεφαλής της παράταξης Στέργιο Τσίρκα, να γνωρίζουν τον λόγο, ύστερα από επικοινωνία που είχε και με τους τρεις η MP.

 • «Συμμαχία»: Γιώργος Ζούρος (686 σταυροί), Αδάμ Μεγαγιάννης (480), Δημήτρης Τσακυργιάννης (462) και Στέφανος Θεοδωρίδης (442).
 • «Βήμα στο Μέλλον»: Νίκος Χατζηγιάννης (ως επικεφαλής) και Πόπη Πατεράκη (515 σταυροί).
 • «Νέοι Ορίζοντες»: Ελένη Ανδρώνη-Παπαϊωάννου (218 σταυροί).
 • «Λαϊκή Συσπείρωση Μαραθώνα»: Νίκος Στεφανίδης (ως επικεφαλής).

Από τον Μαραθώνα

 • «Πορεία Πράξης»: Χρήστος Στάμος (824 σταυροί), Γιώργος Μπαϊρακτάρης (606), Γιάννης Μπούσουλας (499), Αργύρης Λάσκος (487) και Νικηφόρος Μπατζές (470).
 • «Συμμαχία»: Σπύρος Λιβαθινός (ως επικεφαλής), Αλέξανδρος Ρέρρας (687 σταυροί), Νικόλαος Ζουμπουρλής (636), Στέλιος Γεραμάνης (545) και Μανώλης Γκινοσάτης (400).
 • «Βήμα στο Μέλλον»: Γιώργος Νησιώτης (510 σταυροί).
 • «Νέοι Ορίζοντες»: Βαγγέλης Κυπαρίσσης (ως επικεφαλής) και Στέφανος Μπαϊρακτάρης (313 σταυροί).

Από τον Βαρνάβα

 • «Βήμα στο Μέλλον»: Τσιμήνης Παναγιώτης (181 σταυροί).
 • «Λαϊκή Συσπείρωση Μαραθώνα»: Φαρμάκης Κωνσταντίνος (172 σταυροί).

Από το Γραμματικό

 • «Βήμα στο Μέλλον»: Λαμπαρού Δήμητρα (306 σταυροί).
 • «Νέοι Ορίζοντες»: Αλικιώτης Βασίλης (138 σταυροί).

Οι ενστάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΜΡ, επί των παραπάνω επίσημων εκλογικών αποτελεσμάτων του Πρωτοδικείου έχουν ήδη υποβληθεί από ενδιαφερόμενους ίσως και τρεις ενστάσεις που αφορούν ακυρότητα ψηφοδελτίων και λανθασμένη επιμέτρηση σταυρών, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανόν μετά την εκδίκασή τους να προκύψουν κάποιες αλλαγές, ίσως και ριζικές, στη σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εκλέγεται ο Δημήτρης Φράγκος

Διαφορά με την επίσημη καταμέτρηση από το Πρωτοδικείο προέκυψε στη σταυροδοσία για την εκλογή τοπικού Συμβούλου στην Κοινότητα Νέας Μάκρης. Θυμίζουμε ότι με βάση τα πρώτα αποτελέσματα, για τη δεύτερη εκλόγιμη θέση στο Τοπικό Συμβούλιο Νέας Μάκρης ισοψηφούσαν από την παράταξη «Βήμα στο Μέλλον» οι κκ. Δημήτρης Φράγκος και Αρχοντία-Αικατερίνη Τσέρη-Μητρόπουλου με 237 σταυρούς. Στην πρώτη καταμέτρηση είχε υπολογιστεί λανθασμένα το άθροισμα των σταυρών του κ. Φράγκου, ο οποίος, σύμφωνα με το Πρωτοδικείο, ψηφίστηκε από 257 συμπολίτες μας κι έτσι αυτός είναι που εκλέγεται Σύμβουλος στην Κοινότητα Νέας Μάκρης.