Γράφει η Εμανουέλα Τερζοπούλου – Υποψήφια Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου

Οι δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, ειδικά για την Αττική και πολύ περισσότερο για τον δήμο μας. Πραγματοποιούνται ύστερα από ένα καλοκαίρι που κάηκε η «μισή» Αττική, με την… υπόλοιπη μισή να είναι ήδη καμένη από το 2021. Οι επιπτώσεις αυτής της καταστροφής είναι ήδη ορατές στους κατοίκους, στην οικονομία, στην κοινωνική ζωή.

Η ερχόμενη δημοτική αρχή, θα κληθεί να αντιμετωπίσει αυτές τις επιπτώσεις και οφείλει να έχει ως προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος και την αποκατάστασή του όπου χρειάζεται, αν θέλει να παραμείνει ο τόπος μας βιώσιμος.

Σε αντίθεση με αυτή την ανάγκη, η σημερινή διοίκηση του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου κινείται στην κατεύθυνση τσιμεντοποίησης των πάντων, καταπάτησης δασικών εκτάσεων, ποταμών και υγροτόπων, αποψίλωσης του όποιου πρασίνου απέμεινε μέσα και έξω από τον αστικό ιστό.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα η τσιμεντοποίηση του Μεγάλου Ρέματος, η παραχώρηση χαρακτηρισμένου χώρου πρασίνου στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ για εργοτάξιο, η καταπάτηση του χαρακτηρισμένου υγροτόπου στις Μαρίκες για έργα αποχέτευσης, η καταστροφή του πράσινου που γλύτωσε από τη φωτιά του 2018 στο Μπλε Λιμανάκι για διάνοιξη παραλιακού δρόμου, η αποψίλωση και τσιμεντοποίηση του δασικού λόφου του Οχυρού για κατασκευή escape room κ.α.

Το μέλλον προβλέπεται ακόμα πιο δυσοίωνο, αν ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου συνεχίσει να υποστηρίζει όλα τα «μεγάλα έργα» που προωθεί η κεντρική κυβέρνηση στην περιοχή μας.
Τσιμεντοποίηση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, του μεγαλύτερου ποταμού της Ανατ. Αττικής, επέκταση του λιμανιού της Ραφήνας που θα το μετατρέψει στο κύριο επιβατικό λιμάνι της Αττικής και τη Ραφήνα σε νέο Πειραιά, κατασκευή οδικών δικτύων εκτός κλίμακας μέχρι το λιμάνι (Αττική οδός), είναι οι βασικοί σχεδιασμοί που στηρίζονται από την κυβέρνηση και τη σημερινή δημοτική αρχή και δεν αμφισβητούνται από την αντιπολίτευση.

Η προστασία του περιβάλλοντος και των δημοτών από τις συνέπειες όλων αυτών των «αναπτυξιακών έργων» που δεν αποσκοπούν στο να βοηθήσουν όλους εμάς που ζούμε στην περιοχή και για τα οποία ουδέποτε ζητήθηκε η γνώμη μας, δεν απασχολούν καν τη σημερινή δημοτική αρχή.

Την ίδια στιγμή η καθημερινότητά μας συνεχώς υποβαθμίζεται. Αύξηση κυκλοφοριακού φόρτου και έλλειψη θέσεων στάθμευσης λόγω αύξησης της επιβατικής κίνησης του λιμανιού, 24ωρη ηχορύπανση από τα αεροπλάνα, ατμοσφαιρική ρύπανση από τα καύσιμα πλοίων και αεροπλάνων, έλλειψη δημόσιας συγκοινωνίας μέχρι το κέντρο της Ραφήνας, έλλειψη συγκοινωνιακής σύνδεσης στις γειτονιές του δήμου, έλλειψη μέριμνας για μεταφορά των μαθητών στα σχολεία, ελλιπείς σχολικές κτιριακές υποδομές, απουσία νοσοκομείου, ασθενοφόρων, δομών και μέτρων υποστήριξης και διευκόλυνσης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, πολιτιστική ανυπαρξία. Αυτή είναι η καθημερινότητα που βιώνει ένας κάτοικος του δήμου μας.

Στόχος της δημοτικής κίνησης «Γη & Ελευθερία» είναι αυτή η καθημερινότητα να αλλάξει βάσει των πραγματικών αναγκών των κατοίκων και του τόπου.

Στόχος μας είναι η υπεράσπιση του κοινωνικού συμφέροντος και όχι των μεγάλων «επενδυτικών συμφερόντων» ή της ψηφοθηρικής ικανοποίησης μικροσυμφερόντων.

Στόχος είναι το δυνάμωμα της φωνής των πολιτών και όχι ο αποκλεισμός τους από τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων με κλειστά δημοτικά συμβούλια και κρυφές από τους πολίτες αποφάσεις.

Στόχος είναι ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου να διατηρήσει τη φυσιογνωμία του και το φυσικό του περιβάλλον και η περιοχή να μη μετατραπεί σε τσιμεντούπολη.

Η πλειοψηφία όσων επέλεξαν να ζουν εδώ το έκανε όχι για να δει μια μέρα να χτίζεται μια συνέχεια της Αθήνας, αλλά επειδή το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής αποτελούν αδιαπραγμάτευτες αξίες. Αξίες που η «Γη & Ελευθερία» επιθυμεί να δει να τις απολαμβάνουν και οι επόμενες γενιές.

Καλούμε όλους τους δημότες να μας στηρίξουν. Να μας ψηφίσουν και να είναι μαζί μας στους αγώνες που θα δώσουμε το επόμενο διάστημα είτε ως δημοτική αρχή είτε ως αντιπολίτευση, για να υπερασπιστούμε τη γη και την ελευθερία στον τόπο που αγαπάμε!

Who is who

Η Εμανουέλα Τερζοπούλου γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα όπου έζησε τα παιδικά της χρόνια, ερχόμενη κάθε καλοκαίρι στη Ραφήνα, στην οικογενειακή παραθεριστική κατοικία.
Σπούδασε χημικός στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Μετά την αποφοίτησή της εργάστηκε στην εκπαίδευση, ενώ από το 1997 μέχρι σήμερα εργάζεται σε εταιρείες με αντικείμενο ηλεκτρολογικά υλικά και ενεργειακά δίκτυα.

Το 2008 έγινε μόνιμη κάτοικος Ραφήνας και εντάχθηκε στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος, αρχικά μέσα από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Νηρέα του οποίου είναι μέλος του Δ.Σ. και στη συνέχεια ως ιδρυτικό μέλος της Κίνησης για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας.

Έχει συμμετάσχει ενεργά σε κοινωνικούς αγώνες και περιβαλλοντικές συλλογικότητες για την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενάντια στον πόλεμο, για το κλίμα, για την υπεράσπιση των ποταμών και του δημόσιου νερού και ενάντια στις εξορύξεις.

Διεκδικεί το δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, ως επικεφαλής της ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης «Γη & Ελευθερία».

Προηγούμενο άρθροΜοναχός στο Άγιο Όρος μέθυσε και πλάκωσε στο ξύλο άλλο μοναχό
Επόμενο άρθροΘλίψη στον δήμο Μαραθώνος – Έφυγε από τη ζωή ο Νεκτάριος Βελισσαρίου