Σημαντικό εύρημα, εντόπισε ερασιτέχνης στην ανίχνευση μετάλλων, Ginnerup Schytz, όταν ανακάλυψε αντικείμενα που προέρχονται από την Εποχή του Σιδήρου, στην περιοχή Vindelev, της Δανίας.

Ο θησαυρός αποτελείται σχεδόν από ένα κιλό χρυσού, το οποίο θάφτηκε πριν από 1.500 χρόνια, όπως ανέφερε το μουσείο Vejlemuseerne. Το μουσείο σχολίασε πως πρόκειται για “έναν από τους μεγαλύτερους, ακριβότερους και ωραιότερους θησαυρούς από χρυσό στην ιστορία της Δανίας μέχρι τώρα”.

Ο επικεφαλής έρευνας του μουσείου, Mads Ravn, είπε σε δήλωσή του στο CNN, πως ο Schytz του έστειλε μια φωτογραφία από τα ευρήματα ρωτώντας τον εάν πρόκειται για κάτι σημαντικό.

Ο Schytz μόλις είχε αποκτήσει τον ανιχνευτή μετάλλων και τον χρησιμοποίησε σε μια έκταση γης που ανήκε σε φίλο του. Λίγες ώρες μετά την έναρξη, έπεσε πάνω στον θησαυρό.

Αμέσως, κλήθηκαν αρχαιολόγοι οι οποίοι έσκαψαν το σημείο μαζί με μια ομάδα του Εθνικού Μουσείου και βρήκαν τα θαμμένα χρυσά μετάλλια.

Σύμφωνα με το μουσείο, ο θησαυρός περιείχε μενταγιόν καθώς και ρωμαϊκά νομίσματα που είχαν μετατραπεί σε κοσμήματα.

“Τα ρωμαϊκά νομίσματα δείχνουν πόσο κινητικοί ήταν οι άνθρωποι εκείνη την εποχή”, είπε ο Ravn, “με ανθρώπους από τη βόρεια Ευρώπη να κινούνται νότια για να λεηλατήσουν ή να υπηρετήσουν ως μισθοφόροι σε ρωμαϊκούς στρατούς πριν φέρουν τα νομίσματα πίσω στο σπίτι”.

Τα νομίσματα πιθανότατα να ανήκαν σε κάποιον ηγεμόνα του 6ου αιώνα, ο οποίος για κάποιον λόγο έθαψε αργότερα τα χρυσά νομίσματα. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν πως ίσως ήταν προσφορά σε κάποιον θεό, γεγονός που μπορεί να αιτιολογηθεί από τον συνδυασμό των αντικειμένων ή διαφορετικά τα έθαψε για να τα προφυλάξει εν καιρώ πολέμου.

Τα χρυσά ευρήματα από την Εποχή του Σιδήρου πρόκειται να παρουσιαστούν για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2022, στα πλαίσια έκθεσης των Βίκινγκς.