Μπαράζ μεταρρυθμίσεων προωθεί η κυβέρνηση στα εργασιακά με νομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί – εκτός απροόπτου – σε δημόσια διαβούλευση το επόμενο διάστημα.

Οι αλλαγές αφορούν, μεταξύ άλλων, σε ωράριο, υπερωρίες, τηλεργασία, απολύσεις και αποζημιώσεις.

 

Στο νομοσχέδιο, προβλέπεται μεταξύ άλλων αύξηση του πλαφόν των νόμιμων υπερωριών στις 180 ώρες και εξίσωση της εφαρμογής του μέτρου για όλους τους κλάδους. Σήμερα, το ανώτατο όριο είναι 96 ώρες ετησίως σε βιομηχανικές, βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και 120 ώρες για τις υπηρεσίες και το εμπόριο.

 

Έξτρα αποζημίωση

 

Έξτρα αποζημίωση ως εναλλακτική λύση αντί της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης αναμένεται να μπει στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου για τους μισθωτούς η απόλυση των οποίων κρίνεται άκυρη από τα δικαστήρια.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», η «έξτρα» αποζημίωση που θα καταβάλλει η επιχείρηση στον εργαζόμενο, προκειμένου να μην τον επαναπροσλάβει κι ενώ η απόλυσή του θα έχει κηρυχθεί άκυρη, αναμένεται να κυμαίνεται από 3 έως 24 επιπλέον μηνιάτικα, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης. Η διάταξη αναμένεται να αναφέρεται σε αποζημίωση, από αστική ποινή, όχι κατώτερη των τριών μηνών και όχι ανώτερη των 24 μηνών.

 

Μένει να προσδιοριστεί αν την πρωτοβουλία της επιλογής θα την έχει και ο εργοδότης εκτός από τον εργαζόμενος. Κατά πληροφορίες, οι απολυθέντες, δηλαδή οι εργαζόμενοι, θα μπορούν να ζητούν την αστική ποινή, δηλαδή την έξτρα αποζημίωση, αντί της επαναπρόσληψής τους, ενώ δεν αποκλείεται να εξεταστεί και το δικαίωμα του εργοδότη για κάτι τέτοιο, ιδίως αν συντρέχουν οικονομοτεχνικοί λόγοι που καθιστούν δυσχερή την επαναπρόσληψη.

 

Σε ποια περίπτωση είναι άκυρη η απόλυση

 

Με μια νέα διάταξη συγκεντρώνονται όλες οι περιπτώσεις, για τις οποίες μια απόλυση μπορεί να είναι άκυρη, ενώ ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για αντιστροφή βάρους απόδειξης στην απόλυση. Στην ρύθμιση αναφέρονται συνδικαλιστές, έγκυες γυναίκες, περιπτώσεις διάκρισης λόγω φύλου, λόγω άρνησης αλλαγής σύμβασης από πλήρη σε μερική απασχόληση κ.ά.

Τι αλλάζει στην προειδοποιημένη απόλυση

 

Ρύθμιση υπάρχει στο εργασιακό νομοσχέδιο και για την προειδοποιημένη απόλυση. Με την νέα ρύθμιση, δίνεται το δικαίωμα στον εργοδότη έχοντας  προειδοποιήσει για την απόλυση τον εργαζόμενο, να του απαγορεύσει την πρόσβαση στην εργασία, ενώ θα υποχρεούται να του καταβάλλει το μισθό όπως προβλέπεται.   

4μηνη προθεσμία στον εργοδότη για νόμιμες απολύσεις  

 

Ορίζεται προθεσμία 4 μηνών για τον εργοδότη, προκειμένου να τηρήσει σωστά τις διατυπώσεις ώστε να μην κηρυχθεί άκυρη η απόλυση. Υπενθυμίζεται πως κάθε εργαζόμενος όταν απολύεται έχει προθεσμία 3 μηνών για να υποβάλλει αγωγή επαναπρόσληψης.

 

Πλέον ο νόμος θα δίνει το περιθώριο στον εργοδότη, αν έχει γίνει λάθος στο έντυπο, μέσα σε 4 μήνες να μπορεί να το διορθώσει. Δίνεται έτσι μια δυνατότητα να έχει το δικαίωμα ο εργοδότης να σταματήσει την ακυρότητα της απόλυσης αν αυτή συντελέστηκε – για παράδειγμα – για μη καταβολή αποζημίωσης ή δεν τηρήθηκε ο τύπος, να διορθώσει το λάθος του εντός 4μηνης προθεσμίας, ώστε να σταματήσει η ακυρότητα της καταγγελίας και η επιδίκαση μισθών.

 

Τι θα ισχύει με την τηλεργασία

 

Από τις σημαντικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου θα είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει την τηλεργασία η οποία φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει και την μετά covid εποχή.

 

Οι διατάξεις θα εξασφαλίζουν το δικαίωμα στην αποσύνδεση προκειμένου να τηρείται το ωράριο εργασίας και να προστατεύεται η ιδιωτική ζωή του τηλεργαζόμενου. Απαγορεύεται ρητά η χρήση της κάμερας (web cam) για τον έλεγχο του τηλεργαζομένου και θα προστατεύονται εν γένει τα προσωπικά δεδομένα. Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να προμηθεύσει τον εξοπλισμό στον τηλεργαζόμενο ή να καλύψει το κόστος χρήσης αυτού καθώς και το κόστος συντήρησης και αποκατάστασης των βλαβών. Διαφορετικά η συμφωνία περί τηλεργασίας κρίνεται άκυρη.

 

Ψηφιακή κάρτα εργασίας

 

Στόχος του υπουργείου είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας να συνδυαστεί με την εφαρμογή τόσο του ψηφιακού ωραρίου όσο και της ψηφιακής κάρτας εργασίας ώστε να καταγράφονται online οι «κλειδωμένες» υπερωρίες τις οποίες ο εργοδότης οφείλει η να πληρώσει η να συμψηφίσει.

 

Με την ενεργοποίηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα καταγράφονται με ακρίβεια δευτερολέπτου σε πραγματικό χρόνο οι ώρες εργασίας του μισθωτού και θα διαβιβάζονται αυτόματα με ηλεκτρονικό τρόπο στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», αναφέρει το «Πρώτο Θέμα». Από την πλευρά του το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας θα μπορεί να διασταυρώνει τα στοιχεία και να επιβάλει πρόστιμα σε περίπτωση πραγματοποίησης υπερωριών που δεν πληρώνονται αλλά και να εντοπίζει την ψευδώς δηλωμένη μερική απασχόληση των εργαζομένων.

 

Η χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας θα ξεκινήσει πιλοτικά από τις τράπεζες, τα σούπερ μάρκετ και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 50 άτομα ενώ σταδιακά θα εφαρμοστεί στο σύνολο της ιδιωτικής οικονομίας.

 

 

ΠΗΓΗlifo.gr
Προηγούμενο άρθροΑυξάνονται τα ενοίκια
Επόμενο άρθροΤα γυμναστήρια θα ανοίξουν τελευταία – Αναμονή για τα εμπορικά κέντρα