Η κουζίνα είναι ένας χώρος που οι περισσότεροι καταναλώνουν έναν στάνταρ χρόνο καθημερινά. Είναι ο χώρος που μπορείτε να μαγειρέψετε φαγητό, να δημιουργήσετε ένα όμορφο γλυκό, να φτιάξετε ένα ρόφημα και πολλά ακόμα. Το φαγητό είναι μια καθημερινή ανάγκη. Πλέον πολλοί μαγειρεύουν το βράδυ για την επόμενη μέρα γιατί στην οικογένεια δουλεύουν και τα 2 μέλη, συνεπώς δεν έχουν χρόνο ώστε να μαγειρέψουν το μεσημέρι.

Επειδή λοιπόν είναι ένας χώρος που χρησιμοποιείται καθημερινά και σας βοηθάει να δημιουργήσετε μια βασική ανάγκη, θέλετε να είναι και πρακτικός. Να νιώθετε άνετοι και να μην σας προκαλεί τίποτα δυσφορία.

Πώς όμως είναι μια εργονομική κουζίνα;

Θα ξεκινήσουμε με την διάταξη. Υπάρχει κάτι που είναι γνωστό ως «αρχιτεκτονικό τρίγωνο» και βγαίνει από το τρίγωνο που δημιουργείται ανάμεσα στο ψυγείο, το νεροχύτη και τα μάτια με τον φούρνο. Αυτό το τρίγωνο βοηθάει στο να βρίσκονται όλα κοντά μεταξύ τους για να γίνονται πιο εύκολα οι διαδικασίες. Επίσης κοντά πρέπει να βρίσκονται και τα αντικείμενα όπως για παράδειγμα τα τηγάνια και οι κατσαρόλες να βρίσκονται σε ένα ντουλάπι κοντά στα μάτια. Άρα τα έπιπλα κουζίνας πρέπει να γεμίσουν με σωστό τρόπο για να υπάρχει και μια σωστή εσωτερική διάταξη.

Προσοχή στα ύψη! Δώστε βάση στα ύψη που θα τοποθετηθούν τα έπιπλα κουζίνας και ο πάγκος. Ειδικότερα ο πάγκος που αν δεν τοποθετηθεί σωστά στο ύψος, θα σας δυσκολέψει και ίσως σας δημιουργήσει πόνους σε μερικά μέρη του σώματος. Εξίσου όμως σημαντικά είναι και τα ράφια γιατί αν ξεφύγουν, δεν θα φτάνετε τα βασικά.

Όταν έρθει η ώρα να πάρετε τον πάγκο, επιλέξτε υλικά που δεν θα είναι ευδιάκριτες οι γρατζουνιές, δεν θα καίγεται αν ακουμπήσετε μια κατσαρόλα και θα καθαρίζονται εύκολα. Με την αντίστοιχα λογική επιλέξτε και τα έπιπλα.

Αφού γίνει μια σωστή τοποθέτηση, ξεκινήστε την οργάνωση των ραφιών. Να τοποθετήσετε σε ένα συρτάρι πράγματα που σχετίζονται μεταξύ τους για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας. Μια έξτρα πινελιά που θα βοηθήσει το περιβάλλον, είναι να βάλετε 2 κάδους. Έναν για όλα τα απορρίμματα και έναν για ανακύκλωση.

Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης ο φωτισμός. Οι κλασικές κουζίνες έχουν επανέλθει στη μόδα υιοθετώντας μοντέρνους φωτισμούς, πλέον τοποθετούν led ταινία κάτω από τα ντουλάπια, για να φωτίζεται καλύτερα ο πάγκος εργασίας. Επίσης εκμεταλλευτείτε το φυσικό φως που μπαίνει από τα παράθυρα!

Τέλος, εξοπλιστείτε με συσκευές οι οποίες δεν καταναλώνουν πολύ ενέργεια. Αν θέλετε να το πάτε το επόμενο level, πάρτε «έξυπνες» συσκευές που μπορεί να υπάρχει απομακρυσμένος έλεγχος. Ένα παράδειγμα μιας τέτοιας λειτουργίας είναι να δώσετε εντολή να λειτουργήσει το πλυντήριο πιάτων, ενώ εσείς βρίσκεστε στο δρόμο.

Προηγούμενο άρθροΤο πρόγραμμα των Cool Tymvos Cinemas μέχρι την Τετάρτη 12 Ιουνίου
Επόμενο άρθροΜετάβαση από παιδικό σε εφηβικό δωμάτιο