Γράφει ο Στέλιος Γ. Πλακίτσης

Μικρά νησιά που πριν από 24 χρόνια έγραψαν τη δική τους Ιστορία. Μέσα στο καταχείμωνο, στο τέλος του Γενάρη του 1996. Και δεν ήταν μόνο αυτό.

Δύο αξιωματικοί κι ένας υπαξιωματικός ξεκίνησαν με διατεταγμένη υπηρεσία από τη Μαραθώνια γη, από το όρος «Κοτρώνι» όπου βρίσκεται η βάση των ελικοπτέρων, να αναχαιτίσουν εκεί στα αιγαιοπελαγίτικα ιστορικά νησιά και να βεβαιωθούν ότι κυματίζει η γαλανόλευκη ελληνική σημαία.

Τα ύπουλα χέρια των Τούρκων κατέρριψαν το ελικόπτερο, στο οποίο χειριστής ήταν ο Χριστόδουλος Καραθανάσης, με βοηθό τον Παναγιώτη Βλαχάκο. Αξιωματικοί εγνωσμένης αξίας και από τα πρωτοκλασάτα ονόματα που διέθετε η Βάση Ελικοπτέρων του «Κοτρωνίου» στον Μαραθώνα μας.

Με τον κελευστή Έκτορα Γιαλοψό, το Πολεμικό Ναυτικό έχασε άξια στελέχη του. Η Κυβέρνηση Σημίτη κύρια υπεύθυνη του γεγονότος αυτού που έλαβε διεθνείς διαστάσεις. Ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Λυμπέρης είχε γράψει στα απομνημονεύματά του ότι στο ερώτημα που έθεσε στον τότε Υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, «τι θα πούμε στον ελληνικό λαό για την υποστολή της ελληνικής σημαίας;», η απάντηση του Υπουργού ήταν ότι «την πήρε ο αέρας». Γελοία πράγματα και με πολύ θράσος…

Μόνο στην Ελλάδα 24 χαμένα χρόνια

Μεγάλο το πένθος για το Πολεμικό Ναυτικό. Αρχές Φεβρουαρίου του 1996, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαραθώνα πρότεινα, όντας Δημοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης, η οδός που οδηγεί στη Βάση Ελικοπτέρων εντός της εδαφικής περιοχής του τότε Δήμου Μαραθώνα να ονομαστεί «Λεωφόρος Ηρώων Ιμίων» για να τιμηθεί η μνήμη των άξιων ηρώων που έπεσαν υπέρ της πατρίδος. Η απόφαση αυτή ψηφίστηκε με απόλυτη πλειοψηφία. Δυστυχώς, από τότε, καίτοι έχουν περάσει 24 χρόνια, δεν έχει αναρτηθεί η πινακίδα που να τιμάει τους ήρωες των Ιμίων.

Μήπως είναι κατάλληλος καιρός τώρα, με τη συμπλήρωση 24 χρόνων από αυτή την ιστορική επέτειο, να ευαισθητοποιηθούν η νέα Δημοτική και η νέα Κοινοτική Αρχή που προέκυψαν από τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές; Να στήσουν αναμνηστική στήλη στο σημείο που ξεκινά η οδός για το Ελικοδρόμιο στη συμβολή με τη Λεωφόρο Πλαταιών, με τα ονόματα των ένδοξων και αείμνηστων ηρώων αξιωματικών και υπαξιωματικού του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Στη μνήμη αυτών των ηρωικών πεσόντων, κύριε Δήμαρχε Μαραθώνα, κύριε Πρόεδρε της Κοινοτικής Ενότητας Μαραθώνα, ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ!!!