Food rocks

του Πάνου Δερδεμέζη

Ο Πάνος από μικρός πειραματιζόταν με τη μαγειρική, χωρίς σπουδές πάνω στο αντικείμενο. Ξεκινώντας από ένα μπεργκεράδικο στη Νέα Μάκρη που έχει κλέψει τις καρδιές μας και με όπλο το πάθος του, κατάφερε να δουλέψει σε ένα από τα καλύτερα μαγαζιά του Λονδίνου. Αυτή τη σεζόν μαγειρεύει στο Κρασοπουλιό «Σελήνη» και από αυτό το τεύχος θα μας ταξιδεύει όλους με τις δικές του, μοναδικές προτάσεις!


Ο Νοέμβριος μπήκε και ο χειμώνας άρχισε για τα καλά. Όσους κοιλιακούς ήταν να δείξουμε, τους δείξαμε. Οπότε… ξεφύσα και άσε την κοιλιά σου ελεύθερη. Ήρθε η ώρα για φαγητό, χωρίς τύψεις. Θα μαγειρέψουμε μαζί διάφορες συνταγές, όχι απαραίτητα παχυντικές! Άλλωστε θα έχουμε πολύ χρόνο και για τα δύο. Το φαγητό είναι από τις μεγαλύτερες απολαύσεις, γι’ αυτό, λοιπόν, και δεν έχει όρια, αλλά ούτε και κανόνες. Με απλά υλικά θα μαγειρεύουμε μαζί, βήμα προς βήμα, μήνα προς μήνα! Ξεκινάμε με δύο συνταγές. Ελπίζω να τις απολαύσετε!

Burger με μπέικον μέσα στον κιμά και καραμελωμένα μανιτάρια (4 burger)

Για τα καραμελωμένα Μανιτάρια:
  • 5-6 φρέσκα λευκά μανιτάρια
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 5-6 πρέζες μαύρη ζάχαρη
  • 5 κ.σ. βαλσάμικο
  • φρέσκο πιπέρι
Για τα μπιφτέκια:
  • 10 φέτες μπέικον
  • 800 γρ. κιμά από μοσχ. σπάλα
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 χοντροκομμένες φέτες τυρί τσένταρ
Για το σερβίρισμα:
  • 4 ψωμάκια για μπέργκερ
  • 4 φέτες ντομάτα
  • μαγιονέζα
  • σάλτσα bbq

Για τα καραμελωμένα μανιτάρια, ξεκινάμε βάζοντας ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει και προσθέτουμε ελαιόλαδο. Κόβουμε τα μανιτάρια μας και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το βαλσάμικο για να τα βοηθήσουμε να καραμελώσουν. Ανακατεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μόλις πάρουν χρώμα, αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη. Η διαδικασία μπορεί να πάρει 5-10 λεπτά.

Για τα μπιφτέκια, κόβουμε το μπέικον σε μικρά τετραγωνάκια και τα ανακατεύουμε με τον κιμά. Χωρίζουμε τον κιμά σε 4 ίσα μέρη και σχηματίζουμε τα μπιφτέκια μας, πολύ απαλά, χωρίς να τα πιέσουμε καθόλου. Αλατίζουμε μόνο την πάνω και την κάτω μεριά από το μπιφτέκι και αυτό είναι! Μόλις τα βάλουμε στο τηγάνι, τα πατάμε απαλά με μια σπάτουλα, ίσα ίσα για να πάρουν σχήμα και πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Μόλις πάρουν χρώμα, γυρνάμε τα μπιφτέκια από την άλλη πλευρά. Βάζουμε 1-2 φέτες τυρί τσένταρ πάνω σε κάθε μπιφτέκι. Βγάζουμε τα μπιφτέκια από τη φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη. Καθαρίζουμε το τηγάνι και ψήνουμε τα ψωμάκια μας με λίγο ελαιόλαδο (πατάμε λίγο με τα χέρια μας).

Για το στήσιμο των burger βάζουμε στη βάση το ψωμάκι μας, τη μαγιονέζα, την σάλτσα bbq, το μπιφτέκι, την ντομάτα και τα καραμελωμένα μανιτάρια. Έτοιμο!

TIP: Αντί για την bbq, μπορείς να βάλεις τη σάλτσα από τα μανιτάρια που έχει καραμελώσει στο τηγάνι.

Λίγα είναι τα λόγια που μπορώ να γράψω για να περιγράψω αυτή τη γεύση που κυριολεκτικά στα «σκάει», μόλις φας την πρώτη μπουκιά. Είναι, όντως, μια πιο περίπλοκη συνταγή για burger, αλλά αξίζει την προσπάθεια!


Αφράτα brownies με 5 υλικά

υλικά:
  • 300 γρ. κουβερτούρα
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 150 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. αλεύρι

Κοσκινίζεις το αλεύρι. Λιώνεις την κουβερτούρα με το βούτυρο σε μπεν μαρί και μόλις είναι έτοιμο, το αποσύρεις από τη φωτιά και αφήνεις το μείγμα για λίγο, να κρυώσει. Χτυπάς σε ένα μπολ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και έπειτα προσθέτεις το μείγμα της κουβερτούρας, σιγά-σιγά, σε τρεις δόσεις, ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα.

Προσθέτεις στο μείγμα και το αλεύρι, ανακατεύοντας απαλά. Αδειάζεις το μείγμα σε βουτυρωμένο πυρέξ και το ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, για 20 λεπτά. Το αφήνεις λίγο να κρυώσει για να σταθεί, κόβεις σε κομμάτια, βάζεις από πάνω μία μπάλα παγωτό και σερβίρεις. Βουαλά!

Τα λόγια δεν συγκρίνονται με το σοκ που θα πάθεις, αφού γευτείς το πρώτο ζεστό κομμάτι. Το μόνο που χρειάζεται να ξέρεις είναι πως τα υπέροχα αυτά brownies φτιάχνονται με μόλις πέντε βασικά υλικά! Ναι, είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, παίρνουν ελάχιστο χρόνο και θα σε στείλουν στην «κόλαση» της σοκολάτας (ή στον παράδεισο, όπως το δει κανείς). Συνδύασέ τα με παγωτό κρέμα και απόλαυσε!