Food rocks

του Πάνου Δερδεμέζη

Ο Πάνος από μικρός πειραματιζόταν με τη μαγειρική, χωρίς σπουδές πάνω στο αντικείμενο. Ξεκινώντας από ένα μπεργκεράδικο στη Νέα Μάκρη που έχει κλέψει τις καρδιές μας και με όπλο το πάθος του, κατάφερε να δουλέψει σε ένα από τα καλύτερα μαγαζιά του Λονδίνου. Αυτή τη σεζόν μαγειρεύει στο Κρασοπουλιό «Σελήνη» και από αυτό το τεύχος θα μας ταξιδεύει όλους με τις δικές του, μοναδικές προτάσεις!


Καλή χρονιά σε όλους! Η Τσικνοπέμπτη έρχεται, οπότε σε αυτό το τεύχος θα τσικνίσουμε παρέα. Οι συνταγές μας θα είναι απλές, αλλά εντυπωσιακές! Όπως σάς έχουμε συνηθίσει άλλωστε… Δύο κρέατα, μία μαρινάδα και μία sauce που θα λατρέψετε σίγουρα. Την τσίκνα πολλοί εμίσησαν, το κρέας, όμως, κανείς! Γι’ αυτό οι επιλογές μας δεν αφορούν μόνο ψησταριά! Έχουμε αρνάκι στον φούρνο και πανσέτα στα κάρβουνα. Τα πολλά λόγια περιττά, ας ξεκινήσουμε!

Γλυκόξινη σάλτσα barbeque

Πανσέτα χωρίς dip δε γίνεται, οπότε πρέπει να προστεθεί στο τραπέζι μας. Αυτή η σάλτσα ταιριάζει με όλα!  Χοιρινό, κοτόπουλο, μοσχάρι, ακόμη και ψάρι! Είναι μία από τις καλύτερες sauce που έχω φτιάξει ποτέ και τη μοιράζομαι μαζί σας… με βαριά καρδιά! Γιατί η αναζήτηση στη μαγειρική κρύβει συνεχώς εκπλήξεις και δεν τελειώνει ποτέ. Θα πάει τη γεύση σας σε άλλο level. Λίγο γλυκιά, λίγο καυτερή, απίστευτη!

Θα χρειαστούμε:
  • 1 κσ βούτυρο
  • 1 κούπα ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 1/2 κούπα μαύρη μπίρα
  • 3 σκ. σκόρδο
  • 1 πράσινη πιπεριά Jalapeno, ψιλοκομμένη μαζί με τα σπόρια
  • 1 κγ καπνιστή πάπρικα
  • 1/4 κγ πιπέρι καγιέν
  • 2 κούπες κέτσαπ
  • 3 κσ μαύρη ζάχαρη
  • 2 κσ Soy sauce
  • 2 κσ Worcestershire sauce
  • 1 κσ μηλόξιδο
  • 2 κσ φρεσκοστυμμένο λεμόνι
Εκτέλεση:

Σε ένα μεσαίο τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο. Αφού λιώσει, ρίχνουμε το κρεμμύδι, την μπίρα και το αλάτι. Καπακώνουμε και μαγειρεύουμε για 15’ σε μέτρια φωτιά. Κοιτάμε τακτικά, ώστε να μην κολλήσει το κρεμμύδι. Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για 30’. Με ένα μπλέντερ χειρός, πολτοποιούμε τη σάλτσα. Αν δεν έχουμε μπλέντερ χειρός, το κάνουμε τμηματικά σε μίξερ. Τη βάζουμε σε βάζα. Στο ψυγείο διατηρείται για δύο εβδομάδες.

Διαβάστε τη συνταγή για το Αρνίσιο μπούτι στον φούρνο με πατάτες εδώ

Διαβάστε τη συνταγή για τη Χοιρινή πανσέτα στη σχάρα εδώ