Food rocks

του Πάνου Δερδεμέζη

Ο Πάνος από μικρός πειραματιζόταν με τη μαγειρική, χωρίς σπουδές πάνω στο αντικείμενο. Ξεκινώντας από ένα μπεργκεράδικο στη Νέα Μάκρη που έχει κλέψει τις καρδιές μας και με όπλο το πάθος του, κατάφερε να δουλέψει σε ένα από τα καλύτερα μαγαζιά του Λονδίνου. Πλέον, μέσα από τη στήλη του, θα μας ταξιδεύει όλους με τις δικές του, μοναδικές προτάσεις!


Σούπα ΚΑΡΥδας (για 6-8 άτομα)

Αρκετά με τα εύκολα. Πάμε για μία συνταγή για… προχωρημένους. Το κρύο καλά κρατεί, καιρός για σούπα! Θα ετοιμάσουμε μία ιδιαίτερη σούπα με κάρυ, σιρόπι σφενδάμου, κίτρινη κολοκύθα και γάλα καρύδας. Μαγειρικό ταξίδι με προορισμό την τέλεια γεύση.

υλικά:

  • 1 κίτρινη κολοκύθα, κομμένη στα δύο, χωρίς τα σπόρια
  • 1 κσ ελαιόλαδο
  • 1 κσ χοντρό αλάτι
  • 1 κγ φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 3 κσ βούτυρο
  • 2 σκ σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 φλ κόκκινο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 1 φλ λευκό ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 2 μεγάλα καρότα, ψιλοκομμένα
  • 1 κσ σπόρους κόλιανδρου, χτυπημένους με το γουδοχέρι
  • 1/4 κγ φρεσκοτριμμένο κόκκινο πιπέρι
  • 2 πατάτες (φούρνου), καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
  • 1 κσ κάρυ
  • 1/2 κγ κουρκουμά (τούρμερικ)
  • 1,5 λίτρο ζωμό κοτόπουλο
  • 1 φλ γάλα καρύδας
  • 1 κσ σιρόπι σφενδάμου

εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 oC. Βάζουμε την κολοκύθα σε ένα ταψί, με τη φλούδα στην κάτω πλευρά και ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για 1 ώρα και 15’.

Αφαιρούμε τη φλούδα και τοποθετούμε την κολοκύθα σε ένα μπολ. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 30’’, προσεκτικά, χωρίς να καεί. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το καρότο, τον κόλιανδρο, το κόκκινο πιπέρι και μαγειρεύουμε για περίπου 8-10’, μέχρι τα λαχανικά μας να μαλακώσουν.

Ρίχνουμε την κολοκύθα, τις πατάτες, το κάρυ, τον κουρκουμά, τον ζωμό και αλατοπιπερώνουμε. Φέρνουμε τη σούπα σε βράση και μαγειρεύουμε για 20’, μέχρι η πατάτα να γίνει πολύ μαλακή. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με ένα μίξερ χειρός χτυπάμε καλά τη σούπα, πάνω κάτω, μέχρι να λιώσουν όλα τα υλικά.

Την ώρα που αρχίζει να δένει η σούπα, προσθέτουμε το γάλα καρύδας και το σιρόπι σφενδάμου. Δοκιμάζοντας, προσθέτουμε αλατοπίπερο. Μπορούμε να γαρνίρουμε με λίγη κρέμα γάλακτος, ελαιόλαδο και μαϊντανό.