Ενα μεγάλο δράμα κρύβεται πίσω από το θάνατο του 55χρονου, ο οποίος έχασε τη μάχη για τη ζωή το περασμένο Σάββατο μετά από 38ημερη νοσηλεία στο νοσοκομείο ΚΑΤ αλλά και της αιμοδοσίας που προγραμματίζεται για πολυεγκαυματία που νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα εγκαυμάτων του ίδιου νοσοκομείου.

Σαρανταέξι ημέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά που αφάνισε τα δάση στη Βαρυμπόμπη, στο Κρυονέρι, στο Κατσιμίδι, στη Δροσοπηγή και στις Αφίδνες δύο ακόμα συμπολίτες μας βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση και δίνουν μάχη για τη ζωή τους. Ο φίλος τους και κάτοικος Κρυονερίου το περασμένο Σάββατο έχασε τη ζωή του μετά από 38 ημέρες νοσηλείας.

Πρόκειται για τα μέλη τριμελούς παρέας από το Κρυονέρι και τη Δροσοπηγή που από την πρώτη ημέρα που ξέσπασε η πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη ήταν στην πρώτη γραμμή και έδιναν μάχες για να σώσουν περιουσίες τους αλλά και τις περιουσίες των συμπολιτών τους. Ομως εκείνο το απόγευμα της 5ης Αυγούστου στάθηκε μοιραίο…

Από το Τατόι στην Δροσοπηγή

Οι τρεις άνδρες επέβαιναν σε όχημα 4Χ4 που μάλιστα ήταν σε άριστη κατάσταση και από νωρίς έδωσαν πολλές μάχες για να σταματήσουν τις φλόγες καθώς η πυρκαγιά μετά τις αναζωοπυρώσεις εκείνο το απόγευμα της Πέμπτης και τη βοήθεια των νοτιοδυτικών ανέμων πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η φωτιά κατευθύνθηκε βορειοανατολικά και έχοντας δημιουργήσει τεράστιο μέτωπο πολλών χιλιομέτρων έκαψε το περίφημο δάσος του Τατοΐου, το Κατσιμίδι, τη Δροσοπηγή και τις Αφίδνες.

Ακόμα χαροπαλεύουν

Οι τρεις άνδρες δεν είναι σε θέση να μιλήσουν και ακόμα και σήμερα είναι σε κατάσταση σοκ. Ομως, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά από την πυροσβεστική και εθελοντές πυροσβέστες, οι τρεις φίλοι έσπευσαν εθελοντικά να βοηθήσουν στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς αφού άλλωστε ήταν από την περιοχή και ήθελαν να προστατεύσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, ενώ ένας από αυτούς διατηρεί οικογενειακή κτηνοτροφική μονάδα που είναι και η τελευταία που έχει απομείνει στην περιοχή.
Οι τρεις φίλοι με το 4χ4 βρίσκονταν στην οδό Ναυσικάς με κατεύθυνση από τα Βασιλικά Κτήματα προς τη Δροσοπηγή. Εβλεπαν πως οι φλόγες τους κύκλωναν μέσα στο παρθένο δάσος και έτρεχαν να προλάβουν να σωθούν.

242275144_587832325798071_304633819235153134_n.jpg

Τους κύκλωσε η φωτιά

Η φωτιά όμως είχε τρέξει από διαφορετικά μέτωπα και τους κυνηγούσε με ταχύτητα. Πάνω από τα αιωνόβια πεύκα είχαν σηκωθεί φλόγες δεκάδων μέτρων και ο δρόμος ήταν όλος χωμένος μέσα στο δάσος. Εμοιζε ατελείωτος και κάθε στροφή ήταν μία μεγάλη καθυστέρηση καθώς μπροστά τους ο δρόμος έκλεινε από τις φλόγες.

Η κατάσταση ήταν τραγική. Παρότι ήταν πολύ έμπειροι και έτρεχαν με το 4χ4 προς δυσάρεστη έκπληξη είδαν το δρόμο να κλείνει μπροστά τους από τους καπνούς και τις τεράστιες φλόγες. Το θερμικό κύμα είχε τρέξει δευτερόλεπτα πιο γρήγορα και τους κύκλωσε. Η φωτιά τους έκλεισε το δρόμο.

Το μεγάλο σταυροδρόμι

Εφτασαν με δυσκολία στην διασταύρωση της οδού Ναυσικάς με την οδό Χαράς. Εάν συνέχεια ευθεία την οδό Ναυσικάς σταματούσε η άσφαλτος. Γινόταν χωματόδρομος και κατευθύνονταν προς τη Μονή Αγίων Αγγέλων που ήταν χωμένη μέσα στο πυκνό δάσος. Το σκοτάδι έπεφτε και η ορατότητα ήταν μηδενική λόγω του καπνού.

Γνωρίζοντας καλά κάθε πιθαμή από την περιοχή ακολούθησαν το ένστικτο τους αλλά και τη λογική που τους οδήγησε δεξιά στο δρόμο, δηλαδή, από την οδό Ναυσικάς έστριψαν στην οδό Χαράς. Αυτό ήταν το λογικό καθώς η οδός Χαράς είναι ασφαλτοστρωμένη και είχαν σκοπό να φτάσουν σε ένα πλάτωμα που υπήρχε στη διασταύρωση της οδού Χαράς με την οδό Χρυσανθέμων περίπου ένα χιλιόμετρα πιο μακριά.

242124667_4493296890693553_2385693435554054407_n.jpg

Η φύση νίκησε το 4×4

Πάτησαν όλο το γκάζι στο 4χ4 το οποίο αρχικά φάνηκε πως θα άντεχε την πίεση όμως η μανία της φύσης νίκησε τους πάντες… Οι φλόγες τους πρόλαβαν για τρίτη και μοιραία φορά και εκεί έγινε το κακό. Σε μία απόσταση λιγότερο από ένα χιλιόμετρο η φωτιά είχε φουντώσει 2-3 λεπτά νωρίτερα. Η άσφαλτος έλιωνε και ο δρόμος ήταν μία πύρινη κόλαση. Μην έχοντας άλλη επιλογή καθώς η φωτιά τους είχε κυκλώσει έπρεπε να περάσουν μέσα από τις φλόγες όμως η καύση των δέντρων είχε ανεβάσει τεράστιες θερμοκρασίες.

Σταμάτησε η μηχανή λόγω έλλειψης οξυγόνου

Το οξυγόνο λόγω της μεγάλης καύσης ήταν λιγοστό. Ο αεραγωγοί της μηχανής του αυτοκινήτου δεν έβρισκαν οξυγόνο να τραβήξουν. Υπερθερμάνθηκαν και χωρίς οξυγόνο η μηχανή έριξε στροφές και τελικά το 4χ4 ακινητοποιήθηκε στη μέση της πύρινης κόλασης. Εκεί ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα.

Εσπασαν τα τζάμια από τη θερμοκρασία

Πριν καλά καλά αντιδράσουν οι φλόγες λόγω της υψηλής θερμοκρασίας έσπασαν τα παρπρίζ του 4χ4.
Οι τρεις άνδρες ήταν κυριολεκτικά στο έλεος του Θεού και μία ανάσα από το να απανθρακωθούν στις θέσεις του αυτοκινήτου που βρίσκονταν.

Εχοντας ήδη υποστεί εγκαύματα στο σώμα και στο κεφάλι άρχισαν ενστικτωδώς να τρέχουν μακριά από το 4χ4 που παραδόθηκε στις φλόγες και λαμπάδιασε.

241978581_591076775579664_292690475584152185_n.jpg

Επεσαν μπρούμυτα στην οικοδομή

Για καλή τους τύχη μερικά μέτρα πιο μακριά υπήρχε μια οικοδομή η οποία όμως δεν είχε υπόγειο για να τους προστατέψει. Παρόλα έφτασαν με κόπο έως εκεί αλλά και εκεί τα πάντα καίγονταν. Μόνο από το θερμικό φορτίο και την υψηλή θερμοκρασία που είχε αναπτυχθεί καίγονταν αργά και βασανιστικά. Πεσμένοι κάτω μπρούμυτα πάλευαν για τη ζωή τους, φώναζαν ο ένας στον άλλον και σε κάθε αναπνοή προσεύχονταν να μείνουν ζωντανοί. Τα λεπτά φάνηκαν αιώνες.

Πάγωσαν στην Πυροσβεστική

Μόλις κόπασε λίγο το κακό ο ένας από τους τρεις φίλους που ήταν σε καλύτερη κατάσταση κατάφερε να ειδοποιήσει την Πυροσβεστική. Ακόμα και οι πυροσβέστες πάγωσαν. Γνώριζαν την περιοχή. Είχαν δει τις φλόγες που είχαν αναπτυχθεί και ήξεραν πως ήταν αδύνατον να επιβιώσει άνθρωπος μέσα σε αυτό το καμίνι που είχε δημιουργηθεί.

Εχοντας το ακριβές στίγμα των εγκαυματιών η πυροσβεστική οργάνωσε άμεσα τεράστια επιχείρηση σωτηρίας ενώ το δάσος καίγονταν από άκρη σε άκρη.

Δεν άντεξε ο 55χρονος

Η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής ήταν σωτήρια για τους τρεις άνδρες. Με βαριά εγκαύματα μεταφέρθηκαν και οι τρεις στην εντατική μονάδα εγκαυμάτων του ΚΑΤ. Δυστυχώς ο ένας από τους τρεις δεν τα κατάφερε και έφυγε από την ζωή το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου. Η τελευταία πράξη του δράματος παίχτηκε την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου στον Άγιο Παντελεήμονα Κρυονερίου όπου συγγενείς και φίλοι είπαν το τελευταίο αντίο στον 55χρονο.

Αιμοδοσία την Τετάρτη

Η ειρωνεία είναι πως αιτία θανάτου δεν ήταν τα εγκαύματα αυτά καθαυτά αλλά επιπλοκές που δημιουργήθηκαν στα νεφρά του λόγω κάποιου μικροβίου. Για το λόγο αυτό κρίθηκε η εσπευσμένη έξοδος από το νοσοκομείο του δεύτερου εγκαυματία, ενώ στο νοσοκομείο ΚΑΤ παραμένει ο Π.Μ. για τον οποίο ο Δήμος Ωρωπού προγραμματίζει αιμοδοσία για την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου (09:00-13:00) σις παλιές φυλακές Ωρωπού.

Και ο αδελφός του

Ήδη έχουν δοθεί 13 φιάλες αίμα αλλά οι ανάγκες είναι μεγάλες για να σωθεί το παλικάρι. Τραγική ειρωνεία είναι πως εγκαυματίας είναι και ο αδελφός του επίσης εθελοντής στην πυρόσβεση ο οποίος έχει πάθει εγκαύματα στα χέρια αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Αμεση και πραγματική στήριξη

Όπως λένε άνθρωποι που βρίσκονται στο περιβάλλον των τριών οικογενειών το ελάχιστο που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να υποστηριχτεί η αιμοδοσία για τον Π.Μ. και να ενισχυθούν όχι μόνο οι τρεις οικογένειες τους αλλά και όλοι οι πυρόπληκτοι με περισσότερα και πιο άμεσα μέτρα ενίσχυσης και ανακούφισης για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν.