Η γάτα εκφράζει την αγάπη και τη στοργή της στον άνθρωπό της με διάφορες συμπεριφορές. Έχει έναν ξεχωριστό τρόπο να δείχνει τα συναισθήματά της.

Όσο κι αν ορισμένοι πιστεύουν ότι η γάτα δεν δένεται με τους ανθρώπους, η αλήθεια είναι ότι: «Οι συναισθηματικές ανάγκες της γάτας σας βασίζονται στην προσωπικότητά της, στην ηλικία, αλλά και στον τρόπο ζωής της.

Μια γάτα μπορεί να είναι πολύ διαφορετική από μια άλλη.

Κάθε γάτα, όπως και κάθε οργανισμός, έχει τη δική της, μοναδική προσωπικότητα.

Ο άνθρωπος διαφέρει από τα άλλα έμβια όντα γιατί ανέπτυξε τον προφορικό λόγο για να μπορεί να επικοινωνεί με τους ομοίους του, έτσι ώστε να εκφράζει –μεταξύ άλλων- τα συναισθήματά του, όπως και με τις εκφράσεις του προσώπου του.

Τα ζώα, όμως, μας δείχνουν με τους δικούς τους τρόπους τα συναισθήματά τους.

Η γάτα έχει τα ίδια συναισθήματα με τον άνθρωπο. Η γάτα μπορεί να νιώσει ψυχικό τραύμα, θλίψη, πόνο, χαρά, μελαγχολία, ζήλια, αγάπη.

Μία γάτα μπορεί να έχει αυξημένη σεξουαλική διάθεση και ψυχικές διαταραχές. Μπορεί να είναι εσωστρεφής χαρακτήρας, ή φιλική και εξωστρεφής!», επισημαίνει η κα Αμαλία Μόερμαν – Παυλίδη, ομοιοπαθητικός ζώων.

Διαφορετική, αλλά πολύ αληθινή

Οι γάτες ζουν στο παρόν, τονίζει η κα Παυλίδη», και δεν σκέφτονται το παρελθόν, ούτε σχεδιάζουν το μέλλον.

Αυτό σημαίνει ότι η γάτα σας είναι πιθανότερο να επηρεάζεται από τα ενστικτώδη συναισθήματά της και να κάνει επιλογές βάσει αυτών των συναισθημάτων.

Οι γάτες δείχνουν πραγματική αγάπη και στοργή στους ανθρώπους τους.

Με ποιους τρόπους δείχνουν τη στοργή τους οι γάτες;

Με έξι διαφορετικούς τρόπους δείχνει τη στοργή, την αγάπη, αλλά και την εμπιστοσύνη της η γάτα. Και είναι, σύμφωνα με την κα Παυλίδη, οι εξής:

1. Το γουργουρητό: Αυτός είναι ένας από τους πιο προφανείς και συνηθισμένους τρόπους που η γάτα σας εκφράζει την αγάπη της.

Οι γάτες έχουν αυτόν τον μικρό κινητήρα στο λαιμό τους, ο οποίος αρχίζει να δονείται όταν νιώθουν χαλαρές, ή απολαμβάνουν κάτι. Όπως, για παράδειγμα, όταν τις χαϊδεύετε. Ειδικά σε περιοχές που αγαπούν – πίσω από το αυτί, κάτω από το πηγούνι.

Επίσης, όταν πονάτε, η γάτα σας θα έρθει, πολλές φορές, πάνω σας και θα γουργουρίσει. Αυτός είναι ένας τρόπος για να σας θεραπεύσει.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το γουργούρισμα μπορεί, επίσης, να σημαίνει ότι η γάτα σας έχει πόνο.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τη διαφορά. Εάν καταλάβετε ότι η γάτα σας πονάει, πρέπει να πάτε στον κτηνίατρο.

2. Το να σας καλλωπίζει: Ναι, σωστά! Η γάτα δεν καλλωπίζει μόνο τον εαυτό της, ή τις άλλες γάτες με τις οποίες αισθάνεται άνετα.

Η γάτα σας θα σας γλείψει για να δείξει την αγάπη της, συνδυάζοντας τη μυρωδιά της με τη δική σας.

Αυτή η συμπεριφορά τη βοηθά να αισθάνεται χαλαρή και, παράλληλα, σας δείχνει εμπιστοσύνη.

Επίσης, με το γλείψιμο αφήνει ένα άρωμα που είναι σημαντικό να αναγνωρίζεται στην οικογένεια και τον άνθρωπο.

3. Το να ανοιγοκλείνει τα μάτια όταν σας βλέπει: Έχετε παρατηρήσει ποτέ τη γάτα σας να κάθεται, να σας κοιτά και να ανοιγοκλείνει τα μάτια;

Αυτό είναι ένα σημάδι ότι σας εμπιστεύεται και απολαμβάνει την παρέα σας.

Την επόμενη φορά που θα σας κοιτάξει και θα ανοιγοκλείσει τα μάτια της, κάντε το ίδιο και εσείς. Για να της δείξετε ότι την εμπιστεύεστε. Και δώστε της κι ένα φιλί.

4. Να σας δείχνει την κοιλιά της: Όταν σας δίνει κοιλίτσα, σημαίνει ότι είναι ευτυχισμένη που σας βλέπει.

Είναι, επίσης, ένας τρόπος να σας πει «σε εμπιστεύομαι», επειδή αισθάνεται ασφαλής και άνετα γύρω σας. Αυτή η πράξη μπορεί να είναι το πιο ζεστό κομπλιμέντο που μπορεί να κάνει μια γάτα στον άνθρωπό της.

5. Να τρίβεται στα μάγουλα σας. Οι γάτες θα χαιρετήσουν εκείνους που εμπιστεύονται, και θα αισθάνονται ασφαλείς τριγύρω τους, εάν τριφτούν στα μάγουλά τους.

Αυτό μπορεί, επίσης, να είναι μια πρόσκληση για κοινωνικοποίηση, καθώς οι γάτες έχουν αρωματικούς αδένες στα μάγουλά τους, που παράγουν φερομόνες.

6. Να χτυπάει κεφαλάκι πάνω σας: Είναι ένας τρόπος για να σας δείξει την αγάπη και την εμπιστοσύνη που σας έχει.

Το άρωμα που παράγεται από αδένες, που βρίσκονται στο κεφάλι της γάτας σας, μεταφέρεται πάνω σας.

Επίσης, η συμπεριφορά αυτή σημαίνει ότι ανήκετε σε αυτήν.

Πώς μπορείτε να πείτε «σ’ αγαπώ» στη γάτα σας

Για να εκδηλώσετε την αγάπη σας στη γάτα σας μπορείτε, σύμφωνα με την ομοιοπαθητικό ζώων, να κάνετε τα εξής:

● Όταν σας κοιτά έντονα, ανοιγοκλείστε αργά τα μάτια σας. Κάντε, δηλαδή, ακριβώς το ίδιο που κάνουν και οι γάτες για να «πουν» «σ’ αγαπώ».

● Προσφέρετε στη γάτα σας έναν ωραίο καλλωπισμό. Καθώς οι γάτες είναι καθαρά ζώα, περνούν, περίπου, το 30% της ζωής τους καλλωπίζοντας τον εαυτό τους. Είμαι βέβαιη, όμως, ότι θα εκτιμούσαν ένα χέρι βοήθειας.

Αφιερώστε λίγο χρόνο στη γάτα σας και βουρτσίστε τη γούνα της. Θα το εκτιμήσει και θα της αρέσει πολύ.

● Περάστε χρόνο με τη γάτα σας. Για να της δείξετε πόσο την αγαπάτε, αφιερώστε λίγο ποιοτικό χρόνο μαζί της.

Οι γάτες είναι θηρευτές και λατρεύουν το κυνήγι. Πιάστε ένα παιχνίδι και αφήστε τη γάτα σας να το κυνηγήσει. Φτιάξτε της ένα ωραίο γεύμα. Ακούστε μαζί καλή μουσική.

Ο ποιοτικός χρόνος που αφιερώνετε στη γάτα, θα αυξήσει τον δεσμό μεταξύ σας. Επίσης, το παιχνίδι με τη γάτα σας θα την κρατήσει υγιή και θα την κάνει ευτυχισμένη.

Αν η γάτα σας πάσχει από Obsessive – compulsive disorder (OCD), ή φοβίες, μιλήστε με τον ολιστικό κτηνίατρό σας και βρείτε την καλύτερη και πιο φυσική λύση για να βοηθήσετε το ζώο σας.

Χρειάζεται πάντα να είστε ο εαυτός σας και να δείχνετε στο ζώο την αλήθεια σας. Τα ζώα λειτουργούν με ενσυναίσθηση.

Έτσι, η γάτα σας θα σας καταλάβει και θα νιώθει ασφάλεια και αγάπη μαζί σας.

Δημιουργήστε ένα περιβάλλον που η γάτα σας θα έχει χώρο.