Ένας κτηνοτρόφος στην πόλη Αξαράι στην κεντρική Ανατολία της Τουρκίας στράφηκε στα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας για να αυξήσει το γάλα που βγάζουν οι αγελάδες του.

Σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές στα τοπικά ΜΜΕ, ο Ιζέτ Κοτσάκ έβαλε σε δύο από τις αγελάδες στη φάρμα του μάσκες Virtual Reality, δείχνοντάς τους εικόνες από απέραντα, καταπράσινα λιβάδια στη λιακάδα.

Σκοπός του ήταν να βελτιώσει τη συναισθηματική κατάσταση και τη διάθεση των ζώων του, ειδικά τον χειμώνα.

Σύμφωνα με τον κτηνοτρόφο, το ιδιοφυές σχέδιό του απέδωσε καρπούς, μιας και οι δυο αγελάδες έφτασαν να παράγουν 27 λίτρα γάλα τη μέρα από τα 22 που έβγαζαν κανονικά.

«Κατά μέσο όρο παίρνουμε 22 λίτρα γάλα από τις αγελάδες μας στην επιχείρησή μας. […] Από τις αγελάδες με τις μάσκες VR παίρνουμε 27. […] Προς το παρόν το δοκιμάζουμε με μόνο δύο αγελάδες και παρατηρούμε την αύξηση. Έχουμε ήδη παραγγείλει ακόμα 10 σετ και εάν είμαστε επιτυχημένοι μ’ αυτά, θα αγοράσουμε για ολόκληρο το κοπάδι» σχολίασε ο κτηνοτρόφος, μιλώντας στο πρακτορείο Αναντολού.

Όπως ανέφερε ο Ιζέτ, πήρε την ιδέα για τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας στις αγελάδες από ένα παρόμοιο πείραμα που έγινε στη Ρωσία το 2019.

Μόνο που σε εκείνη την περίπτωση, οι μάσκες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ειδικά κατασκευασμένες να ταιριάζουν στην ανατομία των αγελάδων και που ο Τούρκος κτηνοτρόφος σκέφτεται να προμηθευτεί για το επόμενο βήμα των πειραμάτων του.