Όταν τα παιδιά μιλούν, οι… μεγαλύτεροι οφείλουμε να σιωπούμε. Οι παιδικές επιθυμίες βρίσκουν και φέτος θέση στη MP και τα γράμματα των μαθητών προς τον Άγιο Βασίλη μαρτυρούν ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα. Κοινή συνισταμένη η προτροπή προς τον στρουμπουλό κύριο με τα κόκκινα να φροντίσει πρώτα τα παιδιά που έχουν ανάγκη προερχόμενα από χώρες με πολέμους, μετά τα παιδιά μεταναστών (αν δεν το θυμάστε, κάθε φορά που κάνετε διαχωρισμό ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες, να ανατρέχετε σε αυτές τις σελίδες και βέβαια να θυμάστε ότι και οι Έλληνες διαβαίνουν τον δρόμο της οικονομικής μετανάστευσης) και βέβαια τα παιδιά οικογενειών που έχασαν τις περιουσίες τους από τη φωτιά στο Μάτι και τις πλημμύρες στη Μάνδρα. Στις παιδικές καρδιές χωρούν όλοι. Ευκαιρία να πάρουμε μαθήματα από μαθητές σχολείων της περιοχής και να νιώσουμε τόσο γεμάτοι που σκέφτονται τόσο αλληλέγγυα…


Αγαπητέ μου Άγιε Βασίλη,

Ξέρω ότι πολλά παιδιά, όπως κι εγώ, κάθε χρόνο σού ζητάνε πολύ περίεργα δώρα! Φέτος ξέρω πως μεγάλωσα και δε θα σε παραξενέψω με το δώρο μου. Θέλω να δώσεις σε όλο τον κόσμο υγεία. Θα σου είναι λίγο δύσκολο να το πραγματοποιήσεις, το ξέρω, αλλά είναι το μόνο δώρο που θα μπορέσει να με κάνει να χαρώ τόσο πολύ. Τόσα χρόνια σού ζητάω παιχνίδια, πλέον τα έχω αποκτήσει όλα. Και τι κατάλαβα; Πως δε μου χρειάζονται όλα αυτά! Ελπίζω να πραγματοποιήσεις την ευχή μου γιατί, εκτός από εμένα, θα κάνεις χαρούμενο όλο τον κόσμο!

Με αγάπη,
Θεοδώρα Κουβαριώτη
Α’ Γυμνασίου Mαραθώνα


Αγαπητέ μου Άγιε Βασίλη,

Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της αγάπης και της ελπίδας. Το άστρο της Βηθλεέμ σκορπίζει φως και ζεστασιά στις καρδιές μικρών και μεγάλων. Δυστυχώς, όμως, σε κάποιες χώρες ο πόλεμος και η βία δεν αφήνουν τα παιδιά να ζήσουν αυτές τις μοναδικές στιγμές. Φέτος, λοιπόν, Άγιε μου Βασίλη, δε θα ήθελα κανένα δώρο για εμένα! Το μόνο που θα ήθελα να μοιράσεις είναι ειρήνη σε όλον τον κόσμο, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ώστε να μη δω ποτέ ξανά εικόνες τρομαγμένων παιδιών που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, την οικογένειά τους, τους φίλους τους και τις συνήθειές τους. Τέτοιες μέρες κάθε παιδί έχει ανάγκη ένα ζεστό και γιορτινό σπίτι και την οικογένειά του. Αυτή είναι η μοναδική ευχή μου για φέτος!

Με αγάπη,
Αθηνά Κολιγιάννη
Δ’ Δημοτικού Τύμβου Μαραθώνα


Αγαπητέ Αϊ Βασίλη,

Φέτος δε θέλω δώρο για μένα, θα ήθελα ένα δώρο για το περιβάλλον και τη Γη μας. Θα ήθελα οι άνθρωποι να μάθουν να μην πετάνε σκουπίδια όπου βρουν, να κάνουμε ανακύκλωση, να μη ρυπαίνουμε γενικώς. Να μην υπάρχει καυσαέριο, πετρελαιοκηλίδες και τοξικά απόβλητα. Επίσης, να μη γίνονται πόλεμοι, να υπάρχει υγεία, αγάπη, ελπίδα και εργασία. Εύχομαι να γίνουν όλα αυτά που σου ζητάω πραγματικότητα.

Με αγάπη,
Στέλλα Σακκά
Δ’ Δημοτικού Τύμβου Μαραθώνα


Αγαπητέ Άγιε Βασίλη,

Φέτος τα Χριστούγεννα θα ήθελα με όλη μου την καρδιά να σταματήσουν οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις ανάμεσα στις χώρες, να είμαστε όλοι ένας λαός. Θα ήθελα να έχουν, επίσης, όλα τα παιδιά ένα ζεστό σπίτι, φαγητό, νερό και φροντίδα, γιατί τους αξίζει. Τέλος, μετά απ’ όλα αυτά, που είναι τα σημαντικότερα, θα ήθελα ένα τηλεκατευθυνόμενο, επειδή νομίζω ότι είμαι καλό παιδί.

Με αγάπη,
Χρήστος Κουκουβίνος
Α’ Γυμνασίου Νέου Βουτζά


Αγαπητέ Άγιε Βασίλη,

Σου στέλνω αυτό το γράμμα, γιατί θέλω να ευχηθώ φέτος τα Χριστούγεννα να στείλεις πολλά δώρα στα παιδιά που δεν έχουν χρήματα, οικογένεια ή είναι σε ιδρύματα. Να βοηθήσεις τα παιδιά που έχουν ανάγκη. Επίσης, θέλω να ευχηθώ σε όλους καλά Χριστούγεννα και ειρήνη σε όλο τον κόσμο!

Με αγάπη κι εκτίμηση,
Θεοφανία Κονιαβίτη
Α’ Γυμνασίου Mαραθώνα


Αγαπητέ μου Άγιε Βασίλη,

Φέτος για τα Χριστούγεννα θέλω να μου φέρεις ένα ποδήλατο για εμένα. Αν σου είναι δυνατό, να δώσεις κι ένα σε κάποιο παιδάκι που το χρειάζεται περισσότερα από εμένα. Σε ευχαριστώ πολύ.

Με αγάπη,
Θανάσης Κομμάτης
Α’ Γυμνασίου Νέου Βουτζά


Αγαπημένε μου Άγιε Βασίλη,

Για δώρο Χριστουγέννων θα ήθελα γκρι μποτάκια VANS, γιατί τα έχει και η κολλητή μου φίλη. Θέλουμε να είμαστε ίδιες. Επίσης, θα ήθελα να σταματήσει ο πόλεμος για να γιορτάσουν όλα τα παιδιά του κόσμου ειρηνικά.

Με αγάπη,
Φαίδρα Μαλογρίδη
Α’ Γυμνασίου Νέου Βουτζά


Αγαπητέ Άγιε Βασίλη,

Φέτος για τα Χριστούγεννα εύχομαι πρώτα απ’ όλα να σταματήσουν οι πόλεμοι. Θα ήθελα όλα τα φτωχά παιδάκια να βρουν μια στέγη και φαγητό. Επίσης, θα ήθελα να μην ρυπαίνουμε το περιβάλλον και στο χωριό μου, αλλά και παντού. Θα επιθυμούσα να φτιάξεις μια καινούργια παιδική χαρά στο χωριό μου για να παίζουν τα πιο μικρά παιδιά. Τέλος, και πιο σημαντικό απ’ όλα, είναι όλη η οικογένειά μου αλλά κι εγώ να είμαστε πάντα καλά και να μην μας συμβεί τίποτα κακό. Δε νομίζω ότι ζητάω πολλά! Ελπίζω να τα καταφέρεις!

Με αγάπη,
Ελένη Φώτση
Α’ Γυμνασίου Mαραθώνα


Αγαπητέ Αϊ Βασίλη,

Φέτος δε θα ήθελα να μου φέρεις κάποιο παιχνίδι. Αυτό που εύχομαι είναι να μη γίνονται πόλεμοι, γιατί κάποιοι αναγκάζονται να φύγουν από τη χώρα τους, αλλά και πολλοί άλλοι σκοτώνονται. Εύχομαι να υπάρχει αγάπη, ειρήνη και υγεία σε όλο τον κόσμο.

Με αγάπη,
Βασιλική Τόγια
Δ’ Δημοτικού Τύμβου Μαραθώνα

Δείτε το μέρος 2 εδώ