Όταν τα παιδιά μιλούν, οι… μεγαλύτεροι οφείλουμε να σιωπούμε. Οι παιδικές επιθυμίες βρίσκουν και φέτος θέση στη MP και τα γράμματα των μαθητών προς τον Άγιο Βασίλη μαρτυρούν ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα. Κοινή συνισταμένη η προτροπή προς τον στρουμπουλό κύριο με τα κόκκινα να φροντίσει πρώτα τα παιδιά που έχουν ανάγκη προερχόμενα από χώρες με πολέμους, μετά τα παιδιά μεταναστών (αν δεν το θυμάστε, κάθε φορά που κάνετε διαχωρισμό ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες, να ανατρέχετε σε αυτές τις σελίδες και βέβαια να θυμάστε ότι και οι Έλληνες διαβαίνουν τον δρόμο της οικονομικής μετανάστευσης) και βέβαια τα παιδιά οικογενειών που έχασαν τις περιουσίες τους από τη φωτιά στο Μάτι και τις πλημμύρες στη Μάνδρα. Στις παιδικές καρδιές χωρούν όλοι. Ευκαιρία να πάρουμε μαθήματα από μαθητές σχολείων της περιοχής και να νιώσουμε τόσο γεμάτοι που σκέφτονται τόσο αλληλέγγυα…

Δείτε το μέρος 2 εδώ
Αγαπημένε μου Άγιε Βασίλη,

Τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη μου γιορτή. Τα Χριστούγεννα είναι ωραία με τα φωτάκια και τα δέντρα σε κάθε μαγαζί και σπίτι. Φέτος, λοιπόν, θα ήθελα να δω κάτω από το δέντρο μου ένα κουτάκι με ένα ηλεκτρονικό ρολόι. Θέλω αυτό το δώρο, διότι το ρολόι που έχω το φοράω εδώ και 6-7 χρόνια περίπου. Φυσικά όχι το ίδιο, γιατί όταν χάλαγε κάτι, ο πατέρας μου το έφτιαχνε. Το έχω, όμως, βαρεθεί. Θα ήθελα, λοιπόν, άμα θα μπορούσες, να δώσεις κάποιο δώρο και σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Θα το έκανα κι εγώ, αλλά δεν μπορώ να αγοράσω κάτι για όλους.

Με αγάπη,
Άννα Μακροπούλου
Α’ Γυμνασίου Νέου Βουτζά


Αγαπητέ Αϊ Βασίλη,

Ενόψει Χριστουγέννων αποφάσισα να σου στείλω ένα γράμμα, όχι για το δώρο που θα βρω το πρωί των Χριστουγέννων κάτω από το δέντρο, αλλά για κάποιο άλλο ζήτημα. Καθώς πολλοί θεωρούν δεδομένη την επίσκεψή σου, αγνοώντας ότι πολλά παιδιά εδώ στην Ελλάδα δεν έχουν καν σπίτι, καθώς πλημμύρες και φωτιές έχουν πλήξει τη χώρα μας. Πρώτα οι πλημμύρες στη Μάνδρα και μετά η φωτιά στο Μάτι (για να πούμε για την Αττική, αλλιώς η λίστα θα βγει πιο μεγάλη και από τη δική σου…) Έτσι, θα ήθελα να φροντίσεις όπως μπορείς, να δώσεις χαμόγελο σε αυτά τα παιδιά και να σκουπίσεις τα δάκρυα από το πρόσωπό τους. Έτσι, αγαπητέ Αϊ Βασίλη, βάλε σε δεύτερη μοίρα το δικό μου υλικό δώρο και κάνε αυτό που σου ζήτησα παραπάνω. Και πίστεψέ, προτιμώ να κάνω χαρούμενους τούς άλλους παρά εμένα.!

Με αγάπη,
Μάριος Μεταξάς
Α’ Γυμνασίου Νέου Βουτζά


Αγαπητέ Άγιε Βασίλη,

Έρχονται τα Χριστούγεννα και με πλημμυρίζει χαρά και ενθουσιασμός. Τα μεγάλα εμπορικά κέντρα στην Αθήνα είναι τόσο εντυπωσιακά στολισμένα, που σε ξεσηκώνουν με τα φωτάκια, τα δέντρα, τις τεράστιες μπάλες, τα έλκηθρα. Φέτος, όμως, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, νιώθω την ανάγκη να μη ζητήσω κανένα δώρο για μένα. Θέλω αν μπορείς, να μου δείχνεις τον δρόμο και να ακολουθώ τα δικά σου χνάρια. Να βοηθάω όπως και όσο μπορώ οποιονδήποτε έχει ανάγκη. Φτωχά παιδάκια δίνοντάς τους ρούχα μου και παιχνίδια, ανήμπορους ηλικιωμένους κουβαλώντας τους τα ψώνια, να συμμετέχω εθελοντικά σε κάθε δραστηριότητα είτε στο σχολείο μου είτε στον Δήμο μας. Αυτό θα ήθελα πραγματικά κι αυτό θα με γέμιζε χαρά κι ελπίδα..

Σε ευχαριστώ!
Γεωργία Βαλασίου
Γ’ Γυμνασίου Μαραθώνα


Αγαπητέ Άγιε Βασίλη,

Με λένε Γιώργο. Φέτος δε θα σου ζητήσω για δώρο παιχνίδι, αλλά να βοηθήσεις τα μικρά παιδιά που είναι ορφανά να βρουν οικογένεια και φροντίδα. Επίσης, όλα τα παιδάκια που είναι πρόσφυγες και τις οικογένειές τους να βρουν σπίτι και να ζήσουν επιτέλους ειρηνικά. Τέλος, θέλω να σου ζητήσω να δώσεις σε όλο τον κόσμο γνώση για να μάθουν να φροντίζουν το περιβάλλον, να μένει καθαρό, για όσα χρόνια οι άνθρωποι θα πατάνε σε αυτή τη Γη. Αυτά για φέτος. Δε θέλω κάτι άλλο. Ακόμη πιστεύω σε σένα και στο Πνεύμα των Χριστουγέννων και γι’ αυτό νομίζω ότι θα πραγματοποιηθούν όλα αυτά. Θα περιμένω με χαρά.

Με αγάπη,
Γιώργος Ντι Μπέλλο
Δ’ Δημοτικού Τύμβου Μαραθώνα


Αγαπημένε μου Άγιε Βασίλη,

Φέτος τα Χριστούγεννα θα ήθελα να σου ζητήσω ένα δώρο μεγάλο και πολύτιμο. Θα ήθελα, λοιπόν, να φέρεις υγεία σε όλο τον κόσμο. Να υπάρχουν φάρμακα και εμβόλια, ώστε να μην πεθαίνουν τα παιδιά στις φτωχές χώρες. Εύχομαι να βοηθήσεις τους επιστήμονες να ανακαλύψουν φάρμακα για τις σπάνιες και θανατηφόρες αρρώστιες. Επίσης, θα ήθελα να σταματήσεις τους πολέμους και τα λεφτά που ξοδεύονται για τα όπλα να χρησιμοποιηθούν για την υγεία των ανθρώπων που είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε.

Με πολλή αγάπη,
Θωμάς Γκανάτσιος
Δ’ Δημοτικού Τύμβου Μαραθώνα


Αγαπητέ Άγιε Βασίλη,

Φέτος τα Χριστούγεννα θα ήθελα να φέρεις σε όλο τον κόσμο υγεία, να σταματήσουν οι πόλεμοι σε όλο τον κόσμο, να μειωθούν οι άνεργοι και κανένα παιδί να μην ξεχάσεις! Επίσης, στο χωριό μου το Γραμματικό θα ήθελα να μας βοηθήσεις, ώστε να μην έρθουν τα ΧΥΤΑ. Είναι ένα θρίλερ για το χωριό μου και όλοι οι κάτοικοι είμαστε στεναχωρημένοι εξαιτίας αυτού. Ακόμα, θα ήθελα να φτιαχτεί ένα καλύτερο γήπεδο μπάσκετ κλειστό, μια παιδική χαρά που να μην είναι επικίνδυνη για τα παιδιά και οι δρόμοι να αποκατασταθούν. Άγιε Βασίλη, να φροντίσεις και το σχολείο μας! Χρειαζόμαστε κι άλλες καινούργιες καρέκλες και θρανία, βαφές για τους τοίχους, επισκευή κάποιων τζαμιών που έχουν σπάσει.

Με πολλή αγάπη,
Έλενα Παππά
Α’ Γυμνασίου Mαραθώνα


Αγαπητέ Αϊ Βασίλη,

Με λένε Κωνσταντίνα και πάω πρώτη γυμνασίου και σου στέλνω αυτό το γράμμα για να σου ζητήσω κάποιες ευχές που έχω. Πρώτα απ’ όλα, να σταματήσουν οι πόλεμοι σε ορισμένες χώρες, διότι όλα τα παιδιά αξίζουν μια ζωή, με αγάπη και ειρήνη! Επίσης, λίγο πιο συγκεκριμένα, να μειωθούν τα σκουπίδια, διότι το περιβάλλον καταστρέφεται σιγά-σιγά και όταν το καταλάβουμε θα είναι ήδη πολύ αργά… Μπορεί κάποιος να πει πως αυτές οι ευχές είναι ανούσιες, αλλά είμαι σίγουρη πως άμα γίνουν, θα αλλάξουν πολλά πράγματα και θα είναι θετικά.

Κωνσταντίνα Κίτσκα
Α’ Γυμνασίου Mαραθώνα


Αγαπημένε μου Άγιε Βασίλη,

Φέτος τα Χριστούγεννα δε θα ζητήσω μόνο για εμένα δώρο. Θα ήθελα, λοιπόν, να μου φέρεις τον νέο δίσκο των αγαπημένων μου τραγουδιστών, των Jonas Brothers. Βέβαια, εκτός από τη δική μου επιθυμία, θέλω να προσπαθήσεις να φέρεις ειρήνη σε αυτή την όμορφη Γη. Γιατί δεν είναι σωστό κάποιοι άνθρωποι να πεθαίνουν άδικα!

Με πολλή πολλή αγάπη,
Παναγιώτα Κέσκου
Α’ Γυμνασίου Νέου Βουτζά


Αγαπημένε μου Άγιε Βασίλη,

Σου γράφω ένα γράμμα όπως όλα τα παιδιά, για να σου ζητήσω κάτι. Εγώ, όμως, δε θέλω κάτι για εμένα. Έχω ήδη αρκετά. Αλλά κάποιες οικογένειες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάρουν δώρο τα Χριστούγεννα. Έτσι, φέτος αποφάσισα το δικό μου δώρο να το δώσεις σε ένα παιδί που το έχει πραγματικά ανάγκη. Επίσης, κάθε χρόνο να δίνεις όσα πιο πολλά δώρα μπορείς σε οικογένειες χωρίς χρήματα. Ελπίζω να πάρεις το γράμμα μου σύντομα. Υ.Γ. Εύχομαι να σου άρεσε η ιδέα μου και να την ακολουθήσεις..

Με αγάπη
Σοφία Παπαϊωάννου
Α’ Γυμνασίου Νέου Βουτζά


Άγιε μου Βασίλη,

Θέλω να σου πω για τις απαγωγές που γίνονται κάθε μέρα στην Ελλάδα. Χάνονται παιδιά, αλλά και μεγάλοι άνθρωποι. Νιώθω μεγάλη λύπη γι’ αυτούς τους ανθρώπους, γιατί χάνουν τα σπίτια και την οικογένειά τους. Χάνουν τη ζωή τους, το μέλλον τους. Άγιε Βασίλη, αν μπορείς, κάνε κάτι για να σταματήσει αυτό το απαίσιο φαινόμενο που μαστίζει τη σημερινή κοινωνία.

Σε αγαπώ πολύ,
Βασίλης Πατέλης
Δ’ Δημοτικού Τύμβου Μαραθώνα

Δείτε το μέρος 4 εδώ