Όταν τα παιδιά μιλούν, οι… μεγαλύτεροι οφείλουμε να σιωπούμε. Οι παιδικές επιθυμίες βρίσκουν και φέτος θέση στη MP και τα γράμματα των μαθητών προς τον Άγιο Βασίλη μαρτυρούν ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα. Κοινή συνισταμένη η προτροπή προς τον στρουμπουλό κύριο με τα κόκκινα να φροντίσει πρώτα τα παιδιά που έχουν ανάγκη προερχόμενα από χώρες με πολέμους, μετά τα παιδιά μεταναστών (αν δεν το θυμάστε, κάθε φορά που κάνετε διαχωρισμό ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες, να ανατρέχετε σε αυτές τις σελίδες και βέβαια να θυμάστε ότι και οι Έλληνες διαβαίνουν τον δρόμο της οικονομικής μετανάστευσης) και βέβαια τα παιδιά οικογενειών που έχασαν τις περιουσίες τους από τη φωτιά στο Μάτι και τις πλημμύρες στη Μάνδρα. Στις παιδικές καρδιές χωρούν όλοι. Ευκαιρία να πάρουμε μαθήματα από μαθητές σχολείων της περιοχής και να νιώσουμε τόσο γεμάτοι που σκέφτονται τόσο αλληλέγγυα…

Δείτε το μέρος 3 εδώ
Αγαπημένε μου Άγιε Βασίλη,

Σου στέλνω αυτό το γράμμα για να σου πω ποιο δώρο θέλω για τα Χριστούγεννα. Θέλω, λοιπόν, ένα ποδήλατο άμα μπορείς να μου το φέρεις. Εάν, όμως, δεν μπορείς, δεν πειράζει… Πήγαινε δώρα πρώτα σε όλα τα παιδιά κι άμα μπορείς μετά, και σε μένα! Εύχομαι, πάντως, όλα τα παιδιά τού κόσμου να είναι καλά και υγιή.

Με αγάπη,
Κατερίνα Μαδια
Α’ Γυμνασίου Νέου Βουτζά


Αγαπητέ Αϊ Βασίλη,

Φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι τέλεια. Αποφάσισα αυτή τη χρονιά να μη σου ζητήσω κάτι να μου φέρεις. Θέλω να σου ζητήσω μόνο τρεις χάρες. Θέλω τα παιδιά των φτωχών χωρών να μην πεθαίνουν, γιατί στη χώρα τους υπάρχει έλλειψη νερού και φαγητού. Θα ήθελα να είναι χαρούμενα, να έχουν παρέες και να παίζουν ξέγνοιαστα. Επίσης, να είναι περήφανα για τη χώρα που ζουν ή κατάγονται και όχι όταν μεγαλώσουν να ντρέπονται για εκείνη. Επιπλέον, θέλω σε όλο τον κόσμο να υπάρχει ειρήνη, χωρίς πολέμους και οι άνθρωποι να είναι χαρούμενοι και χαμογελαστοί. Επίσης, να έχουν υγεία όλοι και να μην πεθαίνουν από αρρώστιες. Θέλω οι άνθρωποι να αλληλοβοηθιούνται μεταξύ τους. Είναι πολύ καλό να βοηθάμε! Επιπρόσθετα, θέλω οι άνθρωποι που κοιμούνται και κυκλοφορούν στους δρόμους για να βρουν φαγητό, για να μην πεθάνουν, όλοι μαζί να τους βοηθήσουμε. Είναι πολύ καλό να βοηθάμε τους ανθρώπους και ειδικά αυτούς που το έχουν ανάγκη. Εύχομαι να γίνει αυτό που σου ζητάω, ώστε να γίνουμε όλοι καλύτεροι άνθρωποι.

Με αγάπη,
Παρασκευή Δημητριάδη
Α’ Γυμνασίου Mαραθώνα


Αγαπημένε μου Άγιε Βασίλη,

Φέτος για δώρο για τα Χριστούγεννα θα ήθελα ένα ποδήλατο για να κάνω βόλτες με τους φίλους μου. Επίσης, θα ήθελα ο κόσμος να καλυτερεύσει, να σταματήσουν οι πόλεμοι και η δυστυχία και να σταματήσει να μολύνεται το περιβάλλον.

Με αγάπη,
Γιάννης Ζαραφωνίτης
Α’ Γυμνασίου Νέου Βουτζά


Αγαπημένε μου Άγιε Βασίλη,

Φέτος, δε θέλω ούτε ποδήλατο ούτε τάμπλετ ούτε υπολογιστή. Η φετινή χρονιά ήταν αρκετά δύσκολη. Πολλοί άνθρωποι με το ζόρι πέρασαν αυτόν τον χρόνο, λόγω οικονομικών προβλημάτων. Απ’ την άλλη, δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι πέθαναν στον καταστροφικό σεισμό της Αλβανίας κι, αντίστοιχα, παιδιά από εκεί έχασαν τους γονείς τους. Επιπλέον, το 2018 μια μεγάλη φωτιά κατέστρεψε στον δρόμο της πολλά σπίτια στις περιοχές ανάμεσα στην Καλλιτεχνούπολη και το Μάτι. Η πανέμορφη χλωρίδα, που είχε αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια, καταστράφηκε σε λίγες ώρες, ενώ μεγάλοι και παιδιά απεβίωσαν. Αλλά όλα αυτά τα ξέρεις. Δε χρειάζεται να στα ξαναπώ. Αυτό που θέλω, λοιπόν, από εσένα είναι να δώσεις σε όσες οικογένειες το χρειάζονται στέγη πάνω από το κεφάλι τους, τροφή για να τρώνε και ζεστασιά για να μην κρυώνουν. Είμαι σίγουρη πως αυτοί το χρειάζονται πολύ περισσότερο από εμένα. Όσο για μένα, θέλω να συνεχίσω να είμαι υγιής και χαρούμενη, τόσο όσο ήμουν πάντα, προσφέροντας χαρά στους γύρω μου. Σε αυτόν τον κόσμο δεν πρέπει να υπάρχουν φτωχοί και πλούσιοι, αλλά να είναι όλοι ισάξιοι. Ελπίζω να καταφέρεις να με κάνεις χαρούμενη, πραγματοποιώντας την ευχή μου.

Με όλη μου την αγάπη,
Ιωάννα Χατζή
Α’ Γυμνασίου Νέου Βουτζά


Λατρεμένε μου Αϊ Βασίλη,

Να ξέρεις ότι σε αγαπώ και πιστεύω ότι υπάρχεις! Θα ήθελα να μου προσφέρεις ένα ξύλινο ποδήλατο με μωβ σέλα και πολύχρωμα λάστιχα. Περισσότερο θα ήθελα να σταματήσουν οι πόλεμοι και τα ορφανά παιδιά να βρουν μια οικογένεια. Να μην υπάρχουν διαμάχες μεταξύ χωρών. Υ.Γ. Ξέχασα να σου πω ότι για μένα θα είσαι πάντα αληθινός.

Με αγάπη,
Αλεξάνδρα Αλεξανδροπούλου
Α’ Γυμνασίου Νέου Βουτζά


Αγαπητέ Άγιε Βασίλη,

Σε λίγο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, ελπίζω να έχεις ξεκουραστεί από την περσινή παράδοση των δώρων. Φέτος, δε θα ήθελα να ζητήσω κάτι αποκλειστικά για μένα. Το κατάλληλο δώρο θα ήταν να γίνουν κάποιες βελτιώσεις στον τόπο μας. Να υπάρχει καθαριότητα, να προστατευτεί το περιβάλλον, να υπάρχει πράσινο και πάρκα. Μπορούμε να φτιάξουμε ζωγραφιές στους τοίχους, που είναι πολύ ακατάστατοι, με βάση την Ιστορία του Μαραθώνα. Να αυξηθούν οι τουριστικές υπηρεσίες. Αυτά είναι τα πράγματα που θα ήθελα να αλλάξουν στον τόπο μας. Ελπίζω να με βοηθήσεις να γίνουν αυτές οι αλλαγές και να γίνει ο τόπος μας καλύτερος.

Με αγάπη,
Χαρμαν Πρίτ Καούρ
Γ’ Γυμνασίου Mαραθώνα


Αγαπημένε μου Άγιε Βασίλη,

Φέτος τα Χριστούγεννα θα ήθελα να μου φέρεις ένα κινητό τηλέφωνο. Όμως, εκτός από το δικό μου δώρο, θέλω να προσφέρεις την αγάπη σου σε όλους τους άστεγους ανθρώπους και να προσπαθήσεις να φέρεις ειρήνη στη Γη. Αυτά είναι τα δώρα που θα ήθελα φέτος. Ευχαριστώ πολύ!

Με αγάπη,
Ελένη Σιολή
Α’ Γυμνασίου Νέου Βουτζά


Αγαπητέ Άγιε Βασίλη,

Φέτος για τα Χριστούγεννα δε θέλω και πολλά πράγματα. Το μόνο που θέλω από εσένα είναι να φέρεις τα δώρα σε εμένα φέτος κι όχι κάπου αλλού. Αρχικά, θα ήθελα μια “polaroid camera instax mini 9” σε ροζ χρώμα, γιατί το προηγούμενό μου κινητό χάλασε, με αποτέλεσμα να χάσω όλες τις φωτογραφίες μου και θέλω αυτή την κάμερα για να βγάζω φωτογραφίες και να τις εκτυπώνω κατευθείαν. Βέβαια, υπάρχει περίπτωση να γεμίσω με φωτογραφίες, αλλά θα το βολέψω. Στη συνέχεια, θα ήθελα να μου φέρεις μια πιατέλα μελομακάρονα, γιατί είμαι σίγουρη πως αυτά που θα φτιάξει η μητέρα μου θα φαγωθούν πριν τα Χριστούγεννα. Τέλος, θα ήθελα τα σχολεία να ανοίγουν κατά τις εννιά το πρωί, διότι το βράδυ θέλω να βλέπω στην τηλεόραση GNTM και δεν μπορώ να ξυπνήσω τόσο νωρίς το πρωί. Πέρσι που σου ζήτησα το ίδιο μάλλον μπερδεύτηκες και αντί αυτό να γίνει στο δικό μου σχολείο, σε ένα σχολείο στην Αμερική οι μαθητές πηγαίνουν στις εννιά αντί να πάνε στις οκτώ… Ελπίζω να μπορέσεις να εφαρμόσεις αυτά που σου ζήτησα και να μην τα στείλεις αλλού! Καλά Χριστούγεννα!

Με αγάπη,
Δήμητρα Ανταλή
Α’ Γυμνασίου Mαραθώνα


Αγαπητέ Αϊ Βασίλη,

Φέτος τα Χριστούγεννα θα ήθελα να μου φέρεις μια άσπρη μπλούζα “stray kids” κι ένα φούτερ ροζ “blackpink”. Η αλήθεια είναι πως θα ήθελα κι άλλα πράγματα, όμως πιστεύω πως αυτά είναι αρκετά για εμένα. Φέτος, όμως, θα ήθελα περισσότερο ευχές παρά υλικά δώρα… Θα ήθελα να υπάρχει παγκόσμια ειρήνη, αγάπη, ευτυχία, καλοτυχία, υγεία, χαρά, τύχη γενικά και να μου «χαρίσεις» τέσσερα πανέμορφα βράδια για εμένα και την οικογένειά μου. Από την άλλη, θα ήθελα να μου κάνεις κάποιες χάρες. Αυτές οι χάρες είναι οι εξής: Να προοδεύσει ο αδερφός μου ο «Μεγάλος», οι γιαγιάδες μου να είναι πάντα χαρούμενες, όπως και οι παππούδες μου, οι θείες μου να μου χαρίσουν δύο πανέμορφα ξαδερφάκια, ο μικρός-μικρός μου αδερφός να είναι λιγότερο πειραχτήρι, η μαμά μου να είναι ευτυχισμένη και χαρούμενη και ο μπαμπάς μου το ίδιο. Ελπίζω να ήμουν ένα καλό κορίτσι φέτος και πως θα είμαι ακόμα καλύτερη του χρόνου.

Με αγάπη,
Ιωάννα Τσοκανή
Α’ Γυμνασίου Νέου Βουτζά


Αγαπητέ Άγιε Βασίλη,

Ελπίζω να έχεις ακούσει για την καταστροφή που έγινε πριν από κάποιες εβδομάδες στην Κινέττα και στη Χαλκιδική. Πολλά σπίτια καταστράφηκαν ή θάφτηκαν μέσα στη λάσπη και το χώμα. Ακόμα, εκτός από τις οικίες, τα αυτοκίνητα κλπ που καταστράφηκαν, πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά. Γι’ αυτόν τον λόγο, αγαπημένε μου Άγιε Βασίλη, σου ζητάω να δώσεις υγεία σε όλους τους τραυματίες του καταποντισμού, αλλά και (εάν μπορείς φυσικά) να σώσεις όσα σπίτια μπορείς και σε όσα δεν μπορείς, να δώσεις λίγα χρήματα στους ιδιοκτήτες των διαλυμένων κατοικιών. Όμως, Άγιε Βασίλη, ακόμα κι αν φανώ εγωιστής, θέλω να μου κάνεις κι εμένα ένα δώρο Χριστουγέννων. Να δω τον πολυαγαπημένο μου παππού. Ο παππούς μου μένει στη Λέσβο και γι’ αυτόν τον λόγο δεν τον έχω δει από τον προηγούμενο χειμώνα. Συνήθως ο παππούς μου έρχεται τον χειμώνα στην Αθήνα για να μας κάνει το τραπέζι, όμως φέτος είπε ότι δε θα έρθει λόγω του ότι δεν έχει το απαραίτητο ποσό για τα εισιτήρια. Αλλά μου λείπει πολύ και θέλω πολύ να τον δω. Σε παρακαλώ, Άγιε Βασίλη, πραγματοποίησέ μου αυτές τις δύο ευχές, μόνο αυτό σού ζητάω. Δε θέλω ούτε γιορτινό τραπέζι ούτε δώρα ούτε διακοπές. Θέλω μόνο να έχουν όλοι οι άνθρωποι υγεία. Θέλω να είναι όλοι χαρούμενοι στις γιορτές. Θέλω να δω τον παππού μου.

Με εκτίμηση,
Διαμαντής Πετριανός
Α’ Γυμνασίου Νέου Βουτζά

Δείτε το μέρος 5 εδώ