Όταν τα παιδιά μιλούν, οι… μεγαλύτεροι οφείλουμε να σιωπούμε. Οι παιδικές επιθυμίες βρίσκουν και φέτος θέση στη MP και τα γράμματα των μαθητών προς τον Άγιο Βασίλη μαρτυρούν ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα. Κοινή συνισταμένη η προτροπή προς τον στρουμπουλό κύριο με τα κόκκινα να φροντίσει πρώτα τα παιδιά που έχουν ανάγκη προερχόμενα από χώρες με πολέμους, μετά τα παιδιά μεταναστών (αν δεν το θυμάστε, κάθε φορά που κάνετε διαχωρισμό ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες, να ανατρέχετε σε αυτές τις σελίδες και βέβαια να θυμάστε ότι και οι Έλληνες διαβαίνουν τον δρόμο της οικονομικής μετανάστευσης) και βέβαια τα παιδιά οικογενειών που έχασαν τις περιουσίες τους από τη φωτιά στο Μάτι και τις πλημμύρες στη Μάνδρα. Στις παιδικές καρδιές χωρούν όλοι. Ευκαιρία να πάρουμε μαθήματα από μαθητές σχολείων της περιοχής και να νιώσουμε τόσο γεμάτοι που σκέφτονται τόσο αλληλέγγυα…

Δείτε το μέρος 4 εδώ
Αγαπητέ μου Άγιε Βασίλη,

Φέτος πιστεύω πως θα είναι τα καλύτερα Χριστούγεννα επειδή θα τα γιορτάσω με τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς μου. Τα περισσότερα παιδιά μιλάνε για το τι δώρο θα ζητήσουν είτε από εσένα είτε από τους γονείς τους, αλλά εγώ φέτος αποφάσισα να μη σου ζητήσω τίποτα, γιατί πιστεύω ότι υπάρχουν παιδιά που χρειάζονται περισσότερα από εμένα. Πρόσφατα, σε μια γειτονική μας χώρα, την Αλβανία, έγινε ένας μεγάλος σεισμός. Αυτός ο σεισμός γκρέμισε εκατοντάδες σπίτια και πολλοί άνθρωποι έχασαν φίλους και συγγενείς. Σε αυτό που θέλω να δώσω μεγάλη έμφαση είναι ότι πολλά μικρά παιδιά έχασαν τα ρούχα και τα παιχνίδια τους, οπότε για φέτος θα ήθελα να δώσεις παιχνίδια στα μικρά παιδιά και πολύ κουράγιο στους μεγάλους για να βρουν τη δύναμη να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους. Πέρα από τους κατοίκους της Αλβανίας, θα ήθελα επίσης να δώσεις υγεία και χαρά σε όλο τον κόσμο! Σου εύχομαι να περάσεις με ευτυχία και χαρά τα Χριστούγεννά σου και μην ξεχάσεις, παρόλο που δε σου ζήτησα κάτι, να μου φέρεις. Θα σου αφήσω ένα ποτήρι γάλα με μεγάλα ωραία μπισκότα για να φας.

Με εκτίμηση,
Μαρία Τσίρκα
Α’ Γυμνασίου Νέου Βουτζά


Αγαπημένε μου Άγιε Βασίλη,

Τα Χριστούγεννα πέρσι ήταν τέλεια. Τα γιόρτασα στη Ζάκυνθο όπου είδα τον προπάππου και γιορτάσαμε τα γενέθλιά του. Είμαι πολύ χαρούμενος, γιατί σε 21 μέρες κλείνουν τα σχολεία και θα πάω για κάλαντα με τον αδερφό μου τον Φίλιππο. Πέρσι εγώ και ο αδερφός μου μαζέψαμε 200 ευρώ και τα ξοδέψαμε, εγώ σε ρούχα κι αυτός σε μια τεράστια πίστα του «Τόμας το Τρενάκι». Την παραμονή των Χριστουγέννων τη γιορτάσαμε στον θείο μου και ήταν εκεί όλοι μου οι συγγενείς και πήραμε τα δώρα από εσένα. Για να ξέρεις, ο αδερφός μου, η ξαδέρφη μου και ο ξάδερφός μου ξετρελάθηκαν με αυτά που τους έφερες. Μετά απ’ όλα αυτά, εύχομαι να έχω την ίδια τύχη και να μαζέψω περισσότερα λεφτά για να πάω Ιταλία. Επίσης, Άγιε Βασίλη, θέλω να μου φέρεις ένα ζευγάρι ακουστικά κι ένα ηχείο για να ακούω τα τραγούδια μου δυνατά και χωρίς να ενοχλώ κανέναν.

Με πολλή αγάπη,
Βασίλης Σταυρινίδης
Α’ Γυμνασίου Νέου Βουτζά


Αγαπητέ Αϊ Βασίλη,

Σου στέλνω αυτό το γράμμα για να σου ζητήσω το φετινό μου δώρο. Φέτος ήμουν πολύ καλό παιδί. Βοηθούσα τόσο όσο μπορούσα στο σπίτι και στο σχολείο διαβάζω πολύ. Το δώρο που θα ήθελα να μου φέρεις είναι μια μπάλα με ωραία χρώματα για να μπορώ να εξασκούμαι στο μπάσκετ. Αλλά επειδή δε θα σου πάρει πολύ χρόνο να τη φτιάξεις, θα ήθελα να δώσεις και λίγα ρούχα, φαγητά και ό,τι άλλο νομίζεις ότι χρειάζονται τα προσφυγάκια που ήρθαν από άλλες χώρες. Αυτά για φέτος από εμένα! Υ.Γ. Μη φας όλους τους κουραμπιέδες. Άσε λίγους και για εμένα.

Με αγάπη,
Χρήστος Τολίζας
Α’ Γυμνασίου Νέου Βουτζά


Αγαπητέ μου Αϊ Βασίλη,

Θέλω να σου στείλω αυτό το γράμμα για να σου πω τι δώρο θα ήθελα φέτος. Αφού έχω μεγαλώσει κι έχω μια πιο ώριμη σκέψη, το δώρο μου θέλω να πάει σε παιδιά τα οποία έχουν ανάγκη. Ο λόγος που το δώρο μου προτιμώ να πάει σε άλλα παιδιά, είναι επειδή νιώθω πολύ τυχερός για όλα αυτά που μου έχουν προσφερθεί, ενώ άλλα παιδιά έχουν πολλές ελλείψεις. Συνήθως, αυτές οι ελλείψεις μπορεί να είναι από φαγητό, νερό, στέγη, μέχρι και κάποια απώλεια γονέα. Λοιπόν, το δώρο που θέλω να μου κάνεις είναι να δοθούν σε αυτά τα παιδιά φαγητό, νερό, στέγη, χωρίς να ξεχνάμε να έχουν υγεία. Επίσης, να περνάνε μια ωραία ζωή, με πολλή αγάπη κι ευτυχία. Εντωμεταξύ, θα ήθελα υγεία, αγάπη, ευτυχία και χαρά στα αγαπημένα μου πρόσωπα, αλλά και σε μένα. Ελπίζω να λάβεις το γράμμα μου και να εκπληρώσεις την επιθυμία μου, να βοηθήσεις εκείνα τα παιδιά και θα σου έχω αφήσει μελομακάρονα στο τραπέζι.

Νικόλαος Πασχάκης
Α’ Γυμνασίου Νέου Βουτζά


Αγαπητέ μου Αϊ Βασίλη,

Σου γράφω αυτό το γράμμα για να σου πω τα συναισθήματά μου τώρα που έρχονται τα Χριστούγεννα. Η χαρά μου δεν περιγράφεται αυτή τη στιγμή. Ξέρεις τώρα, ο μήνας του στολισμού, η χαρά των παιδιών, τα καταστήματα πιο κομψά από ποτέ με τα δέντρα τους και τα ολόχρυσα αστέρια στην κορυφή τους. Είναι η εποχή που λέμε τα κάλαντα, τα παιδιά ζητούν να τους φέρεις κάτι, την επιθυμία τους, και ως αντάλλαγμα σου προσφέρουν το γεύμα σου, γάλα με μπισκότα, αλλά και καρότα να ταΐσεις τους τάρανδους και τον ξακουστό τάρανδο Ρούντολφ, που έχουν βγάλει μέχρι και τραγούδι γι’ αυτόν. Αυτή την εποχή πρέπει να πας και καμιά βόλτα να ακούσεις τα παιδιά να τραγουδάνε, να το χαρείς και λίγο. Αλλά δε θα στο κρύψω, θα ήθελα να δω κάτω από το δέντρο και το δικό μου δώρο μαζί με τα άλλα. Να ξέρεις δεν είναι κανά κινητό ή κανά τάμπλετ… Θα ήθελα να δω τον κόσμο να χαμογελάει και να έχουν όλοι υγεία. Και τελευταίο το δώρο μου, το οποίο θέλω να είναι ένα ηχείο μουσικής, να το παίρνω μαζί μου, να έχω ωραίες στιγμές με τους φίλους μου και να λέω ότι μου το έφερε ο Αϊ Βασίλης. Τέλος πάντων, σου εύχομαι καλά Χριστούγεννα και καλή διανομή δώρων!

Με πολλή αγάπη,
Βασίλης Στρατής,
Α’ Γυμνασίου Νέου Βουτζά


Αγαπημένε μου Άγιε Βασίλη,

Ήρθε και φέτος η ώρα που όλα τα παιδιά περίμεναν. Επιτέλους Χριστούγεννα! Φέτος που μεγάλωσα, κατάλαβα ότι δεν πρέπει να ζητάω πράγματα μόνο για τον εαυτό μου από τη στιγμή που κάποια παιδιά δεν έχουν ούτε φαΐ να φάνε. Γι’ αυτό, λοιπόν, το πρώτο δώρο που ζητάω είναι μια ευχή. Εύχομαι σε όλο τον κόσμο να βασιλεύει η ειρήνη και η ευτυχία, αλλά και να υπάρχει παντού αγάπη και υγεία. Το ξέρω ότι είναι δύσκολο, αλλά αυτά τα πράγματα είναι από τα πιο απαραίτητα για την ευτυχισμένη ζωή του ανθρώπου. Η δεύτερη ευχή μου είναι να μην υπάρχει δυστυχία στον κόσμο. Τώρα, αφού σκέφτηκα καλά τι έχω ανάγκη, ανακάλυψα πως δεν χρειάζομαι τίποτα πραγματικά. Τα μόνο πράγματα που θέλω, δεν χρειάζομαι απλά θέλω, είναι μια φωτογραφική μηχανή για να αποθηκεύω πολύτιμες στιγμές, ένα επιτραπέζιο για να διασκεδάζω με τους φίλους μου και ένα καλό βιβλίο για να περνάω ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο μου. Μπορεί να ζητάω πολλά, αλλά θα χαιρόμουν πολύ αν μπορούσαν να εκπληρωθούν οι επιθυμίες μου. Νομίζω πως όλοι αξίζουν ένα καλό δώρο. Τι λες κι εσύ;.

Με αγάπη,
Κυριακή Σουρλαντζή
Α’ Γυμνασίου Νέου Βουτζά


Αγαπητέ Άγιε Βασίλη,

Θα ήθελα για τα Χριστούγεννα να κάνεις δώρα σε παιδιά που δεν έχουν παιχνίδια, ρούχα και χρήματα. Να δώσεις, επίσης, στους άστεγους νερό, φαγητό, ρούχα και χρήματα για να μπορέσουν να αγοράσουν σπίτι. Τα παιδιά που είναι άστεγα να πάρουν παιχνίδια και κουβέρτες.

Με εκτίμηση,
Μαρία Φλώρου
Α’ Γυμνασίου Νέου Βουτζά


Αγαπητέ μου Αϊ Βασίλη,

Σου γράφω για μια μεγάλη μου επιθυμία, όπως ξέρεις. Σκέφτομαι τί παιχνίδι να σου ζητήσω. Η απόφαση είναι πολύ δύσκολη, γιατί είμαι ανάμεσα σε δυο εκπληκτικά επιτραπέζια παιχνίδια, το Risk και το Μυστήριο, που θα σου αναφέρω στο παρακάτω κείμενο. Μα πιο πολύ απ’ όλα θέλω και κάτι άλλο, που θα σου αναφέρω επίσης! Αχ, ήρθαν επιτέλους τα Χριστούγεννα, όλοι στολίζουν, μα εμένα ένα πράγμα δε βγαίνει από τον νου μου… Ότι φέτος, όπως και κάθε χρόνο, θα μας καταδεχτείς για να παραδώσεις τα δώρα μας! Φέτος θα ήθελα ένα επιτραπέζιο, το Risk. Αλλά εμένα δεν μου καίγεται καρφί γι’ αυτό το επιτραπέζιο. Πιο πολύ απ’ όλα θα ήθελα παγκόσμια ειρήνη και να είμαστε όλοι υγιείς και δυνατοί. Επίσης, θα ήθελα μια χάρη για όλα τα φτωχά παιδιά: να έχουν κάθε μέρα φαγητό. Τέλος, θα ήθελα άλλη μια μεγάλη χάρη. Να πεις στον παππού μου από εκεί ψηλά να έρθει στο όνειρό μου και να μου μιλήσει. Τον έχω επιθυμήσει πάρα πολύ, αχ δεν μπορείς να φανταστείς πόσο μου λείπει. Μακάρι να κάνεις τις επιθυμίες μου πραγματικότητα. Κι αν δεν μπορείς να μου τις κάνεις όλες, μη μου φέρεις το επιτραπέζιό μου!!!

Με αγάπη,
Βαγγέλης Νάνος
Α’ Γυμνασίου Νέου Βουτζά


Αγαπημένε μου Άγιε Βασίλη,

Φέτος δε θα ήθελα να πάρω κάτι ακριβό, όπως άλλα παιδιά. Φέτος θα ήθελα να πάρουν δώρο τα παιδιά που δεν μπορούν να ζητήσουν, λόγω δυσκολιών, κάποιο δώρο. Για να πω και την αλήθεια, όμως, θέλω κι εγώ κάποιο δώρο, αλλά δεν ξέρω ακόμα ποιο. Ίσως θα ήθελα πάρα πολύ ένα μικρό ξανθό κουνελάκι με ένα ανοιχτόχρωμα μωβ κολάρο κι ένα μεγάλο όμορφο κλουβάκι γι’ αυτό. Επίσης, θα ήθελα να την πω Λίζα.

Με αγάπη,
Γαλήνη Μακροπούλου
Α’ Γυμνασίου Νέου Βουτζά


Αγαπητέ Άγιε Βασίλη,

Για τα Χριστούγεννα θα ήθελα ένα ξύλινο βατήρα, δύο στρώματα και ένα Crash Mat, αφού μόλις άρχισα ενόργανη και θέλω να κάνω εξάσκηση σε αυτά που μαθαίνω εκεί. Θα ήθελα, επίσης, λίγα λεφτά άμα γινόταν για να βγαίνω έξω με τους φίλους μου. Κι επειδή θέλω να κάνω κάτι καλό για το περιβάλλον, θα ήθελα να τοποθετηθεί μια γεννήτρια στην πίσω ρόδα του ποδηλάτου μου. Έτσι θα φτάνω στον προορισμό μου πιο γρήγορα και θα κάνω κάτι καλό για το περιβάλλον, φορτίζοντας ηλεκτρονικές συσκευές με τον ηλεκτρισμό που παράγεται από το ποδήλατό μου, όποτε μπορώ.

Με αγάπη,
Ιάσονας Σίμπσον
Α’ Γυμνασίου Νέου Βουτζά