Το να τρως «βρώμικο» ή ένα στα γρήγορα φτιαγμένο μπέργκερ μερικές φορές δεν είναι κι ότι καλύτερο, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, σχεδόν ποτέ δεν είναι έγκλημα. Εκτός από το ινδικό κρατίδιο Μαχαράστρα, όπου πλέον είναι παράνομο να πουλάς ή να τρως μοσχάρι. Οι παραβάτες του νόμου, τον οποίο υπέγραψε ο Ινδός πρόεδρος Pranab Mukherjee, αντιμετωπίζουν φυλάκιση έως και πέντε χρόνια και χρηματικό πρόστιμο.

Ποιο είναι λοιπόν το πρόβλημα με το μοσχάρι; Την περασμένη εβδομάδα, γράψαμε για το τι συμβαίνει με το κρέας στην Ινδία, όπου η σφαγή των αγελάδων, η πώληση και η κατανάλωση του κρέατός τους τείνει να φέρει στο προσκήνιο τα συχνά θαμμένα ζητήματα ισλαμοφοβίας που υπάρχουν στη χώρα. Στην Ινδία όπου οι ινδουιστές αποτελούν πλειοψηφία, η επεξεργασία βόειου κρέατος έχει περιοριστεί στο δυτικό κρατίδιο Μαχαράστρα, όπου βρίσκεται η Βομβάη και όπου ζουν οι περισσότεροι από τα138 εκατομμύρια Μουσουλμάνων της Ινδίας. Στο παρελθόν, το μοσχάρι που είχε υποστεί επεξεργαστεί στα σφαγεία του Μαχαράστρα πωλούνταν σε ντόπιους μουσουλμάνους ή εξαγόταν σε άλλες ασιατικές χώρες. Αλλά όλο και πιο συχνά, εργαζόμενοι στα σφαγεία και πωλητές βόειου κρέατος παραπονιούνται ότι δέχονται επιθέσεις από μέλη ινδουιστικών εθνικιστικών οργανώσεων. Η κυβέρνηση που στην πλειοψηφία της αποτελείται από Ινδουιστές δεν φαίνεται να αποθαρρύνει τέτοιες επιθέσεις, με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Narendra Modi στο παρελθόν να επικρίνει την προηγούμενη, πιο αριστερή και υπό την ηγεσία του United Progressive Alliance (UPA) κυβέρνηση, ότι προωθεί μια «ροζ επανάσταση στη σφαγή βοοειδών και στην εξαγωγή κρέατος».

Τον περασμένο μήνα, σε πείσμα αυτών των επιθέσεων -τόσο λεκτικών όσο και σωματικών- κατά της βιομηχανίας τους, οι έμποροι βόειου κρέατος του κρατιδίου Μαχαράστρα εξήγγειλαν επ’αόριστον απεργία και το μοσχάρι αποσύρθηκε από πολλά καταστήματα και υπαίθριους πάγκους στην περιοχή. Ποια ήταν η απάντηση πολλών εκ των ινδουιστικών εθνικιστικών οργανώσεων; Απλά δεν ασχολήθηκαν με το θέμα.

«Δεν μας νοιάζει εάν οι χασάπηδες έκλεισαν τα μαγαζιά τους ή εξήγγειλαν απεργία»είπε στο Reuters ο Laxmi Narayan Chandak, επικεφαλής της ένωσης Vishwa Hindu Parishad στο Μαχαράστρα.

Με την καθολική προεδρική απαγόρευση της σφαγής, πώλησης και κατανάλωσης αγελάδων, η άλλοτε καλυμμένη αντι-μουσουλμανική στάση της κυβέρνησης φαίνεται πλέον ξεκάθαρα. Φυσικά, η απαγόρευση δεν εφαρμόζεται χωρίς να υπάρξουν επικρίσεις: οι έμποροι βόειου κρέατος, που λένε ότι θα μείνουν χιλιάδες άνθρωποι άνεργοι, σχεδιάζουν να ασκήσουν έφεση στον καινούριο νόμο ενώ άλλοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τους φτωχούς της Ινδίας για τους οποίους το φθηνό κρέας είναι μια βασική πηγή πρωτεΐνης.

Εντός ωρών από την ανακοίνωση της απαγόρευσης, πολλοί Ινδοί κατέκλυσαν το Twitter τόσο για να στηρίξουν αλλά περισσότερο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο νέο νόμο. Το hashtag #BeefBan έγινε ένας από τους πλέον χρησιμοποιημένους όρους του ιστότοπου, εμφανιζόμενος περισσότερες από 22.000 φορές σε λιγότερο από 24 ώρες. Πολλά κατά της απαγόρευσης τουιταρίσματα ήταν σαρκαστικά, καθώς διατύπωναν το ερώτημα πώς ένας τέτοιος στοχευμένος νόμος ήταν δυνατό να τεθεί σε ισχύ σε μια δήθεν κοσμική χώρα.

«Φάτε ό,τι σας λέμε να φάτε. Δείτε ό,τι σας λέμε να δείτε. Φορέστε ό,τι σας λέμε να φορέσετε. Μη διαμαρτύρεστε. Είμαστε δημοκρατία. #BeefBan» έγραψε ο χρήστης @lindsaypereira.

 

Πηγή: vice.gr

Προηγούμενο άρθροΟ ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει τον Καλλικράτη;
Επόμενο άρθροΚρατάει χρόνια ο έρωτας με τη Σμαράγδα