Δεν μας αφήνει ο Μάρτιος να χαρούμε τον ήλιο, καθώς ήδη νιώθουμε την πτώση της θερμοκρασίας ενώ από σήμερα, Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022, έρχεται και νέα κακοκαιρία με νέα ψυχρή εισβολή.

Η Χριστίνα Ρήγου, μιλώντας στο newsit.gr κάνει λόγο για τον πιο ψυχρό Μάρτη της τελευταίας δεκαετίας. Η μετεωρολόγος τονίζει ότι το κύριο χαρακτηριστικό της νέας κακοκαιρίας θα είναι το κρύο (η θερμοκρασία έχει ήδη πέσει) ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο από Δευτέρα να χιονίσει και στην Αθήνα.

«Τα δεδομένα που έχουμε ήδη από το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, είναι ότι ο Μάρτιος αυτός είχε θερμοκρασίες ρεκόρ και η τάση που φαίνεται και μέχρι το τέλος του μήνα είναι να συνεχίζεται η θερμοκρασία να είναι σε πιο χαμηλά για την εποχή επίπεδα, οπότε στο σύνολο ο Μάρτης θα είναι ο πιο ψυχρός της τελευταίας δεκαετίας.

Τώρα περιμένουμε μία νέα ψυχρή εισβολή. Από χθες άρχισε να πέφτει η θερμοκρασία στα βόρεια αλλά όχι αισθητά. Σήμερα, το κρύο θα γίνει αισθητό στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, μιλάμε για μία πτώση της θερμοκρασίας της τάξης των 10 βαθμών Κελσίου. Π.χ. αν χθες ο υδράργυρος στην Αθήνα έφτασε τους 18°C, σήμερα στην πρωτεύουσα δεν θα ξεπεράσει τους 9°C. Συγκεκριμένα η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί εκεί κοντά στους 7 με 8 έως και την επόμενη Τρίτη».

Στον… πάγο η χώρα

Η πρώτη φάση της κακοκαιρίας, σύμφωνα με την Χριστίνα Ρήγου είναι σήμερα, Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή. «Τα χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι το κρύο, το οποίο θα είναι έντονο σε όλη τη χώρα καθώς το πρωί οι μέγιστες δεν θα ξεπεράσουν ακόμα και στις νοτιότερες περιοχές όπως στην Κρήτη, τους 10-11. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι αρνητικές.

Στην Αθήνα θα είναι στο μηδέν, στη Φλώρινα όμως και σε άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας -όπου είναι συνηθισμένο- θα φτάσει και τους -7. Επειδή αυτή η ψυχρή αέρια μάζα που έρχεται πάλι από την Ρωσία δεν έχει πολύ μεγάλη ένταση, δεν θα υπάρξει και το δυναμικό αίτιο για να μας δώσει βροχή και φαινόμενα, όποτε ό,τι βροχή και χιόνι έχουμε μέχρι και την Κυριακή θα είναι πολύ τοπικό ψιλόβροχο, χιονόνερο, ασθενείς χιονοπτώσεις που όμως την Κυριακή θα πιάσουν και την ανατολική ηπειρωτική χώρα. Ό,τι φαινόμενα θα μας απασχολήσουν θα είναι από την ανατολική Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, Σποράδες, ανατολική Πελοπόννησο και Αιγαίο».

Όσον αφορά στους ανέμους η κυρία Ρήγου εξηγεί ότι «από σήμερα ενισχύονται οι άνεμοι που θα πνέουν βοριάδες 7-8 στο Αιγαίο, και στο στενό μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου θα φτάσει και τα 9 και 10 μποφόρ. Οπότε η αισθητή θερμοκρασία λόγω του ισχυρού βοριά θα είναι πολύ πιο χαμηλή. Για παράδειγμα, στην Αθήνα μπορεί να έχουμε 8 αλλά λόγω των βοριάδων αυτών θα νιώθουμε τη θερμοκρασία 3. Ίσως υπάρξουν προβλήματα στις θαλάσσιες μετακινήσεις προς Χανιά».

Χιόνια και στην Αθήνα

Στην δεύτερη φάση της κακοκαιρίας, δηλαδή την Δευτέρα και την Τρίτη, θα έχουμε -σύμφωνα με την μετεωρολόγο- καιρό ανατολικού ρεύματος. «Στις περιοχές από την ανατολική Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, Σποράδες, ανατολική Πελοπόννησο και Αιγαίο, φαίνεται ότι θα χιονίσει και σε χαμηλά υψόμετρα (είναι λίγο νωρίς για να πούμε την έκταση και την ένταση των φαινομένων)».

Η χιονόπτωση μάλιστα φαίνεται να επηρεάζει και την Αθήνα. «Τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι από την Κυριακή θα χιονίζει αρχικά στην ανατολική Αττική, την Δευτέρα και την Τρίτη φαίνεται να χιονίζει και μέσα στην Αθήνα. Βέβαια δεν είμαστε ακόμα σίγουροι, είναι αυτή η εικόνα που μας δείχνουν τα μοντέλα».

Πότε θα υποχωρήσει η κακοκαιρία

Ως προς τον υδράργυρο και την διακύμανσή του η κυρία Ρήγου αναφέρει ότι «πιο χαμηλές θερμοκρασίες θα έχουμε την Δευτέρα και την Τρίτη που θα έχουμε ξαστεριά και δεν θα έχουμε φαινόμενα», ενώ επισημαίνει ότι «το κρύο σιγά-σιγά θα αρχίσει να υποχωρεί από την Τετάρτη. Την 25η Μαρτίου δεν μπορώ να πω ότι θα έχει ανοιξιάτικο καιρό, αλλά θα είναι σε μία πορεία η θερμοκρασία που αρχίζει να ανεβαίνει».

ΠΗΓΗnewsit.gr
Προηγούμενο άρθροΈρχεται δύσκολο καλοκαίρι: Χωρίς τα ρωσικά θηρία Beriev οι φετινές κατασβέσεις
Επόμενο άρθροΘρίλερ με τον μακελάρη της Ανδραβίδας: Τον συνδέουν με ανεξιχνίαστη δολοφονία του 1992