Η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Μαραθώνα αποτελεί την κοιτίδα του αθλητισμού και του πολιτισμού της ευρύτερης περιοχής. Είναι το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου που διαχειρίζεται όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις (κλειστά κι ανοιχτά γήπεδα, προπονητήρια, κολυμβητήριο κλπ), το καλοκαιρινό Φεστιβάλ Μαραθώνα που έχει γίνει θεσμός για περισσότερα από 15 χρόνια, τον δημοτικό κινηματογράφο «Αλίκη», διοργανώνει τον Ημιμαραθώνιο του Μαραθώνα και τον Ποδηλατικό Γύρο, ενώ συμμετέχει και υποστηρικτικά σε πλήθος άλλων αθλητικών και πολιτιστικών δρώμενων της πόλης.

Το έργο της Κοινωφελούς Επιχείρησης είναι αναμφίβολα πολύ σημαντικό. Γι’ αυτό, στη MP θεωρούμε χρέος μας σε κάθε αλλαγή Διοικητικού Συμβουλίου να ερχόμαστε σε επαφή με τον νέο Πρόεδρο για να ακούμε το δικό του όραμα και να φιλοξενούμε στις σελίδες μας τις ιδέες και τους στόχους του για το πού θέλει να «φτάσει» την ΚΕΔΜΑ και με ποιον τρόπο σκοπεύει να το κάνει αυτό. Να δεσμεύουμε -με την καλή έννοια- την κάθε Διοίκηση, με λόγια που μένουν αποτυπωμένα και τυπωμένα στις σελίδες μας.

Για τον λόγο αυτό μιλήσαμε με τον Δημοτικό Σύμβουλο Μαραθώνα και νεοεκλεγέντα Πρόεδρο, Μανώλη Γεωργάτο, ο οποίος μας υποδέχθηκε στο γραφείο του.

Ξεκινάμε με το Δημοτικό Κολυμβητήριο που είναι για χρόνια κλειστό… Είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει πολλούς δημότες κι έχει απασχολήσει έντονα και την εφημερίδα μας. Θα ανοίξει ποτέ για το κοινό;

Στόχος της νέας Δημοτικής Αρχής είναι να υλοποιήσει μια σειρά νέων έργων και η επαναλειτουργία του Κολυμβητηρίου είναι ένα απ’ αυτά. Πρόκειται για έναν χώρο στολίδι για τον Δήμο μας, ο οποίος, δυστυχώς παραμένει τα τελευταία χρόνια ανεκμετάλλευτος.
Από προηγούμενες διοικήσεις κι από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή έγιναν κάποιες προσπάθειες για την ενεργειακή του αναβάθμιση, αλλά δυστυχώς αυτό καθυστέρησε για λόγους, τους οποίους και δεν γνωρίζω. Γνωρίζω, όμως, πολύ καλά ότι στοίχημα του νέου Δημάρχου, Στέργιου Τσίρκα, από την πρώτη κιόλας μέρα που ανέλαβε τα ηνία του Δήμου, είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να ολοκληρωθεί η μελέτη, ώστε να δημοπρατηθεί άμεσα η ενεργειακή του αναβάθμιση.

Τρεις μήνες η Τεχνική Υπηρεσία δούλεψε ασταμάτητα και φτάσαμε αισίως να μπορούμε να ανακοινώσουμε ότι ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου έχει ολοκληρωθεί. Αφού ανακοινωθεί κι ο ανάδοχος, μέσα σε χρονικό διάστημα 12 μηνών θα έχουμε το έργο έτοιμο. Ρεαλιστικά μιλώντας, τέλος του 2020 πρέπει να ξεκινήσει κανονικά η λειτουργία του.

Έχετε αρκετό προσωπικό για να το στελεχώσετε;

Εμείς, ως Κοινωφελής Επιχείρηση, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι και θα είμαστε! Έχουμε ήδη περάσει από Διοικητικό Συμβούλιο τη στελέχωση του Κολυμβητηρίου με εξειδικευμένο προσωπικό (γυμναστές, ναυαγοσώστες, γραμματειακή υποστήριξη αθλητικής διοίκησης, κλπ). Μόλις ο ανάδοχος μάς ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης του έργου, τότε θα προχωρήσουμε και στις αντίστοιχες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Και δε σας κρύβω ότι το προσωπικό θα είναι αορίστου χρόνου, δηλαδή οι θέσεις θα είναι μόνιμες, αφού στόχος μας είναι το Κολυμβητήριο να ξεκινήσει και να δουλεύει εσαεί.

Τι σημαίνει ακριβώς ενεργειακή αναβάθμιση και γιατί είναι τόσο σημαντική;

Η θέρμανση μιας πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων είναι ενεργοβόρα και δη όταν η πισίνα είναι ανοιχτή, οπότε έχουμε και ενεργειακές απώλειες. Είναι τόσο μεγάλο το κόστος για να τη λειτουργήσουμε με το υπάρχον σύστημα θέρμανσης από καυστήρες πετρελαίου, που καθίσταται απαγορευτικό.

Μπήκαμε, λοιπόν, σε νέες τεχνολογίες και νέες προτάσεις που υπάρχουν στην αγορά για τη θέρμανση τέτοιων χώρων και προχωράμε στην αναβάθμιση του συστήματος με αντλίες θερμότητας και ηλιακά πάνελ, με παράλληλη τοποθέτηση υαλοπετασμάτων περιμετρικά, μειώνοντας το κόστος λειτουργίας κατά 50%.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, υπάρχουν σκέψεις για να σκεπαστεί η πισίνα με το λεγόμενο «σκέπαστρο-μπαλόνι». Είναι κάτι τέτοιο εφικτό;

Είναι μια σκέψη που την έχουμε γενικότερα κατά νου κι όχι μόνο για την πισίνα, για να μετατρέψουμε με χαμηλό κόστος ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις σε κλειστές, τόσο στη Νέα Μάκρη όσο και στον Μαραθώνα. Μάλιστα, έτσι σκοπεύουμε να λύσουμε και το πρόβλημα κορεσμού που υπάρχει στα κλειστά μας γήπεδα, αφού είναι πλέον τόσες πολλές οι ομάδες και τόσοι πολλοί οι αθλητές, που μετά βίας χωράνε… Έχουμε πολλούς Συλλόγους και μέλημά μας είναι να βρούμε τρόπο για να τους παραχωρήσουμε περισσότερες ώρες. Στόχος, τόσο του Δημάρχου όσο και δικός μας, είναι να κρατήσουμε τα παιδιά στον αθλητισμό σε σύγχρονες και ασφαλείς εγκαταστάσεις!

Πρόσφατα, μάλιστα, εξοπλίσαμε και τα ιατρεία των αθλητικών χώρων με όλα τα απαραίτητα μέσα, όπως απινιδωτές, για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Με το κλειστό γήπεδο «Καβαρνού» στον Μαραθώνα τι γίνεται;

Η σύμβαση μίσθωσης που έχουμε με την Τράπεζα Πειραιώς για το συγκεκριμένο γήπεδο λήγει τέλος του 2020 και στόχος της νέας Δημοτικής Αρχής είναι -αν είναι δυνατόν- να αγοράσουμε από την τράπεζα όλο το ακίνητο, ώστε να το αξιοποιήσουμε συνολικά.

Η ΚΕΔΜΑ είναι υπεύθυνη για τη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση του Δήμου Μαραθώνα, τον Ημιμαραθώνιο. Εκεί πώς σκοπεύετε να κινηθείτε;

Εκεί έχουμε δώσει το μεγαλύτερο βάρος. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε τις συμμετοχές και προς αυτήν την κατεύθυνση πήραμε μια μεγάλη απόφαση: να αλλάξουμε την ημερομηνία διεξαγωγής. Έτσι, ο Ημιμαραθώνιος δε θα γίνεται πλέον Απρίλιο, όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια, αλλά Οκτώβριο, έναν μήνα πριν από τον Κλασικό Μαραθώνιο. Πήραμε αυτή την απόφαση γιατί τότε είναι που όλοι όσοι σκοπεύουν να τρέξουν στον Αυθεντικό Μαραθώνιο κάνουν μια πολύ καλή και δυνατή προπόνηση. Η ιστορία των τελευταίων χρόνων έδειξε ότι οποιοσδήποτε Ημιμαραθώνιος διοργανώνεται σε άκαιρη ημερομηνία, δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή. Save the date, λοιπόν: 11 Οκτωβρίου 2020!

Κάτι που δεν είναι ακόμα επίσημα ανακοινώσιμο αλλά θέλω να σας «δώσω την είδηση», είναι ότι σκεφτόμαστε την επαναχάραξη της διαδρομής. Αντί η αρχή και το τέλος του Ημιμαραθωνίου να είναι η Αφετηρία Μαραθώνιου Δρόμου, στοχεύουμε οι δρομείς να ξεκινούν από εκεί, να φτάνουν μέσω της Λεωφ. Μαραθώνος μέχρι τα όρια με τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου στον Νέο Βουτζά, και εν συνεχεία να επιστρέφουν παραλιακά μέσα από το Μάτι σε ένδειξη σεβασμού, και να τερματίζουν στο λιμανάκι της Νέας Μάκρης. Εάν καταφέρουμε και βρούμε διαδρομή που θα πιστοποιηθεί και από την AIMS, τη Διεθνή Ομοσπονδία Μαραθώνιων Δρόμων, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά.

Σας είδαμε και ιδιαίτερα δραστήριους με τις εορταστικές εκδηλώσεις, πράγμα που δεν είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια…

Στόχος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου είναι να αναδείξει περισσότερο το πολιτιστικό κομμάτι. Ο ρόλος της Κοινωφελούς Επιχείρησης είναι τόσο αθλητικός όσο και πολιτιστικός. Προσπαθούμε να αυξήσουμε τους προϋπολογισμούς για να κάνουμε περισσότερα δρώμενα και στις τέσσερις Κοινότητες του Δήμου Μαραθώνα. Ήδη από φέτος διοργανώσαμε δύο μεγάλες εκδηλώσεις. Η πρώτη έγινε στις 14 Δεκεμβρίου στον Μαραθώνα, όπου παιδάκια στόλισαν τα καταστήματα της πόλης και έπειτα συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία για το άναμμα του δέντρου.

Η δεύτερη, το Santa Run, πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Νέας Μάκρης στις 15 Δεκεμβρίου. Παρείχαμε στολές Άγιου Βασίλη και σκουφάκια σε όλους όσοι ήθελαν να συμμετέχουν, οι οποίοι «έτρεξαν» χορεύοντας μέσα στην εμπορική αγορά, ξεκινώντας και τερματίζοντας στην κεντρική πλατεία. Έγινε ένα ξέφρενο πάρτι, με ανιματέρ και ζογκλέρ για τα παιδιά. Στο Γραμματικό και τον Βαρνάβα, επειδή ο χρόνος που είχαμε για να προετοιμαστούμε ήταν λίγος μιας και αναλάβαμε μόλις την 1η Οκτωβρίου, φέτος προλάβαμε να διοργανώσουμε μόνο κουκλοθέατρο για τα παιδιά Δημοτικού.

Ευχαριστούμε πολύ. Καλή συνέχεια στο έργο σας…

Επιτρέψτε μου, με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω δημόσια τον Δήμαρχο Μαραθώνα, Στέργιο Τσίρκα, για την πλήρη στήριξη στο πρόσωπό μου, καθώς κι όλους τους Αντιδημάρχους για την άψογη συνεργασία.

Παράλληλα, θέλω να ευχαριστήσω κι όλο το υπαλληλικό προσωπικό, τον Διευθυντή Προσωπικού & Οικονομικών, Νίκο Κριμάνδαλη, και όλους τους εργαζομένους. Είναι όλοι τους εξαιρετικές προσωπικότητες, κρατάνε πολύ ψηλά το ανάστημα του Αθλητικού & Πολιτιστικού Πάρκου.

Τέλος, θέλω να κάνω ειδική αναφορά στο καινούργιο Διοικητικό Συμβούλιο, που αποτελείται από εξέχουσες προσωπικότητες, πολύ σοβαρές στην κοινωνία μας, με όρεξη και διάθεση πραγματικά να προσφέρουν έργο!

Σας ευχαριστώ!