Food rocks

του Πάνου Δερδεμέζη

Ο Πάνος από μικρός πειραματιζόταν με τη μαγειρική, χωρίς σπουδές πάνω στο αντικείμενο. Ξεκινώντας από ένα μπεργκεράδικο στη Νέα Μάκρη που έχει κλέψει τις καρδιές μας και με όπλο το πάθος του, κατάφερε να δουλέψει σε ένα από τα καλύτερα μαγαζιά του Λονδίνου. Πλέον θα μπορείτε να τον βρείτε στον «Ινδιάνο» και μέσα από τη στήλη του θα συνεχίσει να μας ταξιδεύει όλους με τις δικές του, μοναδικές προτάσεις!


 Ψητό Μοσχαρίσιο φιλέτο με σος μανιταριών

υλικά:

  • 2 κιλά μοσχαρίσιο φιλέτο, ολόκληρο
  • 2 κσ ελαιόλαδο
  • χοντρό αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για τη σος μανιταριών:

  • 4 κσ βούτυρο
  • 1 κσ ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 500 γρ λευκά μανιτάρια
  • 1/2 φλ κόκκινο κρασί
  • 1 κγ θυμάρι, φρεσκοκομμένο
  • 1 κγ Worcestershire sauce
  • αλάτι n πιπέρι

εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 220oC. Μαρινάρουμε το κρέας με το λάδι και αλατοπιπερώνουμε καλά. Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά θωρακίζουμε το κρέας μας απ’ όλες τις μεριές. Μεταφέρουμε το κρέας πάνω σε λαδόκολλα σε ένα ταψί και ψήνουμε για περίπου 30-45’, ανάλογα με το πώς το θέλουμε ψημένο. Ιδανικά με ένα μαγειρικό θερμόμετρο, για medium ψήσιμο θέλουμε 60oC. Μόλις είναι έτοιμο, αφαιρούμε από τη φωτιά, το τυλίγουμε με ένα αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 10-15’ πριν το κόψουμε.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κσ βούτυρο και 1 κσ ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 10-15’. Δυναμώνουμε ελάχιστα τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το κρασί και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να εξατμιστεί η μισή ποσότητα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά ρίχνοντας μέσα το θυμάρι, τη Worcestershire και το υπόλοιπο βούτυρο. Ανακατεύοντας καλά, αδειάζουμε στο τηγάνι τους χυμούς από το κρέας που έχουμε αφήσει στο αλουμινόχαρτο και αλατοπιπερώνουμε. Η σάλτσα μας είναι έτοιμη.

Κόβουμε το κρέας σε ροδέλες 1 εκ. και τις τοποθετούμε σε μια όμορφη πιατέλα. Από πάνω περιχύνουμε με τη σάλτσα και τα μανιτάρια μας. Βουαλά!