Συνέντευξη στον Κώστα Ζοργιό

Δεν χρειάζεται να κυκλοφορείς μέσα σε νοσοκομείο ή να συναναστρέφεσαι με γιατρούς και νοσηλευτές για να γνωρίζεις ότι εδώ και χρόνια η μάχη που δίνεται καθημερινά στον τομέα της Υγείας είναι άνιση.

Μνημόνια, περικοπές, απολύσεις, ελλείψεις ακόμα και σε γάζες πριν έρθει η πανδημία και ο όλεθρος που έφερε μαζί της. Κι όταν τα νοσοκομεία είναι σε αυτή την κατάσταση, αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει με τα Κέντρα Υγείας.

Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες του, το Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης, εξακολουθεί να πηγαίνει ένα βήμα παραπάνω από το να στέκεται απλά στο ύψος του. Κάτι που απέδειξαν τα βραβεία HEALTH CAR BUSINESS AWARDS 2022 που έλαβε προ εβδομάδων για την «Ποιότητα Παρεχόμενων Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας».

Έχοντας παρουσία στο Κέντρο Υγείας από το 2014 ως ορθοπαιδικός και από τον Δεκέμβριο του 2020 ως διευθυντής του, ο κ. Γιάννης Σακελλάρης δέχθηκε με χαρά να μιλήσει στη MP για την καθημερινότητα στη μονάδα φροντίδας υγείας που εξυπηρετεί μια περιοχή με πάνω από 30.000 δημότες. Να αναφερθεί στις δυσκολίες, στις βασικές ελλείψεις, αλλά και στην αυταπάρνηση του προσωπικού, που είναι και ο βασικός λόγος που όλα εξακολουθούν να κυλούν ρολόι. Τουλάχιστον, στο μέτρο του δυνατού…

Ποια είναι σήμερα η δύναμη του Κέντρου Υγείας σε προσωπικό και πόσο έχει διαφοροποιηθεί τα τελευταία χρόνια;

Κατ’ αρχάς, ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει μόνιμο και επικουρικό προσωπικό, δηλαδή μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι με ανανεούμενες συμβάσεις. Συνολικά είμαστε 62 άτομα. Οι περίπου 20 είναι γιατροί, οι 25 νοσηλευτικό προσωπικό και οι υπόλοιποι διοικητικοί υπάλληλοι. Συγκριτικά με το πρόσφατο παρελθόν, το προσωπικό έχει αυξηθεί με επικουρικούς, που καλύπτουν πάγιες ανάγκες. Για να είμαστε, βέβαια, ακριβείς, τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα για να πεις «είμαστε καλύτερα ή χειρότερα» γιατί η πανδημία άλλαξε κατά πολύ τα δεδομένα.

Επαρκεί το προσωπικό;

Δυστυχώς όχι. Και παρότι είναι προφανές ότι ούτε στις υπόλοιπες θέσεις είμαστε καλυμμένοι, έχουμε βρει τον τρόπο να τα φέρνουμε βόλτα στα πάντα, αλλά χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ιατρικό προσωπικό. Για να πούμε ότι έχουμε επάρκεια, απαιτείται ενίσχυση με τουλάχιστον τέσσερις γιατρούς. Παθολόγους και γενικούς ιατρούς. Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν μας στέλνουν γιατρούς, αλλά ότι δεν υπάρχουν. Αυτός είναι και ο λόγος που καλώ δημόσια ιδιώτες παθολόγους από την ευρύτερη περιοχή να υποβάλουν αίτηση στην υγειονομική περιφέρεια και να εκδηλώσουν ενδιαφέρον να κάνουν ιατρεία στο Κέντρο Υγείας. Το αίτημα θα γίνει δεκτό… χθες.

Ποιο είναι το βασικότερο πρόβλημα μετά την υποστελέχωση;

Κοιτάξτε, υπάρχουν αδυναμίες, αλλά όλα λύνονται. Ανταποκρινόμαστε, θεωρώ, εξαιρετικά με βάση τα μέσα που διαθέτουμε και με βεβαιότητα λέω ότι αν υπήρχε επαρκές ιατρικό προσωπικό, θα κάναμε θαύματα. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι έχουμε πρόβλημα. Το βλέπει και στην καθημερινότητά του. Για παράδειγμα ορίστηκαν πέντε οικογενειακοί ιατροί που κάλυψαν από 2.000 άτομα ο καθένας, σύνολο δηλαδή 10.000 ασθενείς σε έναν δήμο με πληθυσμό 30.000 ανθρώπους. Οι ιδιώτες δεν ενδιαφέρονται και δεν μπορώ να τους κατηγορήσω, γιατί τα κίνητρα είναι ταπεινά. Θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί το ζήτημα της αμοιβής για να μπουν σε μια τέτοια διαδικασία.

Τι γίνεται με οφθαλμίατρο, ωριλά και ψυχίατρο; Δεν υπάρχουν αυτές οι ειδικότητες στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης…

Δυστυχώς, τίποτα. Είχαμε παλιά συμβασιούχους και από τις τρεις ειδικότητες. Έληξαν οι συμβάσεις και η οφθαλμίατρος για παράδειγμα μεταφέρθηκε στη Ραφήνα. Γνώμη μου είναι ότι το Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης ζει στη σκιά αυτού της Ραφήνας. Το γιατί δεν το γνωρίζω.

Τι χρειάζεται το ΚΥ για να μπορεί να εξυπηρετεί σε σημείο που να χαρακτηρίζεται πρότυπο;

Μόνο γιατρούς, τίποτε άλλο. Μπορούμε να κάνουμε πολλά. Γι’ αυτό και καλώ ξανά τους ιδιώτες να ενισχύσουν την προσπάθεια.

Αποτελεί δικαίωση και προσφέρει και ψυχολογική τόνωση η πρόσφατη διάκριση και τα δύο βραβεία που λάβατε στα HEALTH CAR BUSINESS AWARDS 2022;

Σίγουρα αποτελεί δικαίωση και σίγουρα ανεβάζει το ηθικό μας μια τέτοια διάκριση. Το Χρυσό Βραβείο που λάβαμε για την «Ποιότητα Παρεχόμενων Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας» αφορά σε μια πρωτοβουλία που πήραμε το πρώτο διάστημα του κορονοϊού, όταν ακόμη δεν υπήρχε ο εμβολιασμός και παράλληλα ο κόσμος φοβόταν να έρθει στο ΚΥ για να κάνει εμβόλια κατά του Η1Ν1. Αυτό λοιπόν, που κάναμε τότε ήταν να καλούμε ασθενείς μέσα από καταλόγους ή να μας καλούν όσοι επιθυμούσαν να κάνουν εμβόλιο, να παίρνουμε τον ΑΜΚΑ τους και είτε να πηγαίνουμε τη συνταγή σε κάποιο φαρμακείο είτε να την αφήνουμε στη γραμματεία του ΚΥ και να την παραλαμβάνουν οι πολίτες σε ώρες χωρίς πολλή κίνηση, ώστε να περιορίζεται ο κίνδυνος να κολλήσουμε covid.

Τι έγινε την περίοδο του κορονοϊού και πώς διαχειριστήκατε μια τόσο δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση;

Τη διαχειριστήκαμε εξαιρετικά. Ήταν από τις λίγες φορές που η Δημόσια Υγεία έδειξε συνολικά εξωστρέφεια, πήρε τον κορονοιό και τον σήκωσε στα χέρια… Θεωρώ ότι κι εμείς λειτουργήσαμε εντυπωσιακά καλά και βοήθησε κι κόσμος που εμπιστεύθηκε το ιατρικό προσωπικό και την επιστήμη.

Πόσο επιβεβλημένη είναι η δημιουργία ενός νοσοκομείου στην Αν. Αττική; Και ποια είναι η ιδανική περιοχή κατά την άποψή σας;

Πολύ επιβεβλημένη. Όσο για το πού, θα έλεγα είτε κάπου κεντρικά στη Νέα Μάκρη είτε να μετατραπεί σε νοσοκομείο το Κέντρο Υγείας Ραφήνας και να καλύπτεται από Κέντρα Υγείας περιφερειακά. Αν κάποιος έχει ένα καρδιολογικό θέμα, τα δέκα λεπτά για να φτάσει από τη Μάκρη στη Ραφήνα είναι ανεκτά. Τα άλλα 30 για να φτάσει στην Αθήνα, αποτελούν πρόβλημα και υπερπολύτιμο χαμένο χρόνο.

Αν έπρεπε να διαλέξετε έναν λόγο για να ευχαριστήσετε τους συνεργάτες σας, ποιος θα ήταν αυτός;

Ότι υπερβάλλουν εαυτούς και ότι δεν επέλεξαν την εύκολη λύση να παραιτηθούν και να γίνουν ιδιώτες. Ο νόμος λέει, πανευρωπαϊκά μάλιστα, ότι ένας γιατρός στο Δημόσιο εργάζεται μέχρι 48 ώρες την εβδομάδα. Εδώ, οι γιατροί εργάζονται τουλάχιστον 60 ώρες. Χωρίς γκρίνια και μουρμούρα, αλλά με αφοσίωση στον πολίτη…

Προηγούμενο άρθροΤουριστικό γραφείο στη Ραφήνα αναζητά υπάλληλο γραφείου
Επόμενο άρθροAirbnb: Δήμοι και ένοικοι πολυκατοικιών θα αποφασίζουν γι αυτούς που θέλουν να μισθώσουν σπίτια