Ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου γίνεται ο πρώτος στη χώρα που προσφέρει μείωση 50% για πέντε χρόνια στα δημοτικά τέλη σε όποιους υιοθετήσουν ζώο από το καταφύγιο

Του Κώστα Ζοργιού

Η ιδέα υπήρχε εδώ και καιρό, αλλά πριν κατατεθεί επίσημα, έπρεπε να διασφαλιστεί ότι μπορεί να υλοποιηθεί. Να λειτουργήσει, να μη διχάσει, να αγκαλιαστεί και, κυρίως, να δώσει λύσεις.

Έγινε ουσιαστική προσπάθεια από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου και Υπεύθυνο για την ευζωία των ζώων, Σπύρο Πάντζα, αλλά και από τους συνεργάτες του Δημοτικούς Συμβούλους, Μάκη Βουδούρη και Βαλερί Βασιλικού, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο η πρότασή τους εκτός από τον Δήμαρχο Ευάγγελο Μπουρνούς, που την αγκάλιασε αμέσως, να υιοθετηθεί από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Και σήμερα βρισκόμαστε στο σημείο ο Δήμος να είναι ο πρώτος στη χώρα που θα δώσει οικονομικά κίνητρα μέσω της μείωσης τελών, ώστε οι δημότες να υιοθετήσουν αδέσποτα ζώα από το καταφύγιο της Ραφήνας.

Η μείωση των αδέσποτων και τα δεδομένα

Το πρώτο δεδομένο είναι ότι στο προσωρινό κυνοκομείο του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου σήμερα ζουν 150 ψυχές. Το δεύτερο δεδομένο ότι μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να λειτουργήσει το νέο καταφύγιο, που ναι μεν θα είναι πολύ πιο οργανωμένο, αλλά θα έχει μικρότερη χωρητικότητα. Ως τρίτο δεδομένο, έρχεται η ανάγκη τα αδέσποτα ζώα να βρουν επιτέλους ένα σπίτι με απώτερο στόχο μια μέρα το καινούργιο καταφύγιο να είναι… παντελώς άχρηστο και ει δυνατόν, να πάψει να λειτουργεί.

Ο Σπύρος Πάντζας

«Τα τελευταία έξι χρόνια έχουμε καταφέρει με μεγάλο αγώνα να μειώσουμε δραστικά τον αριθμό των αδέσποτων και να αυξήσουμε τις υιοθεσίες, χάρη και στην εξαιρετική δουλειά που κάνει η Φιλοζωική Ραφήνας “Ο Πήγασος”. Όσα ζώα, αφού τσιπαριστούν και στειρωθούν, δεν μπορούν για διάφορους λόγους να επιστρέψουν στο φυσικό περιβάλλον, φιλοξενούνται στο καταφύγιο. Η λογική μας είναι, όμως, η παρουσία τους να έχει ημερομηνία λήξης. Να μη φτιάχνουμε φυλακές για ζώα, αλλά προσωρινά καταλύματα», λέει στη MP ο Σπύρος Πάντζας, παραδεχόμενος συγχρόνως ότι στη μείωση των αδέσποτων έχει συμβάλει και η αλλαγή νοοτροπίας του κόσμου «αν και υπάρχει τεράστιο περιθώριο βελτίωσης σε αυτό το κομμάτι».

Η ιδέα και οι δικλείδες ασφαλείας

Η ιδέα, λοιπόν, ήταν πολύ συγκεκριμένη. Ο Δήμος θέλησε να δώσει κίνητρο σε φιλόζωους να υιοθετήσουν από το καταφύγιο. Και από την 1η Σεπτέμβρη θα τρέξει ένα νέο πρόγραμμα που θα παρέχει μείωση δημοτικών τελών 50% για μία πενταετία σε όσους αιτηθούν και τελικά υιοθετήσουν ζωάκι.

«Η λογική αυτής της πρότασης, πέρα από τη δεδομένη ανάγκη να σωθούν ψυχές, βασίζεται στο ότι ο Δήμος ξοδεύει αρκετά χρήματα κάθε χρόνο για τη φροντίδα τους. Χρήματα που προέρχονται από τους ίδιους τους δημότες. Κάτι που σημαίνει ότι ναι μεν πριμοδοτούμε όποιον υιοθετεί, αλλά αυτομάτως μειώνεται το ετήσιο κόστος για τα αδέσποτα που επιβαρύνει άπαντες».

Ένας λογικός προβληματισμός είναι πώς μπορεί ο Δήμος να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν επιτήδειοι που θα μπουν σε διαδικασία να υιοθετήσουν ζώο μόνο και μόνο για να γλυτώσουν δημοτικά τέλη.

«Μπορώ να δηλώσω με σιγουριά ότι θα αναπτύξουμε τέτοιες δικλείδες που δεν θα σκεφτεί καν κάποιος να μπει σε αυτή τη διαδικασία. Κατ’ αρχάς θα γίνεται αυστηρός έλεγχος στους αιτούντες, όπως άλλωστε ήδη συμβαίνει για κάθε υιοθεσία και πολύ αυστηροί έλεγχοι και στη συνέχεια, ώστε να μην έρθει κάποιος και πει ότι το σκυλί χάθηκε ή πέθανε. Επιπλέον, η Υπηρεσία θα ελέγχει ανά έτος αν το ζώο έχει κάνει τα εμβόλιά του, αν είναι σε καλή κατάσταση και αν ζει στο σημείο που έχει δηλώσει ο ιδιοκτήτης».

Η σκέψη για έξτρα πριμοδότηση

Το άκρως ενθαρρυντικό είναι ότι με το που επικοινωνήθηκε η πρόταση, πολύς κόσμος εκδήλωσε ενδιαφέρον. Από την πρώτη μέρα του Σεπτεμβρίου, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επικοινωνούν με το Γραφείο Περιβάλλοντος στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου και να ξεκινούν οι διαδικασίες.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι αφού το πρόγραμμα τρέξει μέχρι το τέλος του 2022 και τα δείγματα είναι ενθαρρυντικά, υπάρχει σκέψη έξτρα πριμοδότησης για υιοθεσία ζώων που βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία.

«Μακάρι σε πρώτη φάση να μη χρειάζεται να ξοδεύουμε ετησίως ως Δήμος 50 με 60 χιλιάδες ευρώ για τα αδέσποτα και σε δεύτερη φάση να έρθει εκείνη η μέρα που ο τελευταίος μας φίλος θα βρει ένα σπίτι και θα κλείσει μια για πάντα την πόρτα του κυνοκομείου».

Προηγούμενο άρθροΜνημόνιος: Δίαιτα με πιτόγυρα, πίτσα και δύο κιλά παγωτό τη βδομάδα
Επόμενο άρθροΤα πρώτα χρόνια των προσφύγων του 1922 στη Νέα Μάκρη