οι λήκυθοι στην έκθεση

Ο Σικελός αρχαιοκάπηλος Τζιανφράκο Μπεκίνα είχε στην κατοχή του, μεταξύ άλλων, και δύο αρχαιοελληνικά αγγεία του 4ου π.Χ. αιώνα. Για την ακρίβεια επρόκειτο για δύο λευκές ληκύθους, οι οποίες είχαν κλαπεί από την Ελλάδα τη δεκαετία του 1970.

Το ιστορικό των ληκύθων αυτών

Το 2015, Ιταλοί καραμπινιέροι σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασαν 5.000 αντικείμενα του Μπεκίνα, τα οποία «επιστράφηκαν» από την Ελβετία, όπου ζούσε ο διαβόητος αρχαιοκάπηλος, στην Ιταλία. Ωστόσο, αργότερα, 1.200 αντικείμενα της εν λόγω συλλογής επιστράφηκαν στο ελβετικό καντόνι Βασιλείας-Σταντ από τις ιταλικές αρχές, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για να κατοχυρωθεί το δικαίωμα ιδιοκτησίας τους. Μεταξύ αυτών ήταν και οι δύο αρχαιοελληνικές λήκυθοι.

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian, επικαλούμενη τις γνώσεις αλλά και τα φωτογραφικά ντοκουμέντα του Δρα Χρήστου Τσιρογιάννη, αρχαιολόγου και συμβούλου του διεθνούς Συνδέσμου Ερευνών Εγκλημάτων κατά της Τέχνης (Arca), τα δύο αρχαιοελληνικά αγγεία διατίθεντο προς πώληση στην έκθεση Frieze Masters του Λονδίνου που διοργανώθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Για τις ληκύθους δεν υπήρχε τιμή πώλησης, αλλά υπολογιζόταν ότι θα χρειαζόταν κανείς να δώσει πάνω από 100.000 λίρες για εκάστη. Τελικά οι λήκυθοι δεν πωλήθηκαν.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Guardian, η Ελβετία έστειλε προς πώληση στη λονδρέζικη έκθεση τις ληκύθους με μεσάζοντα έναν Ελβετό έμπορο έργων τέχνης.

Ένα από τα 2 αρχαιοελληνικά αγγεία

Η ταυτότητά τους

Η ταυτότητα των δύο αγγείων εξακριβώθηκε από τον ίδιο τον Τσιρογιάννη, ο οποίος επισήμανε ότι στο ιστορικό προέλευσης των αγγείων, που συνοδεύει κάθε έργο τέχνης σε μία έκθεση πώλησης, δεν υπήρχε αναφορά στον Μπεκίνα.

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι η παράλειψη αυτή γεννά ερωτηματικά για την απόφαση του ελβετικού καντονιού να διαθέσει προς πώληση  τα αγγεία, το Μητρώο Απώλειας Τέχνης του Λονδίνου, που είχε δώσει άδεια πώλησης των αγγείων και για τους διοργανωτές που δεν ήλεγξαν πλήρως την προέλευση. Ερωτηματικά εγείρονται επίσης για την απόφαση των ιταλικών αρχών να επιστρέψουν στην Ελβετία τα συγκεκριμένα αγγεία την ώρα που είχαν πρόσβαση στο φωτογραφικό αρχείο του Μπεκίνα το οποίο συμβουλεύτηκε ο Δρ Τσιρογιάννης.

Η αντίδραση της Ελλάδας

Όπως αναφέρει ο Guardian, το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού έχει ενημερωθεί για την υπόθεση από την Interpol και εναπόκειται σε αυτό πλέον να υποβάλει αίτημα για τη διεκδίκηση της ιδιοκτησίας των ληκύθων.

ΠΗΓΗathensvoice.gr
Προηγούμενο άρθροΔωρεάν εξετάσεις από παιδίατρο στα παιδιά του Δήμου Μαραθώνα
Επόμενο άρθροΚαταργείται το 8ωρο εργασίας 9 π.μ.-5 μ.μ.;