Η Σαλίμα Ραντία Μουκανσάνγκα ήταν ένα ονειροπόλο κορίτσι. Μεγαλώνοντας φτωχικά στη Ρουάντα ονειρευόταν να γίνει αθλήτρια. Της άρεσε το μπάσκετ κι ήθελε να παίξει επαγγελματικά. Ήθελε να γίνει γνωστή. Μεγάλη και τρανή. Να γράψει ιστορία. Προτού ενηλικιωθεί όμως, απογοητεύτηκε. Το όνειρο του μπάσκετ άρχισε να σβήνει, να χάνεται.

Όμως δεν τα παράτησε. Κυνήγησε ένα νέο όνειρο, πιο δύσκολο, πιο άπιαστο. Σε μια κοινωνία προκατειλημμένη και σ’ ένα περιβάλλον σκληρό, άκρως ανδροκρατούμενο, σχεδόν εχθρικό προς τις γυναίκες. Αποφάσισε να γίνει διαιτητής ποδόσφαιρου. 15 χρόνια μετά, έγραψε ιστορία!

Το κορίτσι απ’ τη Ρουάντα μεγάλωσε κι έγινε η πρώτη γυναίκα που συμμετείχε σε διαιτητική ομάδα του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, γνωστότερου ως Copa Africa. Ένα… σχεδόν απόρθητο κάστρο έπεσε. Ορίστηκε ως τέταρτη διαιτητής στην αναμέτρηση της Γουινέας με το Μαλάουι και έγινε θρύλος. Ποτέ άλλοτε γυναίκα διαιτητής δεν είχε περπατήσει δίπλα σε άντρες σε αγώνα της μεγαλύτερης διοργάνωσης στην αφρικανική ήπειρο.

Η Σαλίμα το έκανε πράξη και το αφρικανικό ποδόσφαιρο -όπως και η αφρικανική κοινωνία- έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την ισότητα των δύο φύλων. Στη λίστα των διαιτητών του Copa Africa έχουν συμπεριληφθεί άλλες τρεις γυναίκες, οι οποίες όμως δεν έχουν οριστεί σε αγώνες…

Η Μουκανσάνγκα είναι διεθνής ρέφερι έχοντας λάβει το σήμα της FIFA. Αποτελεί την εκλεκτή του θρύλου της διαιτησίας, πλέον μεγαλοστελέχους της FIFA, Πιερλουίτζι Κολίνα, ο οποίος διέκρινε πάνω της στοιχεία απ’ το δικό του παιχνίδι όπως έχει δηλώσει κατά το παρελθόν.

Η 33χρονη Σαλίμα έχει ήδη διαγράψει μια σημαντική πορεία στη διαιτησία καθώς είναι επαγγελματίας απ’ το 2012. Έλαβε μέρος στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο σφυρίζοντας παιχνίδια τού γυναικείου τουρνουά (ήταν τέταρτη και στον τελικό), συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών που έγινε στη Γαλλία το 2019, ενώ έχει σφυρίξει -ως πρώτη διαιτητής- αντρικούς αγώνες στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής κάτω των 23 ετών και φυσικά στην πρώτη κατηγορία της Ρουάντα, όπου χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης.

Η Αφρικανική Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία (CAF), μέσω του επίσημου λογαριασμού της στο Twitter, επαίνεσε το επίτευγμά της: «Ιστορία. Η Σαλίμα Ραντία Μουκανσάνγκα γίνεται η πρώτη γυναίκα διαιτητής σε αγώνα Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. Κάνοντας τις γυναίκες περήφανες. Κάνοντας την Αφρική περήφανη».