Δεν περιμέναμε, δυστυχώς, κάτι καλύτερο από τα ελληνικά μέσα Ενημέρωσης σε ό,τι αφορά τον τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα του κορωνοϊού. Από τη μία μετέδιδαν τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, περί ανάγκης να μην προκληθεί πανικός και την ίδια ώρα με τίτλους όπως «παγκόσμιος τρόμος» ή «φρίκη στην Ιταλία και τον πλανήτη», έσπειραν τα ίδια τον πανικό που υποτίθεται δεν έπρεπε να σπείρουν. Θλιβερό αποτέλεσμα;
Ο κόσμος να τρέχει στα σούπερ μάρκετ, να αδειάζει τα ράφια από χαρτιά υγείας και κονσέρβες, λες και περιμένουμε τον κατακτητή, ο οποίος μάλιστα έχει στο πρόγραμμα να καθίσει αρκετό καιρό. Να μας κατσικωθεί…
Η αλήθεια, πάντως, είναι πολύ διαφορετική από ότι μας παρουσιάζεται. Προφανώς και πρόκειται για έναν ιό αρκετά επιθετικό, σε καμία περίπτωση, όμως, πιο επικίνδυνο από τον Έμπολα (για παράδειγμα). Ενδεικτικά παρουσιάζουμε τον παρακάτω πίνακα που δείχνει τα ποσοστά θνησιμότητας ανά ηλικιακή ομάδα.
Πώς ξεκίνησε ο κορωνοϊός
Ο κορωνοϊός, επιστημονικά γνωστός ως SARS-CoV2 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου στην πόλη Γουχάν, της επαρχίας Χουμπέι στην Κίνα.
Από τις πρώτες ημέρες του 2020 ο νέος κορωνοϊός άρχισε να εξαπλώνεται στη Γουχάν, η οποία εξακολουθεί να θυμίζει πόλη-φάντασμα. Λίγο αργότερα, τα πρώτα κρούσματα έκαναν την εμφάνισή τους στην Ταϊλάνδη, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα και σταδιακά εξαπλώθηκαν και σε άλλες χώρες, φτάνοντας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα (26/02) αφορούσε σε μια 38χρονη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Βόρεια Ιταλία.
Ο κορωνοϊός σε αριθμούς
Ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα που δείχνει την πραγματική διάσταση του προβλήματος παρουσίασε πρόσφατα και η Εφημερίδα των Συντακτών. Σύμφωνα με τη συντάκτρια, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου καταγράφονταν συνολικά 85.187 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 2.924 θάνατοι και 39.548 θεραπευμένοι ασθενείς στη δυναμική πλατφόρμα που παρακολουθεί παγκοσμίως τα επιδημιολογικά δεδομένα του SARS-CoV2. Μετά την Κίνα με 79.251 ασθενείς, ακολουθούσε η Νότια Κορέα με 2.931, η Ιταλία με 889 και το Ιράν με 388 κρούσματα.
Όσον αφορά στους θανάτους η Κίνα ήταν πρώτη στην λίστα με 2.727, δεύτερο το Ιραν με 34, η Ιταλία με 21 και με 17 θανάτους η Νότια Κορέα.
Πώς προφυλασσόμαστε
Οι οδηγίες για να προφυλαχθούμε από την απειλή του κορωνοϊού είναι σαφείς και σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνουν επισκέψεις στα σούπερ μάρκετ και άδειασμα των ραφιών…
Σύμφωνα με τους γιατρούς:
- Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
- Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με το εσωτερικό του αγκώνα μας ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
- Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
- Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.
- Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
- Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
- Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
- Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.
Τεράστια ζημιά για την Corona
Πώς και πώς περίμεναν στη Corona την έλευση της κινεζικής Πρωτοχρονιάς ( 12 Φεβρουαρίου) και το διάστημα που ακολουθεί, καθώς κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, οι πωλήσεις της μπύρας αυξάνονται κατακόρυφα. «Που να μην ερχόταν ποτέ», σκέφτονται πλέον στα γραφεία της Cerveceria Modelo στο Μεξικό, δεδομένου ότι οι ζημίες ξεπερνούν τα 150 εκατ. δολάρια εξαιτίας του κορωνοϊού.
Πολλοί έχουν συνδέσει τις απώλειες με την ονομασία της μπύρας, εντούτοις η αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα έγκειται αλλού. Εξαιτίας του κορωνοϊού, οι Κινέζοι αποφεύγουν τις εξόδους και προτιμούν να μένουν σπίτι από το να πάνε σε κάποιο μπαρ κάτι που σημαίνει ότι οι μπύρες δεν… πουλάνε.