ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΚΟΥΛΟΥΜΠΗ

Με την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου ακαθάρτων στον Δήμο Μαραθώνα, που πραγματοποιήθηκε στις 14 Απριλίου, ξεκινούν σύντομα οι εργασίες για ένα πολύ σημαντικό έργο για ολόκληρη την περιοχή.

Η σύμβαση υπεγράφη μεταξύ του Αναπληρωτή Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, Αναστάσιου Τόσιου και των εκπροσώπων της αναδόχου κοινοπραξίας, στο Μουσείο Μαραθώνιου Δρόμου, ως ελάχιστη αναγνώριση της συνεισφοράς του Δήμου. Γιατί το έργο αυτό ανήκει αποκλειστικά στον Δήμο Μαραθώνα και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει μια σύντομη ιστορική αναδρομή.

Οι πρώτες προσπάθειες

Ο Βιολογικός Καθαρισμός αποτελούσε για πολλά χρόνια σημαντική προτεραιότητα και για τον Δήμο Μαραθώνα και για τον Δήμο Νέας Μάκρης και ήταν φυσικό η υλοποίησή του να απαιτεί κοινή πορεία. Είναι, λίγο πολύ, γνωστές οι από κοινού προσπάθειες των πρώην Δημάρχων Νέας Μάκρης και Μαραθώνα, Βασίλη Τζιλάβη και -αείμνηστου- Ιωάννη Μπέκα και στη συνέχεια των Δημάρχων Ιορδάνη Λουίζου με τον Χρήστο Μπάρμπα, τον Ευάγγελο Μέξη, αλλά και, τελευταία, με τον Δήμαρχο Σπύρο Ζαγάρη.

Παρά τις πολύχρονες προσπάθειες και την καλή πρόθεση όλων να δώσουν λύση στο σημαντικότερο πρόβλημα της περιοχής, η υλοποίηση του έργου έφτανε πάντα σε αδιέξοδο. Γιατί; Γιατί ήταν αδύνατον να ξεπεραστεί το σημαντικότερο πρόβλημα που έχουν όλοι οι Βιολογικοί Καθαρισμοί και αφορά στη χωροθέτηση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων, αφού κανένας κάτοικος δεν το θέλει κοντά του και κανένας αιρετός δεν ήταν διατεθειμένος να αναλάβει το πολιτικό κόστος.

Με την ένωση των Δήμων Μαραθώνα και Νέας Μάκρης, το 2011, είχαμε την εκλογή της πρώτης Δημοτικής Αρχής του νέου ενοποιημένου Δήμου. Η προεκλογική δέσμευση του Δημάρχου Ιορδάνη Λουίζου ήταν δεδομένη και δεδομένη ήταν η απόφαση ότι αυτή τη φορά το έργο θα προχωρούσε με οποιοδήποτε κόστος, χωρίς μπρος-πίσω και αδιέξοδα.

29 Δεκεμβρίου 2011. Από την ιστορική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου χωροθετήθηκε
το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων του Βιολογικού Καθαρισμού

Η ιστορική απόφαση

Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε στις 29 Δεκεμβρίου του 2011. Σε ένα ιδιαίτερα τεταμένο Δημοτικό Συμβούλιο, όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της τότε αντιπολίτευσης και μεγάλης μερίδας κατοίκων, υιοθέτησαν την πρόταση του Δημάρχου. Πήραν την απόφαση να χωροθετήσουν το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στη θέση «Λούτσα», μια ιδιόκτητη έκταση 45 στρεμμάτων του Δήμου, στα όρια Μαραθώνα και Γραμματικού, εκτός προστατευόμενων περιοχών και χωρίς προβλήματα σε θέματα Δασαρχείου και Αρχαιολογίας.

Η συγκεκριμένη θέση προτάθηκε από τον μελετητή, ο οποίος εξέτασε άλλες έξι περιοχές που είχαν αρχικά προκριθεί ως πιθανώς κατάλληλες. Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είχε γίνει. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την έγκριση της μελέτης, τη χρηματοδότησή της και τον διεθνή διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε στις 20 Αυγούστου 2014.

Τον Σεπτέμβριο του 2014, η Δημοτική Αρχή άλλαξε και η διοίκηση Ψηνάκη, μικροπολιτικά σκεπτόμενη και απαρτιζόμενη από κάποιους Δημοτικούς Συμβούλους που είχαν στο παρελθόν καταψηφίσει το έργο, δεν έδειχνε ιδιαίτερη διάθεση να προχωρήσει ένα από τα πιο σοβαρά στοιχήματα της διοίκησης Λουίζου. Και όχι μόνο… Το 2017, περιέργως, πήρε την απόφαση να εκχωρήσει όλο το έργο στην ΕΥΔΑΠ και μάλιστα χωρίς κανένα ανταποδοτικό όφελος. Ουσιαστικά δηλαδή «χάρισε» ένα έργο 56 εκατ. € χωρίς να διεκδικήσει το παραμικρό.

Από το 2019, η νέα Δημοτική Αρχή Τσίρκα κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να προωθήσει επιτέλους την υλοποίησή του, πιέζοντας την ΕΥΔΑΠ να το θέσει σε προτεραιότητα.
Έτσι φτάσαμε στην 14η Απριλίου 2022, όπου η διαχείριση των λυμάτων για την πόλη μας γυρίζει οριστικά σελίδα με τη δημιουργία νέων προοπτικών ανάπτυξης και πολλαπλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία.

13 Απριλίου 2014. Υπογραφή της σύμβασης χρηματοδότησης του έργου από τους Γιάννη Σγουρό και Ιορδάνη Λουίζο, στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο Νέας Μάκρης

Οι άνθρωποι «κλειδιά»

Ανατρέχοντας στα πρακτικά των εκρηκτικών συνεδριάσεων του 2011 αισθανόμαστε την υποχρέωση να αναφερθούμε ονομαστικά σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους που αγνόησαν πλήρως το πολιτικό κόστος και στήριξαν ολόψυχα τον Δήμαρχο, Ιορδάνη Λουίζο. Πρόκειται για τον σημερινό Δήμαρχο Στέργιο Τσίρκα, τότε Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και αλφαβητικά τους Δημοτικούς Συμβούλους: Βάσια Αναστασίου, Ιάκωβο Αρμάο, Αλέκο Βάρσο, Γιώργο Δρακούλη, Μπάκη Εμμεή, Θανάση Ζέρβα, Κώστα Λάσκο, Βασίλη Μεγαγιάννη, Ματίνα Μυλωνά, Πόπη Πατεράκη, Ανέστη Πιοτόπουλο, Χρήστο Στάμο, Βαγγέλη Σωτηρίου, Νίκο Τουρούκη και Νίκο Χρυσίνα. Πραγματικά στάθηκαν όρθιοι και τους οφείλουμε πολλά.

Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο Δήμος μας σε όλη αυτή την πορεία είχε πάντα τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής, τόσο με τον πρώην Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό όσο και με τον νυν Γιώργο Πατούλη.

Το έργο

Ο προϋπολογισμός της σύμβασης του έργου ανέρχεται στα 56.063.812 € προ ΦΠΑ και ο χρόνος περαίωσής του προβλέπεται εντός 40 μηνών. Πρόκειται να κατασκευαστούν 178 χλμ. αγωγών δικτύου ακαθάρτων σε όλες τις περιοχές που είναι εντός σχεδίου πόλης ή εντός εγκεκριμένων οικισμών.

Όλο το δίκτυο θα συνδέεται με το πρότυπο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων που θα κατασκευαστεί στη θέση «Λούτσα». Πέραν του δικτύου αποχέτευσης, το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει και την κατασκευή 7.000 και πλέον ιδιωτικών συνδέσεων κατοικιών και επιχειρήσεων με το δίκτυο, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους πολίτες.

Κατά την τελετή της υπογραφής της Σύμβασης στο Μουσείο Μαραθώνιου Δρόμου, τόσο ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης όσο και ο Δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας στάθηκαν στις ομιλίες τους στην ιδιαίτερη αξία αυτής της θετικής εξέλιξης.

Ο Δήμαρχος, εκφράζοντας παράλληλα και την αντίθεση του Δήμου για τον ΧΥΤΑ/Υ, είπε μεταξύ άλλων ότι «το αποχετευτικό δίκτυο που για πολλά χρόνια αποτελούσε πάγιο, σταθερό και δίκαιο αίτημα των δημοτών μας και που από σήμερα μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης.

Τέτοιες υποδομές ανάπτυξης που αναβαθμίζουν κατακόρυφα την ποιότητα ζωής μας και την προστασία του περιβάλλοντος, τα υποστηρίζουμε φανατικά. Είμαστε, όμως, τελείως αντίθετοι με την κατασκευή αναχρονιστικών έργων υποβάθμισης και καταστροφής του περιβάλλοντος όπως ΧΥΤΑ/Υ, στα οποία αντιστεκόμαστε και θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις».