Δυστυχώς για όλους μας και κυρίως για το ίδιο το κράτος, είναι κοινός τόπος ότι εδώ και πολλά χρόνια, σίγουρα πολύ πριν την οικονομική κρίση που αποτελεί μια βολική δικαιολογία, τα δημόσια σχολεία όλης της χώρας έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

Με τις δαπάνες που προβλέπει ο συνολικός κρατικός προϋπολογισμός να είναι αστείες και πολύ χαμηλότερες από αυτές που αφιερώνουν στην Παιδεία άλλες ευρωπαϊκές χώρες με ήδη λυμένα βασικά προβλήματα, μας έχουν γίνει συνήθεια τα σχολεία με ρωγμές στους τοίχους, οι αίθουσες με υγρασία και έλλειψη θέρμανσης, οι διαλυμένοι αθλητικοί χώροι, οι τραγικές συνθήκες που αφορούν στην υγιεινή των μαθητών/μαθητριών.

Βλέπουμε συχνά σχολεία να πλημμυρίζουν, αίθουσες να στάζουν και να πλημμυρίζουν σε κάθε δυνατή βροχή, σκουριασμένες καγκελόπορτες να πέφτουν πάνω σε παιδιά, σοβάδες και ψευδοροφές να καταρρέουν. Και στηριζόμαστε στην τύχη για την ασφάλεια των παιδιών μας.

Εξίσου ενδεικτικό της κρατικής αδιαφορίας είναι το τι συμβαίνει με τα ολοήμερα και την παράλληλη στήριξη. Στη μεν πρώτη περίπτωση, παρότι το υπουργείο Παιδείας γνωρίζει πριν το καλοκαίρι ποια κενά υπάρχουν, επιλέγει να αφήσει στο έλεός τους πολλά σχολεία που μένουν χωρίς δασκάλους και καθηγητές ακόμα και μέχρι τον Ιανουάριο. Αποτέλεσμα; Γονείς που πιστεύουν στο δημόσιο σύστημα αλλά αδυνατούν να βρουν λύση λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, αναγκάζονται να φύγουν για ιδιωτικά. Όσοι έχουν τη δυνατότητα…

Στη δε δεύτερη περίπτωση, φτάσαμε στο σημείο η άλλοτε υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου να δηλώνει «δεν είναι σωστό για το ίδιο το παιδί, να υπάρχει ένας εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης για κάθε μαθητή/τρια που το έχει ανάγκη!» κι έτσι σήμερα, τρία ή και περισσότερα παιδιά με διαφορετικές ανάγκες, μοιράζονται τον ίδιο δάσκαλο ειδικής αγωγής.

Μάχη για καλύτερες συνθήκες στη Δημόσια Παιδεία δίνουν οι ίδιοι οι γονείς. Μέσα από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, αλλά και τις Ενώσεις Γονέων που εκλέγονται κάθε δύο χρόνια και τους εκπροσωπούν. Οι στόχοι προφανείς. Να αναδείξουν τα προβλήματα, να συντονίσουν τις δράσεις όλων των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων κάθε δήμου για να δοθούν λύσεις έστω στα βασικά προβλήματα, να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να έχουν τα παιδιά τους καλύτερες συνθήκες και να αφήσουν και οι ίδιοι κάτι καλύτερο στην επόμενη μαθητική γενιά.

Η Marathon Press έδωσε την ευκαιρία στις Ενώσεις Γονέων Μαραθώνα και Ραφήνας – Πικερμίου να καταγράψουν τις αγωνίες και τα κυριότερα προβλήματα των σχολείων, σε μια προσπάθεια να δοθούν λύσεις, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων για διαχρονικά ζητήματα.

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Η Ένωση Γονέων Μαραθώνα εκπροσωπεί τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων 35 σχολείων του δήμου (περίπου 3.300 μαθητών και μαθητριών), χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά τα Νηπιαγωγεία και οι Παιδικοί Σταθμοί, για τους οποίους επίσης καταγράφει προβλήματα και ασκεί πιέσεις.

Πάγια αιτήματά μας τα τελευταία χρόνια είναι:

-Η διασφάλιση της ασφάλειας και καταλληλότητας των σχολικών κτιρίων: Ζητάμε επανειλημμένα ουσιαστικούς και ενδελεχείς ελέγχους σε όλες τις σχολικές μονάδες, συμπεριλαμβανομένων των στατικών μελετών, προσεισμικών ελέγχων, πυρασφάλειας και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.

-Η διαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων για την Παιδεία: Απαιτούμε διαφανή διαχείριση των χρηματοδοτήσεων που λαμβάνει ο Δήμος για τα σχολεία, με στόχο την αποφυγή καταχρηστικής χρήσης των πόρων. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένως ιδιώτες εργολάβοι που θα αναλάβουν επισκευές στα σχολεία να ελέγχονται από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και να υπάρχει αναλυτικό ημερολόγιο επισκευών για κάθε σχολικό κτίριο.

-Η κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων στο Δήμο μας για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες της περιοχής.

-Νέοι Βρεφονηπιακοι Σταθμοί μια και κάθε χρόνο δεκάδες παιδιά μένουν εκτός Δημοτικών Βρεφονηπιακών.

-Νέα κτίρια για το 3ο Νηπιαγωγείο Νέας Μάκρης που παραμένει σε ακατάλληλο νοικιασμένο κτίριο, για το νηπιαγωγείο Αγίας Μαρίνας που ξεχάστηκε σε ένα κοντέινερ και για το Νηπιαγωγείο Γραμματικού

-Να επισπευσθούν οι μελέτες και η κατασκευή του Λυκείου Μαραθώνα και του 2ου Λυκείου Νέας Μάκρης που επίσης στεγάζονται σε ακατάλληλα νοικιασμένα κτίριο

-Δημιουργία ΕΠΑΛ στον δήμο με έμφαση σε ειδικότητες που έχει ανάγκη η περιοχή μας. Η ζήτηση των παιδιών για επαγγελματική εκπαίδευση είναι πολύ αυξημένη, την ίδια στιγμή που το ΕΠΑΛ στη Διασταύρωση Ραφήνας δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των μαθητών, με αποτέλεσμα αρκετοί από τον Βαρνάβα, το Γραμματικό και τον Μαραθώνα να αναγκάζονται να πηγαίνουν στην Αγία Παρασκευή.

Υποχρηματοδότηση

Το πρόβλημα για τα σχολεία όλης της χώρας ξεκινά από την υποχρηματοδότησή τους. Τα τελευταία χρόνια η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών των Δήμων έχει μειωθεί περίπου στο 40% ενώ από πέρσι, με την κατάργηση των σχολικών επιτροπών, δεν έχουμε εικόνα πόσα χρήματα φτάνουν και πώς αξιοποιούνται.

Με ΦΕΚ της κυβέρνησης, έχει αποφασιστεί η σύσταση νέων Επιτροπών Παιδείας, οι οποίες όμως, θα έχουν μόνο συμβουλευτικό ρόλο, θα επισημαίνουν δηλαδή τα προβλήματα και θα σταματούν εκεί. Αυτό που ζητήσαμε από τον κ. Τσίρκα είναι να υπάρχει κι ένας οικονομικός απολογισμός για λόγους διαφάνειας και θεωρούμε ότι κανείς δεν έχει λόγο να αρνηθεί κάτι τέτοιο.

Όσο υπήρχαν σχολικές επιτροπές, την ευθύνη της διαφάνειας είχαν ο εκπρόσωπος της Ένωσης, οι Διευθυντές σχολείων, οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης και ένας σύμβουλος της αντιπολίτευσης.

Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή είναι:

– Έλλειψη μελετών πυρασφάλειας στα περισσότερα σχολεία

– Έλλειψη μελετών στατικής επάρκειας

– Σοβαρά θέματα με μονώσεις και υγρασία σε όλα τα σχολεία πλην του 2ου Δημοτικού Νέας Μάκρης και 2ου Γυμνασίου Νέας Μάκρης που είναι καινούργια. Υπάρχει, ωστόσο, καταγγελία για το δεύτερο ότι ήδη ξεκολλούν πλακάκια…

ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

-Πλήρης ακαταλληλότητα του κλειστού Γυμναστηρίου λόγω εκτεταμένης διάβρωσης της οροφής, των τοίχων και του δαπέδου από υγρασία που πέραν του κινδύνου πτώσεως σοβάδων, εγκυμονεί λόγω υγρασίας κίνδυνο ανάπτυξης παθογόνων οργανισμών (βακτήρια, μύκητες)

-Παντελής έλλειψη δαπέδου στο χώρο των αποδυτηρίων

-Τρεις ακατάλληλες προς χρήση αίθουσες στον χώρο προκατασκευασμένων κτιρίων του σχολικού συγκροτήματος οφειλόμενων σε διάφορους παράγοντες όπως υγρασία, διάβρωση δαπέδου

Απουσία προστατευτικών κιγκλιδωμάτων στα πλευρικά μέτωπα των εξωστών για αποφυγή πτώσης μαθητών

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

– Σε τρεις αίθουσες που μπαίνουν νερά δεν γίνεται πλέον μάθημα και οι μαθητές μεταφέρθηκαν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων – Έχουν παρατηρηθεί περιστατικά πτώσης σοβάδων σε αίθουσα διδασκαλίας

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΌ ΤΥΜΒΟΥ

– Πτώση σοβάδων λόγω υγρασίας σε μεγάλη εξωτερική τσιμεντόπλακα και κίνδυνος για την ασφάλεια των μαθητών

ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

– Έλλειψη χώρου για γυμναστική με αποτέλεσμα οι μαθητές σε καθημερινή βάση να πρέπει να διασχίζουν τη λεωφόρο Μαραθώνος για να πηγαίνουν στο δημοτικό γήπεδο, με τους γονείς να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση

ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ

– Η πρώτη γνωριμία των παιδιών με τη σχολική ζωή γίνεται μέσα σε κοντέινερ. Επί σειρά ετών μάλιστα…

Επισκευές από εργολάβο

Όπως προέκυψε στην τελευταία μας συνάντηση με τον κ. Τσίρκα, όλες οι επισκευές των σχολείων θα ανατεθούν από τη δημοτική αρχή σε ιδιώτη εργολάβο έναντι τιμήματος 500.000 ευρώ. Η θέση της Ένωσης Γονέων είναι ότι θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό ένα ημερολόγιο επισκευών σε κάθε σχολική μονάδα το οποίο να ενημερώνεται σε κάθε επίσκεψη των συνεργείων του εργολάβου και με την έγκριση της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου.

Η πρόσφατη εμπειρία μας δίδαξε κι έτσι δεν πρόκειται να ανεχθούμε να εγκαταλειφθεί η ασφάλεια, συντήρηση, επισκευή σχολικών κτιρίων, χωρίς κανένα έλεγχο, στις διάφορες ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρείες και να ξαναζήσουμε καταστάσεις όπως στο Δημοτικό του Βαρνάβα και το Νηπιαγωγείο του Γραμματικού.

Επισημαίνουμε για άλλη μία φορά ότι κανείς δε δικαιούται να πει ότι δεν ήξερε. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άπραγοι την επόμενη «κακιά στιγμή» για το επόμενο ατύχημα που θα συμβεί στα σχολεία μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς και πολίτες;

Κάθε χρόνο βρίσκουμε μπροστά μας την υλοποίηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων που κάνουν το σχολείο «οικονομικά ανεξάρτητο» και πλήρως εξαρτημένο από την τσέπη των γονιών – και τη μόρφωση αποσπασματική διασπώντας τον ενιαίο χαρακτήρα της – κατηγοριοποιώντας ακόμα και τους ίδιους τους μαθητές.

Πολλές φορές στη διάρκεια κάθε σχολικής χρονιάς, οι γονείς καλούμαστε να καλύψουμε ανάγκες των σχολείων με μοναδικό γνώμονα την προστασία των παιδιών (καθαριστικά, αναλώσιμα, χαρτιά υγείας, αθλητικό και καλλιτεχνικό εξοπλισμό, κ.α).

Η ευθύνη για την κάλυψη τους, όμως δεν είναι των γονιών ή των εκπαιδευτικών αλλά του κράτους και των δήμων στους οποίους έχουν μεταφερθεί αρμοδιότητες.

Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση το τι σχολεία θα έχουμε θα εξαρτάται αποκλειστικά από το τι τσέπη έχουν οι γονείς. Θα εξαρτάται, επίσης, από «φιλεύσπλαχνους χορηγούς» που θα παρεμβαίνουν με βάση τις δικές τους ανάγκες . Αυτή η προοπτική μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

Ζητάμε τα αυτονόητα. Σύγχρονα και ασφαλή σχολεία με όλα τα απαραίτητα μέσα και υποδομές για μία ουσιαστική και ολοκληρωμένη παιδαγωγική διαδικασία, με παροχές που θα παρέχονται ισότιμα σε ΟΛΑ τα παιδιά.

Σχολεία που θα ελέγχονται σταθερά (αντισεισμικός, ηλεκτρολογικός έλεγχος, κ.α.), θα βάφονται και θα συντηρούνται, που δεν θα αποτελεί καθημερινή πιθανότητα να πέφτουν σοβάδες, να πλημμυρίζουν αίθουσες ή να «υπερθερμαίνονται» σε συνθήκες καύσωνα. Με το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας, σίτισης, γενικών καθηκόντων.

Οι γονείς έχουμε ήδη πληρώσει και φορολογηθεί για να έχουμε τέτοια σχολεία, αλλά δυστυχώς καλούμαστε να συμβιβαστούμε με υποδομές της δεκαετίας του ’70 αν και έχουμε πια 2025.

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΡΑΦΗΝΑΣ – ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου εκπροσωπεί συνολικά 22 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ανάμεσα στα οποία υπάρχει Επαγγελματικό Λύκειο, το 3ο Εργαστηριακό Κέντρο Ανατολικής Αττικής, Ειδικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό και Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ).

Οι πέντε τελευταίες σχολικές μονάδες είναι διαδημοτικές, φοιτούν δηλαδή εκεί μαθητές που κατοικούν και σε άλλους δήμους και αυτό από μόνο του είναι ένα ζήτημα, καθώς, λόγω της μικρής χωρητικότητας, πολλοί μαθητές του Δήμου μας αναγκάζονται να μένουν εκτός των σχολείων αυτών και να πηγαίνουν σε άλλα πολύ πιο μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, π.χ. στο Κορωπί ή στην Αγία Παρασκευή.

Το ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι πως το Εργαστηριακό Κέντρο έχει ακόμη λιγότερες θέσεις φοίτησης, με αποτέλεσμα κάποιος μαθητής που φοιτά στο ΕΠΑΛ, να μην μπορεί να παρακολουθήσει την ειδικότητα που επιθυμεί στο Εργαστηριακό Κέντρο, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει θέση.

Ο υπερπληθυσμός των μαθητών στο ΕΠΑΛ δημιουργεί προβλήματα στην καθαριότητα, καθώς δεν επαρκεί το προσωπικό, αλλά και ζητήματα επιθετικής και αντισυμβατικής συμπεριφοράς γενικότερα, αφού συνυπάρχουν μαζί περισσότεροι από 400 μαθητές.

Είναι επιτακτική η ανάγκη ίδρυσης και κατασκευής και άλλου Επαγγελματικού Λυκείου στην περιοχή μας, καθώς και Εργαστηρίων και προς τούτο οι γειτονικές Ενώσεις θέλουμε να στραφούμε προς τους Δήμους Μαραθώνος και Σπάτων-Αρτέμιδας για την εξεύρεση αρχικά οικοπέδου κατάλληλου προς ανοικοδόμηση σχολείου και στη συνέχεια για την ίδρυσή του.

Η κατασκευή 2ου Γυμνασίου στη Ραφήνα απασχολεί επίσης αρκετά χρόνια την Ένωση, έχει προβλεφθεί να χτιστεί στο γήπεδο δίπλα από την εκκλησία της Αναλήψεως Κυρίου στη Διασταύρωση Ραφήνας, πλην όμως μέχρι πρότινος το Υπουργείο Παιδείας δεν είχε δηλώσει στο κτηματολόγιο το ακίνητο αυτό ως ιδιοκτησία του, με αποτέλεσμα να φαίνεται ως “αγνώστου ιδιοκτήτη”.

Ειδικά Σχολεία

Στα ειδικά σχολεία τα προβλήματα είναι περισσότερα. Συγκεκριμένα, στο Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ), δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο χώρος στέγασης είναι αρκετά μικρός και ο χώρος που τα παιδιά προαυλίζονται, σχεδόν ανύπαρκτος.

Στην πραγματικότητα υπάρχουν τρεις «διάδρομοι», τρεις δηλαδή στενές λωρίδες, στις οποίες τα παιδιά μπορούν να κάνουν το διάλειμμά τους. Η πρώτη βρίσκεται στην κεντρική είσοδο, είναι περιφραγμένη με σύρμα και δεν πληροί προδιαγραφές ασφαλείας, καθώς σε αρκετά σημεία τα σύρματα είναι σκουριασμένα και κατεστραμμένα και οι εξωτερικές μονάδες των κλιματιστικών, που είναι τοποθετημένες στον πλαϊνό τοίχο του κτιρίου, βρίσκονται στο ύψος των παιδιών.

Η δεύτερη λωρίδα, στην οποία τα παιδιά μπορούν να προαυλίζονται, δεν είναι κατάλληλη όταν βρέχει και η διεύθυνση του σχολείου έχει αιτηθεί την τοποθέτηση στεγάστρου, ώστε να προστατεύονται οι μαθητές/τριες.

Η τρίτη λωρίδα βρίσκεται στο πίσω μέρος του κτιρίου, και ζητείται να τοποθετηθούν τέντες σκίασης.

Εν ολίγοις, γίνεται προαυλισμός σε λωρίδες και μάλιστα υπό αντίξοες συνθήκες…

Δεν υπάρχουν προστατευτικές σχάρες για τα φρεάτια, ούτε κλειδαριές για τις εξωτερικές πόρτες του κήπου και η διεύθυνση αναγκάζεται να χρησιμοποιεί αλυσίδες, ενώ ζητείται και η κατασκευή προστατευτικού κιγκλιδώματος στο χώρο που οι μαθητές επιβιβάζονται στο σχολικό λεωφορείο.

Το σημαντικότερο για τα παιδιά που φοιτούν στις σχολικές αυτές μονάδες είναι οι δραστηριότητές τους. Το γήπεδο μπάσκετ που υπάρχει εκεί έχει φθαρεί και είναι ακατάλληλο προς χρήση. Τα εργαστήρια αυτόνομης διαβίωσης, που είναι άκρως απαραίτητα για τα παιδιά ώστε να αυτονομηθούν όσο γίνεται περισσότερο, δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τον σωστό τρόπο, καθώς στο εργαστήριο κηπουρικής υπάρχει μόνιμη έλλειψη σε χώμα, ενώ στο εργαστήριο μαγειρικής δεν υπάρχουν τα βασικά αναλώσιμα και οι γονείς πληρώνουν από την τσέπη τους για να τα φέρνουν στο σχολείο, όταν δεν μπορούν να εξασφαλίσουν κάποια χορηγία.

Στα υπόλοιπα σχολεία, τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται στην περιοχή της Ραφήνας, καθώς τα σχολεία του Πικερμίου, έξι στο σύνολο, είναι χτισμένα μεταγενέστερα και με καλύτερες προδιαγραφές. Αξιοσημείωτο, βέβαια, εδώ είναι ότι το Λύκειο Πικερμίου στεγάζεται σε δύο διαφορετικά κτίρια, τα οποία χωρίζει δρόμος (οδός Αγίου Χριστοφόρου), πράγμα που από μόνο του έχει μια επικινδυνότητα για τη διέλευση των μαθητών.

Πυρασφάλεια, αντισεισμικότητα και… ξύλινες καλύβες

Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας είναι η πυρασφάλεια, καθώς σε κάποια σχολεία του δήμου δεν υπάρχει μελέτη πυρασφάλειας ένώ σε κάποια άλλα έχουν λήξει τα σχετικά πιστοποιητικά και απαιτείται άμεσα η επανέκδοσή τους.

Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι ο έλεγχος αντισεισμικότητας, καθώς πρέπει να ερευνηθεί αρχικά αν έγιναν οι δηλώσεις από τον Δήμο στην πλατφόρμα του ΟΑΣΠ και αν αποτυπώνεται σε αυτές η υπάρχουσα κατάσταση των σχολικών κτιρίων.

Σοβαρό ζήτημα αποτελεί η ύπαρξη προκατασκευασμένων αιθουσών σε κάποια σχολεία, ακόμη και ξύλινων (!), οι οποίες δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας και εμφανίζουν και άλλα προβλήματα, όπως έλλειψη μόνωσης, θέρμανσης κλπ.

Υπάρχουν, επίσης, πάγια αιτήματα από σχολεία και Συλλόγους Γονέων για αντικατάσταση κουφωμάτων και για ενίσχυση της μόνωσης στα κτίρια, καθώς σημειώνονται συχνά περιστατικά διαρροής μέσα σε αίθουσες σε περίπτωση βροχόπτωσης.

Το παράρτημα του 1ου Νηπιαγωγείου Ραφήνας στεγάζεται σε πρώην οικία, που μαζί με τον κήπο του παραρτήματος αυτού, δεν πληρούν τις προδιαγραφές που διέπουν τα σχολεία προσχολικής αγωγής. Τέλος, υπάρχει λεβητοστάσιο τοποθετημένο σε είσοδο σχολείου και χωρίς να είναι αποκλεισμένη η πρόσβασή του από τους μαθητές.

Ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα αποτελεί η πρόσβαση στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ραφήνας και στο 2ο Νηπιαγωγείο Ραφήνας, η οποία γίνεται από τη Λεωφόρο Φλέμινγκ με κατεύθυνση προς την οδό Νικηταρά, η οποία οδός είναι πολύ στενή, αλλά διπλής κατεύθυνσης, καταλήγει στο γήπεδο που βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία της Αναλήψεως Κυρίου και σταματά εκεί, χωρίς πρόσβαση στη Λεωφόρο Μαραθώνος. Από τον ίδιο δρόμο και αντίστροφα γίνεται η αποχώρηση των οχημάτων, επομένως δημιουργούνται ερωτήματα για την ασφαλή έξοδο των μαθητών σε περίπτωση σεισμού ή πυρκαγιάς.

Τα καθημερινά προβλήματα

Πέρα από τα κτιριακά ζητήματα, μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών, που έδιναν άμεσες λύσεις στις ανάγκες των σχολείων, πλέον υπάρχει τεράστια ανάγκη στην επίλυση πληθώρας προβλημάτων. Η συντήρηση κλιματιστικών, ο έλεγχος των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, η επισκευή διαδικτυακών δυσλειτουργιών είναι πλέον καθημερινά ζητήματα στα σχολεία, που όμως δεν επιλύονται άμεσα, καθώς δεν έχουν ακόμη υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις ανάμεσα στο δήμο και στους αρμόδιους επαγγελματίες.

Η προμήθεια γραφικής ύλης και αναλώσιμων υλικών απασχολεί επίσης τους διευθυντές και τους συλλόγους γονέων, οι οποίοι επωμίζονται συχνά παρόμοιες δαπάνες, προκειμένου να εξοπλίσουν τα παιδιά τους με ό,τι χρειάζονται στην καθημερινότητά τους. Αναμένουμε και την υπογραφή των συμβάσεων αυτών, όπως έχει δεσμευθεί η δημοτική αρχή.

Αξιοσημείωτο είναι πως στο Δήμο Ραφήνας Πικερμίου έχει συσταθεί από τον Σεπτέμβριο 2024 Δημοτική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με γνωμοδοτικό, βέβαια, χαρακτήρα, πλην όμως δεν έχει έως σήμερα συνεδριάσει ούτε μία φορά.

Η Ένωση Γονέων Ραφήνας Πικερμίου, με αφορμή τη μη καταβολή έως τότε στα σχολεία των χρημάτων της παγίας προκαταβολής, έκανε παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο την 19.12.2024 ζητώντας την άμεση αντιμετώπιση των ανωτέρω ζητημάτων, ενώ καθιέρωσε μηνιαία συνάντηση με εκπροσώπους από όλους τους συλλόγους γονέων και της Ένωσης μαζί με την Αντιδήμαρχο Παιδείας κα Λύγκου Αικατερίνη, ώστε να υπάρχει διαρκής ενημέρωση και συνεργασία και από τις δύο πλευρές για την επίλυση των προβλημάτων.

Προηγούμενο άρθροΜαραθώνας; Τον Μάιο ο διαγωνισμός για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων με κόστος 65,2 εκατ. ευρώ
Επόμενο άρθροΕθνικός Λυκίας: Δωρεάν ποδοσφαιρικές προπονήσεις τον Απρίλιο για τα κορίτσια