Ηλίθιοι πάντα θα υπάρχουν ανάμεσά μας. Για να φτάσει, βέβαια, κάποιος να κάνει αυτό που είδαμε και μας αηδίασε σε τοίχους του Ματιού, έχει ξεπεράσει το όριο της ηλιθιότητας και μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί ως ψυχικά άρρωστος.

Θα θυμάστε όλοι το γκράφιτι με το τεράστιο μάτι που κοσμεί την παραλία της περιοχής και αποτελεί φόρο τιμής στα θύματα της πυρκαγιάς. Κάποια άρρωστη ψυχή θεώρησε αστείο να το βανδαλίσει συνοδεύοντάς το με τη φράση «παραλία γυμνιστών». Και δε σταμάτησε εκεί, αλλά έγραψε την ίδια ηλιθιότητα σε άλλους δύο τοίχους μήπως και υπήρξαν κάτοικοι της περιοχής που δεν «θαύμασαν» την εικαστική του παρέμβαση.

Αυτό ήταν το… φυσιολογικό σύνθημα του δράστη (γιατί κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για το ίδιο άτομο, δύσκολα βρίσκεις και δεύτερο τόσο άρρωστο μυαλό στην ίδια περιοχή). Γιατί υπήρχε ακόμα ένα που ξεπερνά και την πιο νοσηρή φαντασία.

«Με ειδοποίησαν ένα μεσημέρι πριν από περίπου 20 μέρες ότι κάποιος έχει γράψει κάτι στα σκαλάκια που κατεβαίνουν στη θάλασσα, αμέσως μετά τα γηπεδάκια της Αμπελούπολης, όπως κατευθύνεστε από Άγιο Ανδρέα προς Μάτι. Κατέβηκα και δεν πίστευα αυτό που έβλεπα. Ένας άρρωστος συνάνθρωπός μας έγραψε “σκατά στον τάφο σας”. Πήρα αμέσως δύο σπρέι που βρήκα πρόχειρα και έσβησα το σύνθημα το οποίο -το λιγότερο- προσβάλλει τη μνήμη των νεκρών αλλά και όσων βίωσαν την τραγωδία της 23ης Ιουλίου του 2018», περιγράφει στη MP ο κ. Πέτρος Δεμένεγας.

Την ευθύνη να σβήσει ολοκληρωτικά αυτή την αθλιότητα ανέλαβε η Ομάδα Νέων Ματιού, η οποία θα πράξει το ίδιο και με το «παραλία γυμνιστών» που φιγουράρει σε τρεις διαφορετικούς τοίχους.

Πρόκειται για μια ομάδα νέων παιδιών ηλικίας από 16 έως και 29 ετών που όπως μας περιγράφει ένα από τα πρώτα της μέλη, η Θεοδώρα Κορδερά, ανέλαβε διάφορες οργανωμένες δράσεις από τον Δεκέμβριο του 2018 κι έπειτα.

Οι πρώτες αφορούσαν ταμπέλες που καλωσορίζουν τον επισκέπτη στο Μάτι και τοποθετήθηκαν στο Κόκκινο Λιμανάκι, καθαρισμό όλης της ακτογραμμής και δενδροφυτεύσεις σε συνεργασία με τη We4all (ειδική αναφορά για την τελευταία χρονικά δενδροφύτευση υπάρχει εδώ).

Παράλληλα, η Ομάδα Νέων έχει φτιάξει και δύο πανό συμπαράστασης προς τους κατοίκους της Καλιφόρνια και της Αυστραλίας με τα μηνύματα “We feel you California” και “Stay Strong Australia”, τα οποία έκαναν τον γύρο του κόσμου και έφτασαν μέχρι τους αποδέκτες τους…