Διαχρονική είναι η μητρική αγάπη και αυτό απεδείχθη, την Τετάρτη (15/09), όταν σε σχετική μελέτη καταγράφηκε απολίθωμα αράχνης ηλικίας 99 εκατ. ετών να προστατεύει τα μικρά της.

Ερευνητές ανακάλυψαν την παλαιότερη απόδειξη της μητρικής αγάπης στο απολίθωμα μιας εξαφανισμένης θηλυκής αράχνης, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη (15/09).

Συγκεκριμένα, ομάδα των ερευνητών με επικεφαλής τον Πολ Σέλντεν, καθηγητή Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας, εντόπισε ένα απολίθωμα ηλικίας 99 εκατομμυρίων ετών στη Μιανμάρ, δηλαδή μια ενήλικη θηλυκή αράχνη που προστατεύει τους ήδη εκκολαπτόμενους απογόνους της.

Τα ευρήματα της σχετικής μελέτης, πάντως, δημοσιοποιήθηκαν στο «Royal Society B: Biological Sciences» και οι επιστήμονες βρήκαν την αράχνη σε ρητίνη δέντρου.

Χαρακτηριστικά, ο Πολ Σέλντεν ανέφερε: «Τα αρχεία απολιθωμάτων παρέχουν φυσικά στοιχεία μέσω αυτών των μικρών στιγμιότυπων της μητρικής αγάπης, η οποία υπάρχει τώρα σε άλλα αρθρόποδα, αλλά τέτοιες καταγραφές είναι σπάνιες. Το θηλυκό κρατάει μια σακούλα με αυγά με μικρά μικροσκοπικές αράχνες μέσα – αυτή είναι ακριβώς η θέση που οι θηλυκές αράχνες φυλάνε τα αυγά τους».

Η αράχνη ανήκει στην εξαφανισμένη οικογένεια Lagonomegopidae και διακρινόταν από τα μεγάλα μάτια στο κεφάλι.