«Κάθε Τρίτη και Κάτι Άλλο»

Συνεχίζεται το πρόγραμμα του Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνα «Κάθε Τρίτη και Κάτι Άλλο». Αυτή την Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου, ραντεβού με τον κύριο Θανάση Δρίτσα, Καρδιολόγο, Αναπληρωτή Διευθυντή στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, συνθέτη και συγγραφέα.

Θέμα συζήτησης: «Η μουσική ως φάρμακο: η βιολογική προσέγγιση της μουσικής θεραπείας».

Το 1997, ο κ. Δρίτσας άρχισε να μελετά την επίδραση της ακρόασης επιλεγμένης μουσικής σε καρδιολογικούς ασθενείς, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι μια χαλαρωτική και ονειρική μουσική μπορούσε να ελαττώνει τους καρδιακούς παλμούς και την αρτηριακή πίεση. Έκτοτε έγιναν αρκετές μελέτες, δημοσιεύσεις, ανακοινώσεις σε συνέδρια και διαλέξεις του ίδιου στο αντικείμενο αυτό. Στην αρχή τα πράγματα ήσαν πολύ δύσκολα, δεν υπήρχε ούτε επαρκής γνώση ούτε επιστημονική κατανόηση των μηχανισμών μέσω των οποίων επιδρά η μουσική. Στην πορεία όμως απεδείχθη ότι η μουσική λειτουργεί ευεργετικά για την υγεία.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στη βιβλιοθήκη του Αθλητικού & Πολιτιστικού Πάρκου Νέας Μάκρης, στις 7 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο.

Who is who? 

  • Ο Θανάσης Δρίτσας γεννήθηκε στην Αθήνα. Eίναι Καρδιολόγος, Αναπληρωτής Δ/ντής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Συνθέτης και συγγραφέας.
  • Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στην καρδιολογία στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Guy’s & Hammersmith Hospital, RPMS, London, UK.
  • Παράλληλα με τις ιατρικές του σπουδές μελέτησε ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση μουσικής.
  • Έχει αναγνωρισθεί διεθνώς ως πρωτοπόρος για την κλινική και ερευνητική του δραστηριότητα στη χρήση της μουσικής ως θεραπευτικού μέσου (music medicine) και αποτελεί διακεκριμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (FESC) και της Διεθνούς Εταιρείας Μουσικής στην Ιατρική (ISMM).
  • Παραγωγός της εκπομπής «Μαγικός Αυλός» του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (1999-2001).
  • Έχουν κυκλοφορήσει σε δίσκους (CD) τα μουσικά του έργα: Εικόνες-String Images (Musica Viva), Υδατογραφίες (Protasis Music), Δύο Μουσικά Παραμύθια (Lyra), Μορφέας-Θεραπευτικό CD που χρησιμοποιεί εμβρυϊκούς ήχους για εισαγωγή ύπνου (Info Health), Στην άκρη των παραμυθιών, τραγούδια και εύθραυστοι ήχοι για φωνή και πιάνο (Protasis Music 2008), Εικόνες-Κύκλος Ελληνικός (Protasis Music).
  • Επίσης είναι συγγραφέας των βιβλίων: Η Μουσική ως Φάρμακο (Ιnfo Health), Κωδικός Μπλε-ιστορίες στα όρια ζωής και θανάτου (εκδ. Μπαρτζουλιάνος), Το όνειρο της Αθηνούλας-παραμυθένιες ιστορίες για μικρά και μεγάλα παιδιά (εκδ. Μπαρτζουλιάνος) και Η ασθένεια της Υγείας (εκδ. Παπαζήση).
  • Εργάζεται στο Ωνάσειο ΚΚ ως Καρδιολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής στο Τμήμα Αναίμακτων Διαγνωστικών Τεχνικών του Καρδιολογικού τομέα.