Ψηφίστηκε σήμερα ο προϋπολογισμό της περιφέρειας Αττικής με το έργο του ΧΥΤΑ Γραμματικού να προβλέπεται κανονικά.

 

Η κ.Δούρου ήταν αντίθετη στην κατασκευή του έργου, προεκλογικά, ωστόσο ο προϋπολογισμός ο οποίος κατέθεσε και υπερψηφίστηκε από περιφερειακό συμβούλιο προβλέπει την χρηματοδότηση του ΧΥΤΑ Γραμματικού.

Τον προϋπολογισμό καταψήφισε το ΚΚΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενώ λευκό προτίμησε η παράταξη της βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Γιαννακάκη, όπως και ο Γιώργος Κουμουτσάκος από τη ΝΔ.

Σγουρός: Δικός μας ο προϋπολογισμός

Ο κ. Σγουρός επισήμανε ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που κινείται κατά 95% στα χνάρια της προηγούμενης διοίκησης.
Το κύριο σημείο τριβής ήταν ο ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, την κατασκευή του οποίου έχει πολεμήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν, αλλά τώρα η κυρία Δούρου ενέταξε το σχετικό έργο στον προϋπολογισμό.

Για τις ελάχιστες αλλαγές που επέφερε στον προϋπολογισμό η κυρία Δούρου δικαιολογήθηκε επικαλούμενη τον ελάχιστο χρόνο που υπήρχε για ουσιαστικές παρεμβάσεις και διαβεβαίωσε ότι αυτές θα γίνουν σε τρεις μήνες, τον Ιανουάριο του 2015, όταν και προβλέπεται αναθεώρηση.
Η πιο σημαντική αλλαγή που έκανε τώρα η περιφερειάρχης είναι η αύξηση των κονδυλίων για την ανθρωπιστική βοήθεια από 1,9 εκατ. ευρώ σε 13,1 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αναμένεται να το αντιμετωπίσει η κυρία Δούρου με τον ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να συνεχιστούν κανονικά οι εργασίες, απορρίπτοντας προσφυγή κατοίκων για το αντίθετο. Η περιφερειάρχης είχε ταχθεί με την πλευρά των κατοίκων και ήλπιζε ότι το ΣτΕ θα έδινε τη λύση και μια καλή διέξοδο. Τώρα όμως είναι αναγκασμένη να κινηθεί ανάμεσα στις συμβατικές υποχρεώσεις της περιφέρειας, που έχουν πια και τη δικαστική έγκριση και τις υποσχέσεις της προς τους κατοίκους ότι θα έδινε άλλη λύση στο πρόβλημα.

Στη σύσκεψη της παράταξής της την Τρίτη το βράδυ, ενόψει της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, εκδηλώθηκαν έντονες διαφωνίες και δυσαρέσκειες σε κρίσιμα θέματα, όπως ο προϋπολογισμός, αλλά και γενικότερα οι χειρισμοί της ηγετικής ομάδας και πώς αυτή διευθύνει την περιφέρεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπέβαλλε την παραίτησή του από περιφερειακός σύμβουλος ο Δημήτρης Αρβανίτης, αν και μόλις εξεδήλωσε την πρόθεσή του αυτή, άρχισαν πιέσεις να την ανακαλέσει.

Ρήξη σημειώθηκε και με την Φλώρα Νικολιδάκη, ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εξέφρασε διαφωνίες για τις αποφάσεις της ηγετικής ομάδας σχετικά με τον νέο προϋπολογισμό της περιφέρειας (ειδικά για το θέμα των απορριμμάτων), αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να τον καταψηφίσει.

Συνεργάτες της κυρίας Δούρου της έστειλαν το μήνυμα ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα διαγραφεί από τον συνδυασμό.
Για τη στάση της η κυρία Νικολιδάκη είχε προειδοποιήσει από ημέρες, με δημόσια παρέμβασή της μέσω άρθρου στο διαδίκτυο.
«Ο προϋπολογισμός αυτός έχει συνταχθεί από τον Σγουρό. Είναι γεγονός ότι δεν προλαβαίναμε να κάνουμε πολλά.

Έτσι προχωρήσαμε σε μερικές αναπροσαρμογές και αφήνουμε βαθύτερες τομές για τον Ιανουάριο του 2015, που έχουμε δικαίωμα να επανέλθουμε. Ως εδώ καλά» έγραφε η κυρία Νικολιδάκη και συνέχιζε, θέτοντας το κρίσιμο θέμα και απορρίπτοντας όλη την επιχειρηματολογία της κυρίας Δούρου:
«Ποιός μπορεί να εξηγήσει τότε, πως είναι δυνατόν να περιλαμβάνεται στα έργα του 2015, ο κωδικός (ΚΑΕ) : 93790101701, Για την κατασκευή ΧΥΤΑ στον ΟΕΔΑ Β.Α. Αττικής, στη θέση Μαύρο Βουνό Γραμματικού, με χορηγούμενο ποσό 2.000.000 ευρώ;

-Έχουν δοθεί οι παρακάτω εξηγήσεις:

1. Τα χρωστάει η περιφέρεια στον εργολάβο και μπορεί να κινηθεί δικαστικά εναντίον της περιφέρειας.

-Ναι, αλλά ο εργολάβος δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Ο ΧΥΤΑ Γραμματικού είναι συμφερόντων Λάτση. Από το Γραμματικό μαθαίνουμε ότι το χωριό είναι όλο σκαμμένο. Το έργο προχωράει. Θέλουμε να τελειώσει? Και μετά να πούμε ότι δεν το παραλαμβάνουμε? Και τότε δεν θα κινηθεί ο εργολάβος εναντίον της Περιφέρειας? -Το έργο είναι παράνομο αυτή τη στιγμή, γιατί δεν ανανεώθηκε η άδεια περιβαλλοντικών όρων. Πως σε έναν προϋπολογισμό που εμείς εισηγούμαστε στο ΠΣ, υπάρχει έργο παράνομο?.

2.«Το ποσό των 2.000.000 θα είναι ανενεργό και θα μεταφερθεί αργότερα σε άλλο κωδικό. Ναι, αλλά ποια είναι η χρησιμότητα αυτού του σλάλομ; Όσο προχωράει ο εργολάβος, όσο προσθέτει δικά του χρήματα δεν χτίζει το δικό του έννομο συμφέρον, αφού ο προυπολογισμός θα λέει ορθά-κοφτά, ότι θα πάρει 2.000.000;

«Θα χαθούν λεφτά του ΕΣΠΑ»

3.”Τα λεφτά είναι από το ΕΣΠΑ και θα χαθούν”. Ωραία, για να μη χαθούν τα λεφτά, ας χαθεί το Γραμματικό, που θα μετατραπεί σε μια 2η Φυλή. Επί πλέον, αν λειτουργήσει ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, το έργο των 4 ΣΔΙΤ, θα έχει προχωρήσει σχεδόν στο 40% συνυπολογίζοντας και τη ΦΥΛΗ. Άρα σε τι ακριβώς θα συγκρουστούμε?

-Να λοιπόν πως μπαίνουν τα ζητήματα. Συγκεκριμένα και πιεστικά. Αν θέλουμε να κάνουμε αριστερή διοίκηση, αντί να χανόμαστε στους προβληματισμούς που περιέγραψα πριν, δίπλα στον ΚΑΕ 93790101701, θα βάζαμε το ποσό του 1 ευρώ, και θα ζητούσαμε την ανανέωση της άδειας περιβαλλοντικών όρων, που δεν θα βγει γιατί το έργο είναι πάνω σε ρέμα».

Και κατέληγε με μια σαφή θέση: «Και ρωτάω: Ποιός ή ποιά θα το ψηφίσει αυτό στο ΠΣ την Πέμπτη; Πάντως όχι εγώ. Και το γράφω μετά λόγου γνώσεως. Τα υπόλοιπα την Πέμπτη».

 

Πηγή: koolnews.gr

Προηγούμενο άρθρο30χρονη σφήνωσε στην καμινάδα του σπιτιού του πρώην της
Επόμενο άρθροΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ – πάμεΝΑΥΠΛΙΟ