Σε οικογενειακό τάφο, στο νεκροταφείο Hendon του Λονδίνου, θα ταφεί ο Ελευθέριος Ευγενίου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την περασμένη Παρασκευή. Όπως έκανε γνωστό η οικογένειά του, οι συγγενείς, οι φίλοι αλλά και οι συνεργάτες του στην Ελλάδα, θα έχουν την ευκαιρία να τον αποχαιρετήσουν στο μνημόσυνο των 40 ημερών.

Ο Ελευθέριος Ελευθερίου διετέλεσε πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέου Βουτζά «Η Πρόοδος» από το 2002 ως το 2005 και ήταν πολύ αγαπητός στην περιοχή.

Ο αγαπημένος μας πατέρας, αδελφός, παππούς και σύζυγος, ο οποίος έφυγε από κοντά μας την Παρασκευή 13 Μαΐου, θα αναπαυθεί, τις επόμενες ημέρες, στον τάφο της οικογένειας, στο Hendon Cemetery του Λονδίνου.

Οι συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες, στην Ελλάδα, όπου έζησε και αγάπησε θα τον αποχαιρετήσουν, στο 40ήμερο Μνημόσυνο, το οποίο θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου στο Νέο Βουτζά.

Ο Ελευθέριος Ευγενίου, γεννήθηκε από φτωχή οικογένεια στην Κύπρο και έγινε ένας από τους μεγαλύτερους ευεργέτες του ελληνισμού της Αγγλίας. Με την πρώτη του σύζυγο, Μάρω, απέκτησαν 4 παιδιά, τα οποία μεγάλωσε σχεδόν μόνος, όταν εκείνη έφυγε, απρόσμενα, νωρίς.

Στόχος της ζωής του, εκτός από την δική του οικογένεια, ήταν η προσφορά στις οικογένειες των άλλων, στα ορφανά παιδιά και στους ξενιτεμένους Έλληνες.

Το 1974 έζησε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αλλά στάθηκε όρθιος και δεν λύγισε. Συνέχισε να αγωνίζεται και να προσπαθεί, όπως έκανε πάντα, μέχρι το τέλος της ζωής του.

Δραστηριότητες, διακρίσεις, συμμετοχές.

Στις εθνικές του δραστηριότητες, περιλαμβάνεται η σύμπραξη με ομογενείς του Λονδίνου, για τη δημιουργία συνδέσμου προώθησης και λύσης του Κυπριακού Προβλήματος, σε συνεργασία με την Κυπριακή Κυβέρνηση και τη Bουλή των Κοινοτήτων, της Μ. Βρετανίας. Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και οι προσπάθειες δημιουργίας σχολείου, για την ελληνική παροικία, από το 1954 που εξελέγη Γραμματέας της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας Λονδίνου. Το 1970 συνετέλεσε στην ίδρυση του Λυκείου Ελληνίδων στο Λονδίνο, με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου κ. Αθηναγόρα Κοκκινάκη.

Από το 1960 ως το 1964, ήταν μέλος της Γραμματείας του ΑΝGLO-CΥPRIOT FRIENDSHIP COUNSIL στη Bουλή των Κοινοτήτων.

Από το 1961, έως το 1965, υπήρξε μέλος της Γραμματείας του Κεντρικού Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μ. Βρετανίας και στη συνέχεια, για 20 χρόνια, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολικής Εφορείας της Κοινότητος και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Hendon Barnet.

Την ίδια χρονική περίοδο, έγινε συνιδρυτής του TRUST της Κοινότητος HENDON / BARNET και ταμίας της Κοινότητος, ως Μέλος του Συμβουλίου.

Ο Ελευθέριος Χρηστοφή Ευγενίου, κατάφερνε πάντα να υπηρετεί τα εθνικά, θρησκευτικά και κοινωνικά ιδεώδη του, με απόλυτο συνδυασμό της δράσης και της συμμετοχής, σε οποιονδήποτε φορέα, όπου κι αν βρισκόταν.

Το ίδιο έπραξε και από το 1974 έως το 1977, ως Ταμίας της Αρχιεπισκοπικής Επιτροπής, η οποία συστάθηκε, προς βοήθεια των πληγέντων, από την εισβολή, στην Κύπρο.

Καθοριστική, άλλωστε ήταν η συμβολή του, στη δημιουργία του Συνδέσμου Ελληνορθόδοξων Κοινοτήτων Μ. Βρετανίας, στον οποίο υπηρέτησε, ως Αντιπρόεδρος, μέχρι το 1988.

Από το 1981 έως το 1985, ήταν Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινότητος HENDON ΒARNET/ FINCHLEY. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, αγοράστηκε ο χώρος του Ναού του Τιμίου Σταυρού και Αρχαγγέλου Μιχαήλ, καθώς και οι παράπλευροι χώροι.

Το 1983, υπήρξε Ιδρυτικό Μέλος του Hellenic Fουndation of London. Το 1985 Ιδρυτικό μέλος οργανώσεως σε σώμα των Οφικιαλίων της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μ. Βρετανίας, ενώ την ίδια χρονιά, ανακηρύχθηκε ισόβιος, επίτιμος Πρόεδρος της Κοινότητας HENDON/ ΒARNET, από τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μ.Βρετανίας κ. Μεθόδιο Φούγια.

Τέλος, από το 1981 έως το 1985, διετέλεσε Πρόεδρος της Σχολικής επιτροπής, της Κοινότητας HENDON- BURNET FINCHLEΥ, που αριθμούσε 410 παιδιά.

Από τις διακρίσεις, που είχε λάβει , ξεχωρίζει εκείνη, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, το 1970, με τον Χρυσούν Σταυρόν και η ανακήρυξή του σε Άρχοντα Νοτάριον, μετά από πρόταση του Αρχιεπισκόπου κ. Αθηναγόρα Κοκκινάκη.

Το 1980, του απονεμήθηκε, από τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μ. Βρετανίας κ. Μεθόδιο Φούγια , το Χρυσούν Μετάλλιον της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μ. Βρετανίας.

Την ίδια χρονιά, τιμήθηκε από τον Πνευματικό Όμιλο Κύπρου, και αναγορεύθηκε σε μόνιμο επίτιμο μέλος. Ο Όμιλος, αυτός, είναι Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Τιμητική διάκριση, έλαβε το 1993, από τον Επίσκοπο Ζηνουπόλεως κ. Αρίσταρχο, προϊστάμενο της Κοινότητας HENDON, για το σύνολο των υπηρεσιών και δωρεών του, προς την Κοινότητα , το Σχολείο και τον Ιερό Ναό του Tιμίου Σταυρού και του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Το χάραμα της νέας χιλιετίας, βρίσκει τον Ελευθέριο Ευγενίου, στην αγαπημένη του Μητέρα Ελλάδα και για χάρη της λατρεμένης κόρης του Μελίνας, διαμένει πλέον, ως το τέλος της ζωής του, στο Νέο Βουτζά. Το 2002 και για τα επόμενα 3 χρόνια, εκλέγεται Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέου Βουτζά «Η ΠΡΟΟΔΟΣ».

Όλα αυτά τα χρόνια, η επιθυμία ενασχόλησης με τα κοινά και το ενδιαφέρον για τους ανθρώπους, κυριαρχούσε πάντα και εκδηλωνόταν με κάθε τρόπο. Όλοι θα θυμούνται την αγωνία του για το καλό του τόπου, την αγάπη του προς τα παιδιά του Λυρείου Ιδρύματος, καθώς και την προσφορά, σε όσους είχαν ανάγκη.

Στη μοίρα του, δυστυχώς, ήταν, να ζήσει, ακόμη μια καταστροφή, το καλοκαίρι του 2018, με την φονική πυρκαγιά. Πάλι, όμως, δεν κάμφθηκε, ούτε και παραιτήθηκε, από την προσπάθεια, να συμβάλει, να έρθουν καλύτερες ημέρες στην περιοχή.

Απλόχερα δοτικός, με αρχοντική ευγένεια και μεγαλοψυχία, ήξερε να είναι συγκρατημένος και αυστηρός, χωρίς να χάνει, τίποτε από την αρχική εικόνα του, αλλά και χωρίς να αποκαλύπτει πόσο αγωνίστηκε για όλα όσα πέτυχε στη ζωή του.

Καλό του ταξίδι!