Παρότι λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια, oι δράσεις της και οι παρεμβάσεις της δυστυχώς αυξάνονται αντί να μειώνονται. Αν και βάσει λογικής, η Δημοτική Αστυνομία θα έπρεπε να έχει αναπτύξει αυτοματισμούς για να εξαλείφει προβλήματα, η υποστελέχωσή της, αλλά κυρίως, η νοοτροπία κάποιων εκ των δημοτών (και δυστυχώς δεν είναι λίγοι) τη φέρνουν συνεχώς στο προσκήνιο να δίνει μάχη για να κρατήσει ισορροπίες σε έναν δύσκολο δήμο όπως είναι αυτός του Μαραθώνα.

Η MP μίλησε με τον κ. Νικηφόρο Μπατζέ, Δημοτικό Σύμβουλο Μαραθώνα και Πολιτικό Προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας, σε μια προσπάθεια να καταγράψει τις δυσκολίες που αυτή αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα, αλλά και να ενημερώσει τους πολίτες για το πώς μπορούν να την αξιοποιήσουν σε διάφορες δυσάρεστες καταστάσεις.«Αυτή τη στιγμή η ομάδα μας αποτελείται από δέκα άτομα και συγκεκριμένα τον προϊστάμενο, τη γραμματέα του και οκτώ αστυνομικούς, οι οποίοι κάνουν συνεχώς περιπολίες. Προφανώς και η δύναμη δεν επαρκεί βάσει αυτών που καλούμαστε να διαχειριστούμε, αλλά γι’ αυτό δε φταίει ο Δήμος, καθώς τις αποφάσεις για προσλήψεις τις λαμβάνει το Υπουργείο Εσωτερικών. Επιπλέον, έχουμε στην κατοχή μας μόλις ένα αυτοκίνητο, ενώ δεδομένα χρειαζόμαστε δεύτερο και ίσως κι ένα δίκυκλο.

Οι δράσεις μας ξεκινούν από απλά ζητήματα, όπως για παράδειγμα επισκέψεις σε σπίτια συμπολιτών μας που έχουν πρόβλημα μετακίνησης για να πάρουμε ένα γνήσιο υπογραφής, και -δυστυχώς- φτάνουν μέχρι και πολύ πιο σύνθετα. Χρέος μας είναι να εξυπηρετούμε τους πολίτες και όχι να λειτουργούμε ως τιμωροί», μας εξηγεί ο κύριος Μπατζές πριν κάνουμε έναν διαχωρισμό των πιο σοβαρών ζητημάτων που αντιμετωπίζει η Δημοτική Αστυνομία.

Δεσποζόμενα ζώα

Οποιοσδήποτε δημότης αντιληφθεί ότι κάποιο δεσποζόμενο ζώο είναι θύμα κακομεταχείρισης (για παράδειγμα είναι μόνιμα δεμένο ή παρατημένο σε ένα μπαλκόνι) ειδοποιεί τη Δημοτική Αστυνομία και εκείνη επισκέπτεται τον χώρο που της υποδεικνύεται.

«Τσεκάρουμε αν τα σκυλιά έχουν βιβλιάριο υγείας και τσιπάκι, όπως επίσης και αν τηρούνται βασικοί κανόνες ευζωίας για το ζώο. Σε περίπτωση που διαπιστώσουμε παραβάσεις, επιβάλουμε πρόστιμο στον ιδιοκτήτη. Εάν το σκυλί δεν είναι τσιπαρισμένο ή δεν έχει βιβλιάριο υγείας, ο ιδιοκτήτης του θα δεχθεί πρόστιμο 300€ ανά περίπτωση. Κι αν σας φαίνεται μεγάλο, σκεφτείτε ότι εάν διαπιστωθεί ενεργητική ή παθητική κακοποίηση, το πρόστιμο μπορεί να αγγίξει και τα 30.000€. Επιπλέον, η διατάραξη από ζώα σε ώρες κοινής ησυχίας έχει διοικητικό πρόστιμο 500€ ανά ζώο και διώκεται από τον νόμο σε βαθμό πλημμελήματος.

Αρκετός κόσμος φοβάται να κάνει επώνυμη καταγγελία, γιατί πιστεύει ότι ο καταγγελλόμενος θα μάθει τα στοιχεία του καταγγέλλοντα, κάτι που δεν ισχύει».

Τηλέφωνα επικοινωνίας & καταγγελιών Δημοτικής Αστυνομίας Δήμου Μαραθώνα
Τηλέφωνα επικοινωνίας & καταγγελιών Δημοτικής Αστυνομίας Δήμου Μαραθώνα

Παράνομη στάθμευση

«Πρόκειται για έναν μεγάλο βραχνά που μας ταλαιπωρεί πολύ. Ξεκινώντας από κάτι πολύ βασικό, δηλαδή την παρανομία εις βάρος συνανθρώπων μας, θα πρέπει να πω ότι, δυστυχώς, αντιμετωπίζουμε πολύ συχνά το φαινόμενο συμπολίτες μας να κλείνουν με τα ΙΧ τους ράμπες αναπήρων. Το πρόστιμο που ισχύει προβλέπει αφαίρεση πινακίδων, άδειας και διπλώματος για 60 μέρες.

Έχουμε ήδη παραγγείλει πινακίδες με ειδική σήμανση για να τοποθετηθούν όπου υπάρχουν ράμπες γιατί σε αρκετές περιπτώσεις οδηγοί μάς δηλώνουν ότι δεν είχαν διαπιστώσει την ύπαρξή τους. Κάτι που ενδεχομένως να μην είναι και ψέμα. Με την τοποθέτηση των πινακίδων, θα είμαστε αμείλικτοι σε αυτό το ζήτημα. Νομίζω ότι όλοι θα πρέπει με υπευθυνότητα να βοηθήσουμε, ώστε η πόλη να γίνει πιο φιλόξενη για άτομα με κινητικά προβλήματα. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους να μπορούν να κυκλοφορήσουν», δηλώνει ο κ. Μπατζές και συνεχίζει:

«Ένας δεύτερος, επίσης σημαντικός, πονοκέφαλος που μας ταλαιπωρεί, αφορά στην παράνομη στάθμευση στο παραλιακό μέτωπο και τη Μαραθώνος. Σε ό,τι αφορά στο πρώτο σκέλος, βλέπουμε συχνά συμπολίτες μας να παρκάρουν ακριβώς έξω από ένα καφέ π.χ., δυσκολεύοντας φανερά την κυκλοφορία για τους υπόλοιπους. Προς το παρόν, έχουμε επιλέξει την οδό να προσπαθούμε να αποφεύγουμε τα συνεχή πρόστιμα και να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με συνεχείς περιπολίες, ώστε να αναγκάζουμε τους οδηγούς να αναζητούν πάρκινγκ εκεί όπου προβλέπεται. Και γι’ αυτή την περίπτωση έχουμε παραγγείλει κολονάκια και στο εγγύς μέλλον δεν θα χαριζόμαστε σε κανέναν.

Σε ό,τι αφορά στο παρκάρισμα στη Μαραθώνος, θα πρέπει να πω ότι δεν ερχόμαστε από άλλο πλανήτη. Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι χώροι στάθμευσης είναι πολύ περιορισμένοι και ότι για να αγοράσει κάποιος έναν καφέ ή ένα σουβλάκι από κατάστημα επί της Μαραθώνος, δεν έχει και πολλές επιλογές για το παρκάρισμά του.

Ξέρουμε, επίσης, ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, όπως επίσης και οι επαγγελματίες της περιοχής, και το τελευταίο που θέλουμε είναι να εξοντώνουμε τους δημότες με πρόστιμα. Θα πρέπει,όμως, όλοι να αντιληφθούμε ότι τηρώντας τους κανόνες διευκολύνουμε τόσο τους εαυτούς μας όσο και τους υπόλοιπους. Και βέβαια… γλιτώνουμε τα πρόστιμα».

Ρίψη κλαδιών και μπαζών

Εδώ και αν έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Το έχουμε επισημάνει πολλάκις στην εφημερίδα ότι ενώ υπάρχουν οι προϋποθέσεις για εναπόθεση μπάζων και κλαδιών σε ειδικούς χώρους, οι δημότες αδιαφορούν και προτιμούν την εύκολη λύση. Να τα πετούν όπου βρουν. Το τρομερό είναι ότι δεν άλλαξε κάτι παρά τη φονική πυρκαγιά και βλέπεις την αδιανόητη εικόνα έξω από τις κατασκηνώσεις στον Άγιο Ανδρέα (κι όχι μόνο), να βρίσκονται πεταμένα κομμένα πεύκα, κλαδιά, πούσια και μπάζα. Ό,τι χρειάζεται δηλαδή μια πυρκαγιά για να εξαπλωθεί γρήγορα…

«Υπάρχει σοβαρό θέμα με τη νοοτροπία κάποιων δημοτών που δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να σκεφτούν τη δική τους ασφάλεια. Έχουμε, όμως, πρόβλημα και με τους υπόλοιπους δημότες που ενώ βλέπουν, δεν καταγγέλλουν. Για τη συγκεκριμένη παρανομία επιτρέψτε μου να πω ότι είναι εξίσου έγκλημα να μην την καταγγέλλεις. Ειδικά μετά τα όσα ζήσαμε πέρσι.

Οφείλω, πάντως, να πω ότι και ως Δήμος θα πρέπει να βρούμε νέες μεθόδους για να λύσουμε το πρόβλημα μια και οι ήδη υπάρχουσες δεν έχουν κάνει τη διαφορά»…
Κλείνοντας την κουβέντα, ο κ. Μπατζές μας εξηγεί το πλέον απλό, για πολλούς όμως ανεξήγητα δυσνόητο. «Ζούμε κάποιες χιλιάδες άνθρωποι σε έναν δήμο. Εμείς είμαστε στη θέση του μπαμπούλα, να κυνηγάμε τους παραβάτες. Σκεφτείτε, όμως, ότι αν οι δημότες έχουν τη στοιχειώδη υπευθυνότητα να λειτουργήσουν για το κοινό συμφέρον, η παρέμβαση του μπαμπούλα θα γίνεται όλο και σπανιότερα»...