Εκατόν δύο ψυχές. Εκατόν δύο άνθρωποι χαμένοι τόσο άδικα, στη δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά παγκοσμίως από το 2000 και μετά. Ντόπιοι και φίλοι,  περαστικοί και άγνωστοι, τουρίστες που ήρθαν να χαρούν τις διακοπές τους, ξένος που επισκέφθηκε το Μάτι για τον μήνα του μέλιτος. Άνθρωποι που βρέθηκαν στο λάθος μέρος, τη χειρότερη στιγμή και δεν στάθηκαν τυχεροί, δεν τα κατάφεραν. Αυτούς τιμήσαμε στο Μνημόσυνο για τον έναν χρόνο από την ημέρα που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε. Και θα συνεχίσουμε να τους τιμούμε κάθε μέρα, κάθε στιγμή, κάθε χρόνο, γιατί έχουμε χρέος να μην τους αφήσουμε να πεθάνουν…

Μνημόσυνο στον ΝΑΟΜΑ

Αγαπημένοι φίλες και φίλοι,
Καλώς ήρθατε στον ΝΑΟΜΑ. Η περιοχή μας είχε και έχει κάτι το ιδιαίτερο, κάτι το μαγικό.
Παράδεισο τον λέγαμε αυτόν τον τόπο, κάηκε σε μια στιγμή.
Χάθηκαν άνθρωποι. Χάθηκε η φύση, χάθηκαν σπίτια και περιουσίες.
Μα είμαστε ακόμη εδώ στον λαβωμένο παράδεισό μας.
Τι έκανε, λοιπόν, αυτόν τον τόπο μαγικό; Γιατί συνεχίζει να είναι μαγικός μέσα μας και μετά την καταστροφή;
Μου πήρε καιρό να το συνειδητοποιήσω, αλλά η απάντηση είναι απλή.
Οι άνθρωποι της περιοχής, όλοι εμείς, πράοι, αξιοπρεπείς, ευγενικοί, φίλοι και γνωστοί, από παλιά οι πιο πολλοί, συχνά από παιδιά μαζί. Άνθρωποι που συγχωρούν, χωρίς να τους ζητήσει κανείς συγγνώμη. Άνθρωποι που ξεπερνούν τις μικρότητες, άνθρωποι που περιμένουν, άνθρωποι ειλικρινείς, άνθρωποι δίκαιοι, άνθρωποι με αξίες, άνθρωποι που νοιάζονται, άνθρωποι που δεν ξεχνούν. Άνθρωποι θυμωμένοι που η πολιτεία ήταν απούσα και αμέσως μετά αλαζονική. Άνθρωποι δεκτικοί και ευγνώμονες όταν βλέπουν το σωστό, το θετικό, την προσπάθεια και το φιλότιμο, όμως ταυτόχρονα κατακρίνουν το λάθος, την αδιαφορία και το ψέμα.
Άνθρωποι που φωνάζουν όταν τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα. Όταν δεν βλέπουν τα πράγματα να αλλάζουν.
Όλοι Εμείς είμαστε η απάντηση. Εμείς είμαστε που κάναμε τότε -και συνεχίζουμε να κάνουμε- αυτόν τον τόπο μοναδικό.
Έναν ακριβώς χρόνο μετά είμαστε εδώ, στον χώρο που βρήκαν καταφύγιο εκατοντάδες από μας, κυνηγημένοι και μόνοι, μέσα στη βουβαμάρα και τη σιωπή. Οι καμπάνες δεν χτύπησαν, οι σειρήνες και οι κόρνες δεν ακούστηκαν. Δεν μας ειδοποίησε κανείς, δεν μας βοήθησε κανείς, μόνοι μας τα καταφέραμε.
Όσοι τα καταφέραμε.
Μόνοι μας ήρθαμε, μόνοι σωθήκαμε, όμως δεν ήμασταν μόνοι.
Εδώ οι μονάδες γίνανε ένα, μια γροθιά, είχαμε ο ένας τον άλλον.
Εδώ οι φοβισμένοι και μόνοι, γίνανε άφοβοι ήρωες.
Μαζί ενωμένοι και αλληλέγγυοι νικήσαμε τον φόβο και τον θάνατο. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχάσουμε ποτέ.
Δεν τα καταφέραμε όλοι. Πάνω από 100 συνάνθρωποί μας, φίλοι, συγγενείς, γείτονες, επισκέπτες και περαστικοί, χάθηκαν προσπαθώντας να σωθούν και να σώσουν.
Αυτοί είναι οι Αθάνατοι ήρωές μας, και απόψε είναι μαζί μας, εδώ, ανάμεσά μας, στο μυαλό μας, στην καρδιά μας, στην ψυχή μας.
Σε αυτούς είναι αφιερωμένη αυτή η βραδιά.
Σήμερα είναι η μέρα των ηρώων, φίλες και φίλοι. Όλων των Ηρώων.
Των Αθανάτων… Οι νεκροί πεθαίνουν μόνον όταν ξεχαστούν, είπε ο ποιητής… Δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ.
Σήμερα είναι η μέρα των ηρωικών οικογενειών και των συγγενών των Αθανάτων που ρωτάνε και θα ρωτάνε: «γιατί;» Την απάντηση δε θα την πάρουν ποτέ. Οι άνθρωποι δεν ξαναγυρνούν.
Ας ορκιστεί η πολιτεία ότι θα προσπαθήσει με όλες της τις δυνάμεις με τρόπο αποτελεσματικό, να μην ξανασυμβεί τέτοια τραγωδία, ποτέ ξανά. Να μην ξαναχαθούν ζωές. Δεν φτάνουν τα λόγια. Δυστυχώς, δεν τα ακούμε πρώτη φορά. Ας δούμε επιτέλους κάτι να αλλάζει, ας δούμε πράξη, ας δούμε ευθύνη, και ας δούμε και λάθη.
Ας αρχίσουμε με κάτι απλό. Ένα σχοινί στην ηλεκτρική καμπάνα της εκκλησίας που δεν χτύπησε γιατί δεν είχε ρεύμα. Τι θα πούμε στο παιδί που το σκέφτηκε, μετά από έναν χρόνο; Ότι χρειάζεται ειδική νομοθετική ρύθμιση; Ότι χρειάζονται κονδύλια; Ας υιοθετήσουμε επιτέλους την απλή, παιδική λογική.
Σήμερα είναι η μέρα των ηρωικών εγκαυματιών που ακόμη παλεύουν και θα παλεύουν με τις φλόγες, αυτών που βλέπουν εκείνη τη φοβερή βραδιά κάθε μέρα που ξυπνάνε στο σώμα τους και στο πετσί τους. Είμαστε μαζί σας, ευχόμαστε ο πόνος να φύγει γρήγορα και να συνεχίσετε να μας δίνετε μαθήματα ζωής, δύναμης, αξιοπρέπειας και ήθους.
Σήμερα είναι η ημέρα των ηρωικών ανθρώπων που σώθηκαν και έσωσαν, αυτών των πολλών που προσπαθούν να ξανασταθούν στα πόδια τους και να ξαναφτιάξουν τη ζωή, την περιουσία και το τόπο τους. Αυτών που θέλουν να γυρίσουν στα σπίτια τους. Κουράγιο σε όλους, καλή δύναμη και υπομονή.
Περιμένουμε από την πολιτεία αποφασιστικότητα και βούληση. Εμείς θα ξαναφτιάξουμε τα υπόλοιπα με τη βοήθειά της, από την αρχή.
Σήμερα είναι η ημέρα των ηρωικών νέων μας και των ηρωικών εθελοντών, που έδωσαν και δίνουν τα πάντα, ακούραστοι μέρα νύχτα, για να μας βοηθήσουν με το χαμόγελό τους, την ενέργεια και τη ζωντάνια τους. Χωρίς οικονομικό όφελος αλλά με το σπουδαιότερο αντάλλαγμα που υπάρχει στον κόσμο ολόκληρο, το ηθικό.
Σας είμαστε ευγνώμονες, είστε πραγματικοί ήρωες. Σας καμαρώνουμε όλους, σας νοιώθουμε δικά μας παιδιά.
Με εσάς μπροστά και την αστείρευτη ενέργειά σας θα ξαναβρούμε το κουράγιο και το χαμόγελό μας. Θα ξαναγεννηθούμε. Αλήθεια, φίλες και φίλοι, σκεφτείτε το μεγαλειώδες παράδοξο: Γεννάς ένα παιδί και κάποτε μετά από χρόνια, όταν είσαι κουρασμένος και καταβεβλημένος από τις δυσκολίες της ίδιας της ζωής, αυτό το παιδί που γέννησες σε ξαναγεννά.
Σήμερα είναι η ημέρα των δεκάδων ηρωικών συνανθρώπων μας, που οργανωμένα, εκπροσωπώντας συλλόγους και επιτροπές, υπήρξαν η φωνή μας απέναντι στην πολιτεία, που τόλμησαν, συνεννοήθηκαν και διεκδίκησαν για μας, που οργάνωσαν δράσεις και εκδηλώσεις, που φρόντισαν και φροντίζουν εγκαυματίες, που μελετούν προβλήματα, που δίνουν και προτείνουν λύσεις, που αφιέρωσαν και συνεχίζουν να προσφέρουν πολύ χρόνο και ενέργεια και που κατάφεραν πολλά. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο. Σας ευχαριστούμε και ευχόμαστε καλή δύναμη για τη δύσκολη συνέχεια. Περιμένουμε από την πολιτεία τη συνέχεια του διαλόγου, της συνεργασίας και της αμεσότητας. Περιμένουμε την ίδια και περισσότερη δουλειά, το ίδιο και περισσότερο φιλότιμο και είμαστε βέβαιοι ότι αν υπάρξει ειλικρινής πολιτική βούληση -κάτι που ήδη ακούστηκε χτες δια στόματος πρωθυπουργού στη Βουλή των Ελλήνων- δεν απέχουμε πολύ από την πολυπόθητη λύση του δύσκολου συνολικά προβλήματός μας.
Έχουμε κουραστεί πολύ, κύριε πρωθυπουργέ, κάντε γρήγορα τα λόγια πράξη.
Σήμερα είναι η μέρα των χιλιάδων ηρωικών ανώνυμων και μη, ιδιωτών, δωρητών και των πολλών ιδρυμάτων από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο που ενδιαφέρθηκαν, έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν από το υστέρημα και τον κόπο τους σε μια δύσκολη παγκοσμίως οικονομική κατάσταση. Τους ευχαριστούμε όλους από καρδιάς. Η βοήθειά σας είναι πολύτιμη, τη χρειαζόμαστε και δεν πάει τίποτα χαμένο.
Τέλος, σήμερα για να μην αδικήσουμε κανένα πρέπει να βάλουμε στους ήρωες τους εκατοντάδες ανώνυμους πυροσβέστες, αστυνομικούς, στρατιώτες, υλοτόμους, υπαλλήλους Δήμων και όλους όσοι έσπευσαν να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπόρεσαν. Όσοι προσπάθησαν με ανθρωπιά και πάλεψαν μέσα στα συντρίμμια, έκαναν άχαρο έργο, χωρίς να πάρουν την ηθική ανταμοιβή που συχνά τους δίνει το επάγγελμά τους όταν γίνεται έγκυρα και συντονισμένα.
Ευχόμαστε σε όλους να μην ξαναπεράσουν αυτή την τραγική κατάσταση και να ξαναγίνουν οι ήρωες που προστατεύουν τη ζωή και τις περιουσίες μας.
Σίγουρα υπάρχουν πολλοί ήρωες που δεν ανέφερα στην σύντομη αλλά πιστεύω περιεκτική αναφορά μου.
Όποιος αισθάνεται μέσα του ήρωας, είναι ήρωας.
Κι εγώ με τη σειρά μου, ΗΡΩΕΣ, ΑΘΑΝΑΤΟΙ και ΖΩΝΤΑΝΟΙ, νοιώθω περήφανος που βρίσκομαι απόψε εδώ, ανάμεσά σας.
Ο ΝΑΟΜΑ ήταν και θα είναι εδώ για όλους. Εύχομαι ποτέ ξανά γι’ αυτόν τον λόγο. Σας ευχαριστώ.

Γιάννης Οικονομίδης

Δεν θα σας ξεχάσουμε

Αβραμίδου Αικατερίνη
Αθανασοπούλου Ζωή
Αλεξόπουλος Δημήτριος
Ανδρουλιδάκη Αιμιλία
Βονικόπουλος Ευθύμιος
Γαζεπίδου-Γαζέπη Τάνια
Γαλάνη Μαρία
Γιαννακοδήμος Βασίλειος
Γιαννακοπούλου Σοφία
Γιαννοπούλου Αγγελική
Δεσύπρη Θέκλα
Δημητρίου Μπέμπης
Διονυσιώτη Μαργαρίτα
Δόξας Παναγιώτης
Δόξας Αργυρός
Δρούβης Χαράλαμπος
Ζαφειρίου Ευστράτιος
Θάνος Ιωάννης
Κάκαρης Σπυρίδων
Καλαμπανίδα Μαρία
Καλαμπανίδα Μαριάνθη
Καλεγιαννάκος Ιωάννης
Καλεγιαννάκου Παρασκευή
Καλεγιαννάκος Νικόλαος
Κανδαλέπα Σμαράγδα
Καραγκιαούρη Γαρυφαλλιά
Κάραλη Αθηνά
Κατσαργύρης Βασίλειος
Κατσουλάκης Μάρκος
Κατσουλάκης Πάρης
Κέρτσος Κωνσταντίνος
Κλάδιος Ιάκωβος
Κλάδιου Μαρία
Κλάδιος Ιωάννης
Κοκκινίδης Παναγιώτης
Κοκκινίδης Γεώργιος
Κοκκινίδης Δημήτριος
Κοκκινίδη Πιπίνα
Κοκκόνης Επαμεινώνδας
Κόσσορας Νικόλαος
Κούκλα – Πολυχρονίδου Μαρία
Κούκλας Χρήστος
Κωνσταντάκη Μαριάνθη
Κωστοπούλου Βασιλεία
Λαμπρίδης Μιχαήλ
Μάσχα Αγγελική
Μάσχας Άγγελος
Μαυρίδου Βασιλεία
Μίχας Βίκτωρας
Μοσχού Μαρία
Μωραΐτη Ασπασία
Νιτσοτόλη Κατίνα
Ντούτσα (Γαβάκη) Νικολέτα
Ορφανού Κωστούλα
Παγωμένου Μαρία
Παλιούρα Βασιλική
Παντελιδάκης
Στυλιανός Ιωάννης
Παπαιωάννου Ιωάννης
Παπαιωάννου Παναγιώτης
Παπαιωάννου Ζόγκα Φλώρα
Παπαποστόλου Σπυρίδων
Πατελάρου Μοίρα
Πεταλά Ευαγγελή
Πεταλάς Διονύσιος
Πλυμάκης Λεωνίδας
Πολίτου Ευγενεία
Πολυπόρτης Μιχαήλ
Σαρίεβα Ελένη
Σιαπέρα Ευαγγελία
Σιαπκάρα Καλλιόπη
Σιδέρη Ελένη
Σκαραμαγκά Ζαμπέτα
Σκαραμαγκάς Δημήτριος
Σπανού Κασσιανή
Σπηλιώτη Χρύσα
Σπυρίδης Σπύρος
Σπυροπούλου Θάλεια
Τζούλιας Δημήτριος
Τουρναβίτης Δημήτριος
Τσαούση Θεοδώρα
Τσάρμπος Παύλος
Τσέκος Βίκτωρας
Φιλιππόπουλος Φίλιππος
Φιλιπποπούλου Σοφία
Φιλιπποπούλου Σοφία
Φιλιπποπούλου Βασιλική
Φύτρος Ανδρέας
Φύτρος Γρηγόριος
Φύτρου Εβίτα
Χαμηλοθώρης Παναγιώτης
Χαρδαλούμπα Ελισάβετ
Χατζόπουλος Νικόλαος
Χερουβείμ Ευπραξία
Χερουβείμ Μαρίλια
Χερουβείμ Εβελίνα
Χερουβείμ Βασιλική
Χριστοφίδου Στυλιανή
Bonte Dirk
Korzeniowski Beata Terasa
Korzeniowski Kacper Nikolaj
O’Callaghan – Westropp Brian