Έντονα παράπονα εξέφρασαν στη MP κάτοικοι στην Παραλία Μαραθώνα για ένα μεγάλο κομμάτι που έχει κατακλυστεί από φύκια με αποτέλεσμα να μην έχουν καν πρόσβαση στη θάλασσα. Μάλιστα, όπως μας είπαν και επιβεβαιώσαμε, το συγκεκριμένο ζήτημα ταλαιπωρεί και τα παιδιά του σπιτιού που διατηρεί στην περιοχή το Χαμόγελο του Παιδιού.

Μια ματιά στις φωτογραφίες αρκεί για να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι έχουν ενημερώσει σχετικά τον δήμο που δεν έχει προβεί σε κάποια ενέργεια.

Με τη σειρά μας επικοινωνήσαμε με τον δήμο και αυτό που μας είπαν είναι ότι γνωρίζουν καλά το θέμα, ότι έχουν ασχοληθεί και ψάξει τρόπο να το λύσουν, ωστόσο βάσει νόμου απαγορεύεται να απομακρύνουν το συγκεκριμένο φύκι που έχει την ονομασία «Ποσειδωνία».

Στη Βικιπέδεια γίνεται εκτενής αναφορά για τη σημασία της Ποσειδωνίας για τα φυτά και τα είδη θαλάσσιων ζώων:

Η Ποσειδωνία η ωκεάνιος (Posidonia oceanica) είναι είδος θαλασσίου φανερογάμου (πρόκειται για ανώτερο φυτό – θαλάσσιο αγγειόσπερμο, αν και λαθασμένα συχνά το αποκαλούμε ως “φύκια”) ενδημικό στη Μεσόγειο Θάλασσα. Σχηματίζει μεγάλα υποθαλάσσια λιβάδια που αποτελούν σημαντικό μέρος του οικοσυστήματος. Ο καρπός της διασπείρεται ελεύθερα, επιπλέει και είναι γνωστός στην Ιταλία ως «η ελιά της θάλασσας» (l’oliva di mare). Μπάλες ινώδους υλικού από το φύλλωμα της, γνωστές ως μπάλες Ποσειδώνα, ξεβράζονται στις κοντινές ακτές.

Πρόκειται για είδος με ιδιαίτερα εκτεταμένη εξάπλωση στη Μεσόγειο και στις ακτές της Ελλάδας. Η επιφάνεια της Μεσογείου που καλύπτουν οι λειμώνες της ανέρχεται στα 37.000 τ.χλμ., δηλαδή ποσοστό περίπου 1-2% της συνολικής της επιφάνειας. Ανήκει στις κοινωνίες μαλακού υποστρώματος με μέγιστο βάθος εξάπλωσης τα 50 μέτρα. Το γένος Posidonia σύμφωνα με κατάταξη σε 5 χλωριδικά στοιχεία των taxa, ανήκει στα Κοσμοπολίτικα είδη, καθώς αναπτύσσεται σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη.

Περισσότερα από 300 είδη φυτών και πάνω από 1.000 είδη θαλασσίων ζώων ζουν στα λιβάδια Ποσειδωνίας, μεταξύ αυτών πολλά από τα ψάρια αλιευτικής σημασίας. Πρόκειται για οικοτόπους με θεμελιώδη ρόλο στη διατήρηση της υγείας και παραγωγικότητας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Πρώτον, αποτελούν τόπους αναπαραγωγής, λειτουργούν σαν βρεφοκομεία για πολλά είδη. Η τοπική αλιεία πλήττεται όταν τα λιβάδια ποσειδωνίας εξαφανίζονται. Δεύτερον, αποτρέπουν τη διάβρωση των ακτών μέσω των ριζωμάτων και των φύλλων τους. Με την αποψίλωση των θαλάσσιων λιβαδιών πολλές παραλίες απειλούνται με συρρίκνωση ή και εξαφάνιση. Τρίτον, όπως και τα χερσαία φυτά, τα υποβρύχια δάση δεσμεύουν άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Προηγούμενο άρθροΒραβεία και έπαινοι στις Πολιτιστικές Απόπειρες για την παράσταση «Το χελιδόνι»
Επόμενο άρθροΝέα Μάκρη – Ραφήνα: Αναρτήθηκε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο – Όλες οι λεπτομέρειες