Μία πολύ ενδιαφέρουσα όσο και διδακτική εμπειρία είχαν χθες μαθητές και μαθήτριες της Β’ τάξης του 1ου Γυμνασίου Νέας Μάκρης, ακολουθώντας το παράδειγμα περισσότερων από 15.000 μαθητών και 1.500 εκπαιδευτικών σε περίπου 850 σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Ποια ήταν αυτή; Οργάνωσαν με μεθοδικότητα και έκαναν το πείραμα του Ερατοσθένη.
Όπως γράφουν στο Facebook «σήμερα (σ.σ. χθες) οι μαθητές του Τμήματος Β1 του σχολείου, στις 12.33’ μ.μ. χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν από το προαύλιο του σχολείου, κατόρθωσαν να υπολογίσουν την ακτίνα του πλανήτη μας!
Για να πετύχουμε τον στόχο μας, ακολουθήσαμε προσεκτικά τα «βήματα» του σπουδαίου Ερατοσθένη του Κυρηναίου. Εκείνος, με τη διάνοια, τη γνώση και τα μέσα της εποχής του, κατόρθωσε το ακατόρθωτο…
Οι σύγχρονοι μαθητές του, με όχημα τις Νέες Τεχνολογίες, (Google Earth, SunCalc κ.ά.) αξιοποίησαν κατάλληλα λογισμικά, μέτρησαν, παρατήρησαν, υπολόγισαν, σχολίασαν, σκέφτηκαν επιστημονικά και κατέληξαν σε συμπεράσματα σημαντικά
και διδακτικά!
Με ευρηματικότητα, επιδεξιότητα και μεράκι, μαθητές κι εκπαιδευτικοί στερεώσαμε ράβδους, μετρήσαμε τα μήκη τους και τα μήκη των σκιών τους, επαναλαμβάνοντας σχεδόν ευλαβικά, το ιστορικό αυτό πείραμα, αδιαμφισβήτητα εμποτισμένο από το μεγαλείο της ελληνικής διανόησης!
Οι επίδοξοι «γεω-μέτρες», οδηγήθηκαν έτσι στον υπολογισμό της ακτίνας της Γης, με σφάλμα αξιοθαύμαστα μικρό!
Συγκεκριμένα: βρήκαμε την ακτίνα της Γης 6379 Km, ενώ η πραγματική είναι 6371Km!!
Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Πείραμα του Ερατοσθένη», συγκαταλέγεται στα 10 ωραιότερα πειράματα στην Ιστορία της Φυσικής και υλοποιείται με ελάχιστα μέσα και με απλή διαδικασία!
Ευχαριστούμε πολύ την κ Μπλέτα για την οργάνωση και την υλοποίηση του πειράματος!».