Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΖΟΡΓΙΟΣ


Πρωινό 13ης Οκτωβρίου 2019. Ένας κυνηγός έχει πάρει το όπλο παραμάσχαλα και μαζί με τον σκύλο του ψάχνουν θηράματα σε ένα βουνό κάπου στο Γραμματικό στον δρόμο προς ΧΥΤΑ. Την ίδια ώρα, στη Νέα Μάκρη η Βενετσιάνα έχει ξεκινήσει τη μέρα της ταΐζοντας τα σκυλιά της και πιστεύοντας ότι είναι υπεραρκετά, αν αναλογιστεί κανείς ότι έχει και δύο παιδιά. Και όντως, ήταν. Αλλά που να φανταστεί…

Αρκεί μια στιγμή για να γίνει το κακό και αυτό συνέβη εκείνο το πρωί. Το σκυλί ξέφυγε για δευτερόλεπτα από τα μάτια του κυνηγού, δεν πρόσεξε τα βήματά του και η επόμενη σκηνή ήταν σαν βγαλμένη από ταινία. Είχε πέσει μέσα σε πηγάδι, τόσο σκοτεινό που δεν φαινόταν καν. Πανικοβλημένος ο ιδιοκτήτης ειδοποίησε την Πυροσβεστική που έφτασε σχετικά γρήγορα με ένα μικρό όχημα με καρότσα.

Ο Χρήστος κι ο Γιώργος δεν έχασαν καθόλου χρόνο καθώς το σκυλί μπορεί να είχε τραυματιστεί πολύ και να χρειαζόταν να μεταφερθεί επειγόντως σε κτηνίατρο. Για καλή τους τύχη, το κυνηγόσκυλο ήταν μια χαρά. Μόνο που είχε και παρέα μέσα στο πηγάδι. Μια κατσίκα κι ένα δεύτερο σκυλί. Καλά το φανταστήκατε. Αν ο κυνηγός δεν πήγαινε εκείνο το πρωινό για κυνήγι, αν το κυνηγόσκυλο δεν ήταν ακόμα… αγουροξυπνημένο να πέσει μέσα στο πηγάδι κι αν το σύμπαν δε συνωμοτούσε, το δεύτερο σκυλάκι κι η κατσίκα θα περίμεναν καρτερικά το τέλος τους. Τόσο απλά, τόσο ωμά. Κατά πάσα πιθανότητα, δε, ήταν και οι δύο θύματα κάποιου μ…α, αλλά αυτό ας το αφήσουμε στην άκρη.

Ο Χρήστος και ο Γιώργος, οι δύο πυροσβέστες, ανέλαβαν τα δύο ταλαιπωρημένα ζωάκια κι ο κυνηγός το δικό του. Τα φρόντισαν, τους έδωσαν νερό και φόρτωσαν το υποσιτισμένο, καχεκτικό και τρομαγμένο σκυλί στην καρότσα. Είχαν προλάβει να το συμπαθήσουν κι έτσι του έδωσαν και όνομα, παρότι κανείς τους δεν είχε σκεφτεί να το υιοθετήσει. Το είπαν «Ήρα».

Στην επιστροφή τηλεφώνησαν στο Φιλοζωικό Σωματείο Μαραθώνα «Η Κοίτη», ενημέρωσαν για το τι είχε συμβεί και ζήτησαν βοήθεια. Όπως τόσες και τόσες φορές στο παρελθόν, η Ελένη, αν και χωρίς δικό της σπίτι μετά τη φωτιά του 2018, άνοιξε την καρδιά και την αγκαλιά της και φιλοξένησε για λίγες μέρες την Ήρα. Εξακολουθούσε να είναι τρομαγμένη, να φαίνονται τα κόκκαλά της από αδυναμία, αλλά το ένστικτό της είχε αρχίσει να αναγνωρίζει ότι κάποιοι ενδιαφέρονταν για το καλό της. Κι η άτιμη ήταν πολύ έξυπνη.

Είχε φτάσει μεσημέρι κι η Βενετσιάνα ακόμα δεν είχε ιδέα ότι τα σκυλιά της σύντομα θα γίνονταν τέσσερα. Ειδοποιήθηκε, όμως, κάποια στιγμή, και λίγες μέρες αργότερα προσφέρθηκε να φιλοξενήσει με τη σειρά της προσωρινά την Ήρα μέχρι να βρει μόνιμο σπίτι μετά από μια αναγκαία επέμβαση στο προβληματικό δεξί της μάτι.

Ξέρει κανείς σας κάποιον που να αγαπά ζώα, να παίρνει ένα σπίτι του «προσωρινά» και τελικά να μην το «παντρεύεται»;

Σήμερα, η 2,5 ετών πλέον Ήρα, έχει γίνει ολόκληρο θηρίο. Επιβλητική αλλά συγχρόνως πρόσχαρη, κυριαρχική αλλά και με φοβίες, είναι «ένα» με τα αδέλφια της που την υποδέχθηκαν με απίστευτη θέρμη από την πρώτη στιγμή.

Το δε εκπληκτικό είναι ότι την πιο στενή σχέση την έχει αναπτύξει με την κόρη της Βενετσιάνας που μέχρι πέρσι ήταν η λιγότερο φιλόζωη στην οικογένεια.

Αν κάτι μας διδάσκει αυτή η ιστορία, είναι ότι δε χρειάζεται να λυπούμαστε τα ταλαιπωρημένα σκυλιά και να ψάχνουμε τα όμορφα και περιποιημένα για να μπουν σπίτι μας. Η δύναμη της αγάπης είναι ικανή να μεταμορφώσει ακόμα κι ένα ζώο που έφτασε να κοιτάζεται κατάματα με τον θάνατο.
Κοιτάξτε την Ήρα…

Ζωάκια για υιοθεσία

Ανοίξτε την αγκαλιά σας και υιοθετήστε ένα από τα χιλιάδες ζωάκια που περιμένουν υπομονετικά τη στιγμή κάποιος θα τους δώσει την ευκαιρία να του δείξουν πόση αγάπη και καλοσύνη κρύβουν μέσα τους. Επικοινωνήστε τηλεφωνικά με την Ελένη (6909 123 886) ή συμπληρώστε τη φόρμα υιοθεσίας στη διεύθυνση filozoikimarathona.gr/yiothesies.

Ο Ρήγας

Ο Ρήγας φιλοξενείται στη Φιλοζωική από κουτάβι και αναζητά καρτερικά μια οικογένεια για να γίνει μέλος της και να προσφέρει απλόχερα αγάπη. Ξεπέρασε το καλαζάρ με την κατάλληλη θεραπεία, έχει φτάσει σε δείκτη 1/100 και συνεχίζει τη θεραπεία, ώστε να εξαλειφθεί ακόμα και αυτό το 1/100. Αν και στειρωμένος, είναι ζωηρός και ενεργητικός. Ψάχνει να βρει τον άνθρωπό του. Αυτόν που θα του μάθει να ζει σε οικογένεια.

Η Λίλη

Βρέθηκε στον δρόμο. Τι πρωτότυπο! Από τις αντιδράσεις της ήταν φανερό ότι έχει ζήσει σε σπίτι και κάποιος τη βαρέθηκε, άνοιξε την πόρτα και… την ξεφορτώθηκε. Αυτή τη στιγμή φιλοξενείται σε πανσιόν σκύλων, εμβολιασμένη, στειρωμένη, αποπαρασιτωμένη, τσιπαρισμένη, με όλα τα κομφόρ… Δεν μπορεί να τα καταφέρει εκεί έξω, διότι κινδυνεύει από τις αγέλες. Περιμένει αυτόν που θα ενδιαφερθεί, θα την υιοθετήσει και θα τη λατρέψει, γιατί αυτό είναι δεδομένο. Είναι κούκλα, πολύ φιλική, τρυφερή και ήσυχη, ενός έτους περίπου και 18 κιλά.

Η Λάρα

Η απόλυτη ομορφιά… Ζωηρή και δυναμική κουταβίνα πέντε μηνών, οκτώ κιλά κορίτσαρος με καρδιά χρυσάφι! Χαδιάρα και τρυφερή, παίρνει σύντομους υπνάκους δίπλα σε όποιον καναπέ βρίσκει εύκαιρο και μετά αρχίζει και πάλι το τρελό παιχνίδι! Μια αιθέρια ύπαρξη με φατσούλα ικανή να σας προκαλέσει την πιο όμορφη «τρικυμία» στη ζωής σας! Θα γίνει μεσαίου μεγέθους (περίπου 20 κιλά) και θα δοθεί αποπαρασιτωμένη, εμβολιασμένη με συμβόλαιο υιοθεσίας που θα ορίζει την υποχρέωση στείρωσης στην κατάλληλη ηλικία και την τοποθέτηση τσιπ.