Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΖΟΡΓΙΟΣ

Στο τέλος του Ιουνίου δημοσιεύτηκε ο ετήσιος απολογισμός του έργου του ΚΕΘΕΑ για το 2019, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου). Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η αύξηση συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη στον αριθμό ατόμων που ζήτησαν βοήθεια ήταν χαώδης, με αυτό να έχει δύο όψεις. Την καλή και την κακή.

Στο διαφορετικό από τα συνηθισμένα «Ήξερες Ότι» Ιουλίου ανοίγουμε το κεφάλαιο «Ναρκωτικά και εξαρτήσεις», αναλύουμε τους αριθμούς και παρουσιάζουμε τις ανησυχίες των ειδικών για το εγγύς μέλλον. Και πιστέψτε μας, είναι βάσιμες…


 • Το 2017, ο αριθμός των ατόμων που ζήτησαν βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ για να κόψουν τον εθισμό τους σε κάποιο ναρκωτικό, στο αλκοόλ και στα τυχερά παιχνίδια ήταν 5.080, ενώ την ίδια ώρα οι συγγενείς τους που ζήτησαν βοήθεια ήταν 5.838 (συνολικά προσφέρθηκε υποστήριξη σε 10.918 άτομα).
 • Το 2018, ο αριθμός των χρηστών ναρκωτικών και όσων χρειάστηκαν βοήθεια λόγω τζόγου ή αλκοόλ μειώθηκε αρκετά (4.867), ενώ αυτός των συγγενών ελαφρά (5.784). Συνολικά προσφέρθηκε υποστήριξη σε 10.651.
 • Το 2019, ωστόσο, τα νούμερα εκτοξεύθηκαν καθώς ΜΟΝΟ ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ που αναζήτησαν βοήθεια έφτασαν τους 9.473, ενώ οι συγγενείς τούς 5.083. Ο συνολικός αριθμός ατόμων που έλαβαν θεραπευτική υποστήριξη έφτασε τα 14.556
 • Οι 8 στους 10 στα προγράμματα απεξάρτησης το 2019 ήταν άνδρες με μέση ηλικία τα 31 έτη.
 • Ο μέσος όρος αυτών είχε την πρώτη του επαφή με κάποιο ναρκωτικό σε ηλικία 16 ετών, οι 9 στους 10 δοκιμάζοντας κάνναβη.
 • Η πλειοψηφία αυτών που ζητούν βοήθεια έχει ως κύρια ουσία χρήσης την ηρωίνη και τα οπιοειδή (41,7%), ενώ ακολουθεί η κάνναβη (36%). Δυστυχώς, μέσα σε μόλις μια πενταετία σχεδόν διπλασιάστηκαν οι χρήστες κοκαΐνης που λαμβάνουν βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ (από 7,3% το 2015, 14,2% το 2019).
 • Οι μισοί από τους θεραπευόμενους δεν έχουν εργασία, τέσσερις στους δέκα έχουν δικαστικές εκκρεμότητες που αφορούν στα ναρκωτικά και ένας στους τρεις αναφέρει ότι αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά ή ψυχιατρικά προβλήματα.

 • Τα ναρκωτικά δεν είναι ο μόνος λόγος που επισκέπτεται κάποιος το ΚΕΘΕΑ. Υπάρχουν και οι λεγόμενες «νόμιμες εξαρτήσεις», αυτές δηλαδή που αφορούν στο αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια.
 • Για τις «νόμιμες εξαρτήσεις» το ΚΕΘΕΑ πρόσφερε 1.689 θέσεις θεραπείας το 2019, πολύ περισσότερες δηλαδή από ότι τα προηγούμενα χρόνια, όταν ήταν τόσο περιορισμένες που δεν αναφέρονταν καν ως ξεχωριστός αριθμός-ποσοστό στον ετήσιο απολογισμό.
 • Στον πρόλογο αναφέραμε ότι υπάρχει η κακή και η καλή όψη του νομίσματος σε ό,τι αφορά στην αύξηση των ατόμων που ζητούν βοήθεια. Κι αυτό διότι από τη μία έχουμε το προφανές, ότι δηλαδή οι χρήστες φαίνεται ότι γίνονται περισσότεροι, από την άλλη, όμως, έχουμε και το αισιόδοξο, ότι δηλαδή ολοένα και πιο πολλοί άνθρωποι αναγνωρίζουν το πρόβλημα, βρίσκουν το κουράγιο και ζητούν βοήθεια.
 • Αν αναρωτιέστε πόσο σημαντικό είναι αυτό, αρκεί να αναλογιστείτε ότι το ποσοστό «επιτυχίας» για όσους παρακολουθούν εντατικά τα προγράμματα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ ξεπερνά το 60% (σ.σ. σε ό,τι αφορά στα ναρκωτικά).
 • Στον πρόλογο κάναμε επίσης μια αναφορά στην ανησυχία των ειδικών. Όπως λοιπόν αναφέρεται στην έκθεση του ΚΕΘΕΑ για το 2019, «το επόμενο διάστημα ο COVID-19 θα συνεχίσει να επηρεάζει τις εξελίξεις στον χώρο των εξαρτήσεων, όχι μόνο με την πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος, αλλά και λόγω της προβλεπόμενης οικονομικής κρίσης. Εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια μπορεί να ενταθούν στη χώρα μας φαινόμενα ανάλογα με αυτά που παρατηρήθηκαν από το 2010 και μετά, λόγω της κρίσης, όπως για παράδειγμα η εμφάνιση πιο φθηνών και επικίνδυνων ναρκωτικών»…