«Ξέρεις κάτι; Από τη Μπάνι μάθαμε ότι τελικά ορίζουμε μόνοι μας την τύχη μας. Ό,τι κι αν μας συμβεί, όσο δύσκολο κι αν είναι, δεν έχουμε παρά να κάνουμε ένα ένα βήματα προς τα μπρος για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε. Άλλη διαδρομή δεν υπάρχει».

Αυτή τη φορά η ιστορία ξεκινά από το τέλος. Από το μάθημα που καθημερινά παίρνουν η Αθηνά και ο Σταύρος από τη Μπάνι, έναν σκύλο τόσο αγνό και καθαρό στην ψυχή, αλλά συγχρόνως τόσο ταλαιπωρημένο και φοβισμένο, που μαθαίνει τα πάντα από την αρχή. Ή σχεδόν από την αρχή…

Είναι αρχές 2021 και μια μάνα παλεύει να σταθεί στα πόδια της και να ταΐσει τα τέσσερα κουτάβια της. Το να ζεις ως αδέσποτο στα Λεγραινά σου εξασφαλίζει ότι δεν θα βρεθούν πολλά ανθρώπινα πόδια να σε κλοτσήσουν για να εξαφανιστείς από μπροστά τους, αλλά αντίστοιχα σημαίνει ότιδεν θα βρεθούν και πολλ χέρια να σε φροντίσουν. Για καλή της τύχη, η πεντάδα σκύλων πέφτει πάνω σε δύο φίλες που ασχολούνται, ξοδεύουν χρόνο και με πολύ κόπο πιάνουν τη μητέρα και τα τέσσερα μικρά. Η Ανθή καταλήγει με τα δύο θηλυκά κουτάβια.

Στο ένα δίνει το όνομα Δαλάι και στο άλλο το όνομα Σνόου, γιατί είναι κατάλευκο σαν το χιόνι. Αμφότερα αποστεωμένα, ταλαιπωρημένα και πολύ φοβικά, κληρονομιά από τη μητέρα τους, τα πάνε καλά με όλους τους σκύλους και τις γάτες που βρίσκουν στον κήπο της Ανθής, αλλά ζορίζονται με τους ανθρώπους, ακόμα και με τη σωτήρα τους. Ο καιρός περνά, η Σνόου έχει δείξει τεράστια βελτίωση και έχει αρχίσει να αφήνει τους φόβους και το παρελθόν πίσω της. Πού να ήξερε τι την περίμενε…

17 Ιουλίου 2023. Η φωτιά στην Κερατέα έχει ξεφύγει από τους πυροσβέστες και πηγαίνει προς τα πρώτα σπίτια. Η Ανθή και ο σύζυγός της λείπουν και τα σχεδόν 30 σκυλιά με τις 24 γάτες τους στο τεράστιο οικόπεδο έρχονται αντιμέτωπα με τον θάνατο. Επιστρέφοντας για να δει αν έχει μείνει τίποτε όρθιο, το ζευγάρι δεν αντικρίζει σπίτι, όλα είναι στάχτη. Κάποιες ουρές κουνιούνται από χαρά, κάποιες άλλες, δυστυχώς όχι.

Η Σνόου τα έχει καταφέρει. Έχοντας σκάψει έναν μεγάλο λάκκο, όπως πάντα της άρεσε να κάνει, προστάτεψε τόσο τον εαυτό της όσο και τον Κλάιντ, τον καλύτερό της φίλο από την παρέα της αυλής. Η φωτιά πέρασε από πάνω τους, η Σνόου σώθηκε, αλλά αυτή η συγκυρία διέλυσε κάθε ψήγμα κερδισμένης αυτοπεποίθησης.

Αύγουστος 2023. Η Αθηνά και ο Σταύρος ζουν το δικό τους σοκ. Έχουν μόλις χάσει την σκυλίτσα τους μετά από 12 χρόνια κοινής ζωής και ο ένας επιβεβαιώνει συνεχώς στον άλλον ότι ο επόμενος σκύλος θα αργήσει να μπει στο σπίτι. Τους τρώει όμως η καλοσύνη, η ενσυναίσθηση. Στο Facebook γίνεται πανστρατιά για να βρουν οικογένεια τα πυρόπληκτα ζώα και δεν μπορούν να κάνουν ότι δεν βλέπουν…

Δεν την λες και αγάπη με την πρώτη ματιά. Για τα παιδιά ήταν, αλλά η Σνόου ζούσε σε έναν άλλο κόσμο, πολύ διαφορετικό εκείνη την περίοδο. Μπήκε φοβικά στο αυτοκίνητο, ήρθε στην Αγία Μαρίνα και η πρώτη της κίνηση στο νέο της σπίτι ήταν να κρυφτεί. Κάτω από οτιδήποτε, κάπου που να νιώθει προστατευμένη. Και κρυβόταν αρχικά με τις ώρες, χωρίς να τρώει και να βγαίνει έστω και για την ανάγκη της. Και λίγο λίγο ξεθάρρευε κι έκανε ένα βήμα, έδινε χώρο στην Αθηνά και στον Σταύρο, φρόντιζε τα μικρότερα από τα 10 γατιά που την περιτριγύριζαν.

Να η πρώτη λιχουδιά που παίρνει από χέρι και η μεγάλη κατάκτηση. Η πρώτη βόλτα! Όλα αυτά με το ένα μάτι να κοιτά μπροστά και το άλλο να εξετάζει τα πάντα, με τον αέρα να την τρομοκρατεί και την ουρά της να μην βγαίνει ποτέ από τα σκέλια.

Τρεις μήνες και πολλή υπομονή αργότερα, η Μπάνι, όπως γράφει σήμερα το βιβλιάριό της από την λέξη «προσευχή» στα σανσκριτικά, δεν είναι ο πιο εύκολος σκύλος στον κόσμο. Κάθε μέρα μαθαίνει, κάθε μέρα κερδίζει κάτι και κάθε μέρα δίνει από ένα μάθημα στους κηδεμόνες της που δεν φοβήθηκαν τη διαδικασία, δεν σκέφτηκαν τη δυσκολία.

«Κι επειδή ρώτησες, μαθαίνουμε και κάτι ακόμα από τη Μπάνι. Βλέποντας τη Μπάνι να ξεθαρρεύει μέρα με τη μέρα, καταλαβαίνουμε πώς κάθε τι μπορεί να γιατρευτεί με υπομονή, αγάπη και φροντίδα. Η ζωή πάντα έχει απρόοπτα. Και μικρές ή μεγάλες τραγωδίες. Αλλά επίσης πάντα υπάρχει ελπίδα, αρκεί να έχεις το θάρρος να την ακολουθήσεις».

Προηγούμενο άρθροΦανατική αστυνομικών σειρών τεμάχισε καθηγήτρια αγγλικών από… περιέργεια
Επόμενο άρθροΤρίτος στον κόσμο στο κικ μπόξινγκ ο Μαραθωνίτης Σταμάτης Κατσαγώνης!