Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι τα κουνούπια δεν επιτίθενται σε όλους εξίσου, και έχουν γίνει πολλές διαφορετικές μελέτες σχετικά με το γιατί συμβαίνει αυτό.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένοι άνθρωποι είναι μαγνήτες κουνουπιών, λόγω της μυρωδιάς τους, ενώ άλλοι ειδικοί έχουν προτείνει τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να προστατευτούν από τα τσιμπήματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Υπάρχουν περίπου 3.500 είδη κουνουπιών που ζουν σε όλο τον κόσμο.

Πολλά από αυτά τρέφονται με το αίμα ανθρώπων και ζώων και εξαιτίας αυτού μπορούν μερικές φορές να μεταδώσουν ασθένειες.

Σε κάθε περίπτωση τα τσιμπήματά τους μπορεί να προκαλέσουν πολύ φαγούρα και να είναι επώδυνα – κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό όταν είσαι το μόνο άτομο που έχει πέσει θύμα τους.

Τι συμβαίνει με τον πληθυσμό των κουνουπιών

Ο αριθμός των κουνουπιών αλλάζει κάθε χρόνο και συνήθως εξαρτάται από τον καιρό.

Τα μακρά, ζεστά καλοκαίρια με μικρότερες περιόδους βροχής τα κουνούπια αναπαράγονται συχνότερα – που σημαίνει ότι τα έντομα είναι περισσότερα από ό,τι κατά τη διάρκεια πιο δροσερών και ξηρών περιόδων.

Γιατί τα κουνούπια τσιμπάνε πάντα τους ίδιους ανθρώπους

Μια μελέτη στις ΗΠΑ ανέφερε ότι ο λόγος που κάποιοι άνθρωποι επηρεάζονται περισσότερο από τα έντομα έχει να κάνει με τις μυρωδιές του σώματος – και μια μοναδική μυρωδιά σημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι επηρεάζονται περισσότερο από άλλους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rockefeller της Νέας Υόρκης σχεδίασαν ένα πείραμα για να θέσουν τα κουνούπια σε δοκιμασία.

Μια ομάδα 64 εθελοντών φόρεσε νάιλον στα χέρια τους για έξι ώρες για να πάρει την ατομική τους μυρωδιά.

Δύο νάιλον από διαφορετικούς συμμετέχοντες τοποθετήθηκαν στη συνέχεια σε ένα δοχείο με θηλυκά κουνούπια Aedes aegypti για να δουν ποιο προτιμούν.

Στο τέλος της δοκιμής, η ομάδα μπόρεσε να δει ποια από αυτά ήταν πιο ελκυστικά για τα κουνούπια από άλλα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell, το προφίλ της μυρωδιάς ενός συμμετέχοντα ξεχώρισε.

Ο «μαγνήτης κουνουπιών» ήταν 100 φορές πιο ελκυστικός για τα κουνούπια από τους λιγότερο ελκυστικούς ανθρώπους.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες εξέτασαν τι μπορεί να προκάλεσε αυτή τη διαφορά και διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ήταν πιο ελκυστικοί στα κουνούπια είχαν υψηλά επίπεδα καρβοξυλικών οξέων.

Οι άνθρωποι παράγουν καρβοξυλικά οξέα μέσω της κηρώδους επίστρωσης που έχουμε όλοι στο δέρμα μας και ονομάζεται σμήγμα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα επίπεδα αυτής της χημικής ουσίας δεν αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, πράγμα που δυστυχώς σημαίνει ότι αν είσαι μαγνήτης κουνουπιών τώρα, είναι πιθανό να είσαι μαγνήτης κουνουπιών για το υπόλοιπο της ζωής σου.

Τα καλά νέα είναι ότι οι επιστήμονες ελπίζουν ότι κατανοώντας ποιες οσμές του δέρματος είναι πιο ελκυστικές για τα κουνούπια, ίσως μπορέσουν να αναπτύξουν πιο αποτελεσματικά εντομοαπωθητικά για την προστασία των ανθρώπων.

Τι μπορείς να κάνεις για να προστατευτείς από τα τσιμπήματα των κουνουπιών

Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι όσο πιο ζεστός και ιδρωμένος είσαι, τόσο πιο πιθανό είναι να σε τσιμπήσουν.

Τα κουνούπια είναι επίσης πιο πιθανό να «χτυπήσουν» την αυγή και το σούρουπο, και είστε πιο ευάλωτοι κάτω από το γόνατο, οπότε φορέστε μακριά παντελόνια, κάλτσες και ένα καλό εντομοαπωθητικό.

Εάν σε τσιμπήσουν, μην ξύνεσαι.

Οι ειδικοί προτείνουν τη χρήση πάγου για να μειώσεις το πρήξιμο, ή να ταμπονάρεις την περιοχή είτε με ένα μείγμα διττανθρακικής σόδας και νερού, είτε να χρησιμοποιήσεις αντιισταμινική κρέμα ή συνιστώμενο προϊόν ανακούφισης από το τσίμπημα.

ΠΗΓΗpride.gr
Προηγούμενο άρθροΣχεδόν πέντε αστέρια: Οι Αθηναίοι ψηφίζουν τον Σχινιά καλύτερη παραλία της Αττικής
Επόμενο άρθροΔήμος Μαραθώνος: Δηλώσεις συμμετοχής στα ΚΔΑΠ για την επόμενη σχολική χρονιά