Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στον κόσμο – και αγαπημένο θέμα συζήτησης πολλών – είναι πού καταλήγουν τα απόβλητα από τις τουαλέτες των αεροπλάνων. Στο παρελθόν, έχουν υπάρξει ακόμη και μαρτυρίες για θανάτους ανθρώπων, που δέχθηκαν «επίθεση» από περιττώματα, τα οποία υποτίθεται πως έπεσαν από αεροσκάφη.

Σαφέστατα πρόκειται για άλλον ένα μύθο που οι άνθρωποι λατρεύουν να συντηρούν. Εξάλλου, η πραγματικότητα είναι πολύ πιο πεζή, καθώς οι τουαλέτες υψηλής τεχνολογίας στα νέα αεροσκάφη δεν αδειάζουν το περιεχόμενό τους παρά μόνο όταν προσγειωθούν στο έδαφος… ή μήπως όχι;

Κενό αέρα αντί για νερό

Η χρήση νερού στο καζανάκι των αεροπλάνων δεν είναι δυνατή λόγω των περιορισμών βάρους των αεροσκαφών. Έτσι, το συνηθισμένο σύστημα εκκένωσης (evac) χρησιμοποιεί διαφορική πίεση αέρα για να αδειάσει τη λεκάνη.

Όταν πατηθεί το κουμπί του καζανιού, ανοίγει μία βαλβίδα στο κάτω μέρος της λεκάνης της τουαλέτας, η οποία τη συνδέει με έναν σωλήνα από κάτω. Το άνοιγμα της βαλβίδας δημιουργεί κενό που απορροφά ό,τι βρίσκεται στη λεκάνη.

Για καθαρές τουαλέτες, φωνάξτε το βαγόνι

Οι λεκάνες της τουαλέτας είναι επικαλυμμένες με τεφλόν. Έτσι τίποτα δεν κολλάει, καθώς η διαφορική πίεση καθαρίζει τα πάντα πολύ γρήγορα.

Οι δεξαμενές αποβλήτων, όπου καταλήγουν όλα όσα μπαίνουν στην τουαλέτα, βρίσκονται συνήθως στο πίσω μέρος ή το μπροστινό μέρος του αεροπλάνου.

Φυσικά, μια δεξαμενή που έχει γεμίσει πρέπει να αδειάσει. Έτσι, σε αυτό το σημείο επιστρατεύονται τα λεγόμενα «βαγόνια του μελιού» (honey wagons): Πρόκειται για οχήματα εξυπηρέτησης του αεροδρομίου, τα οποία αδειάζουν τη δεξαμενή και μεταφέρουν το περιεχόμενό της για επεξεργασία στον χώρο του αεροδρομίου.

Ο μύθος του «μπλε πάγου»

Ο μπλε πάγος δεν είναι μόνο κάτι που μπορεί να θαυμάσει κάποιος στην Ανταρκτική – είναι επίσης η ονομασία που δίνεται στις τυχαίες απορρίψεις λυμάτων αεροπλάνων.

Τα αεροπλάνα ποτέ δεν εκτοξεύουν σκόπιμα τα απόβλητα της τουαλέτας τους στην ατμόσφαιρα, ούτε καν σε παλιότερες εποχές. Ωστόσο, αν παρουσιαστεί διαρροή στον σωλήνα απόρριψης, δεδομένου ότι οι θερμοκρασίες στο μέσο του αέρα είναι πολύ κάτω από το μηδέν, κάθε υγρό που βγαίνει αυτόματα παγώνει.

Φτάνει λοιπόν σε ένα σημείο που το «φορτίο» γίνεται πολύ βαρύ και, δεδομένου ότι δεν μπορεί να προσκολληθεί στον πίνακα εξυπηρέτησης της τουαλέτας, πέφτει έξω με τη μορφή «μπλε πάγου»

Αυτό ήταν αρκετά συνηθισμένο μέχρι τη δεκαετία του 1980, όταν θεσπίστηκε νομοθεσία που απαγόρευε την απογείωση όταν υπήρχε οποιαδήποτε διαρροή στο σύστημα τουαλέτας ενός αεροσκάφους.

Ατυχήματα βέβαια εξακολουθούν να συμβαίνουν: Το 2021, ένας κάτοικος κοντά στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου «πιτσιλίστηκε» με περιττώματα – τα οποία δεν ήταν καν παγωμένα, αφού το αεροπλάνο βρισκόταν κοντά στο έδαφος και όχι σε θερμοκρασίες παγετού.

Οι βουλωμένες τουαλέτες

Δεδομένου, ωστόσο, ότι το όλο σύστημα στηρίζεται σε έναν μικροσκοπικό σωλήνα, αυτός βουλώνει εύκολα. Οι άνθρωποι, εξάλλου, πετούν διάφορα πράγματα που δεν θα έπρεπε, όπως πάνες και σερβιέτες – ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν πεταχτεί ακόμα και μαχαιροπίρουνα και κουτιά αναψυκτικών.

Πολλοί είναι εκείνοι που γοητεύονται από την ιδέα να ρίχνουν αντικείμενα στις τουαλέτες για να δουν τι θα γίνει, σύμφωνα με πρώην μηχανικό της British Airways που είχε να αντιμετωπίσει κάποιες θεαματικά βουλωμένες τουαλέτες.

Αυτό όμως που μοιάζει με ένα ακίνδυνο αστείο μπορεί να καθυστερήσει μία πτήση για αρκετές ώρες.

Μάλιστα, αν υπάρχουν περισσότερες από μία μπλοκαρισμένες τουαλέτες, το αεροσκάφος καθηλώνεται επειδή πρέπει να υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός τουαλετών που λειτουργούν.

Έτσι, η αποκατάσταση μπορεί, ορισμένες φορές, να πάρει ακόμα και μέρες.

ΠΗΓΗpride.gr
Προηγούμενο άρθροΗ Ώρα της Γης 2024: Πότε και γιατί σβήνουμε απόψε τα φώτα
Επόμενο άρθροΑυτή θεωρείται η μεγαλύτερη ευθεία στην Αθήνα – Πόσα χιλιόμετρα είναι