Συνέντευξη στον Κώστα Ζοργιό

Την πρώτη φορά που μιλήσαμε ως Marathon Press με την Ραφαέλα Ροδινού ήταν Δεκέμβριος του 2016 κι απέναντί μας είχαμε μια 19χρονη κοπέλα με δύο διακρίσεις σε διαγωνισμούς ομορφιάς (Αναπληρωματική Σταρ Ελλάς και 1η Αναπληρωματικής Miss Humanity), που είχε πλάνο να ασχοληθεί -και- με το μόντελινγκ.

Με συμμάχους τις σπουδές της (Φιλοσοφική Ρεθύμνου), τη στήριξη των γονιών και των δύο αδελφών της και τον… κρητικό τσαμπουκά της, έκανε σταθερά βήματα.

Τη δεύτερη φορά που την έχουμε απέναντί μας, είναι Νοέμβριος του 2021 και πλέον αρκεί το άκουσμα του «Ραφαέλα» για να καταλάβει… ασυνήθιστα πολύς κόσμος για ποια μιλάμε. Στη θεωρία, οι διαφορές πολλές. Πολύ πιο έμπειρη στη δουλειά της, πολύ πιο γνωστή και σίγουρα πολύ πιο επιλεκτική.

Στην πράξη, όχι τόσες. Γιατί είναι το ίδιο σοβαρό, μετρημένο, καλλιεργημένο κορίτσι που κάνει ένα βήμα τη φορά, κερδίζει με τη στάση και την ευγένειά της αυτούς που τη γνωρίζουν και κάνει ένα ολόκληρο twitter να τα βάζει με την παραγωγή για ένα αμφιλεγόμενο κούρεμα…

Αλήθεια, τι ήθελες να κάνεις μικρή στη ζωή σου;

Πάντα ήθελα να ασχοληθώ με τα καλλιτεχνικά, τη μουσική, τον χορό, την ηθοποιία. Ήταν αυτό που με γοήτευε. Έχω κάνει διάφορα στο παρελθόν, έχω συμμετάσχει σε βίντεο κλιπ, έχω παίξει σε θεατρικές παραστάσεις, έχω κάνει διαφημιστικά, αλλά ξέρω ότι όσο και να μου αρέσει, δεν μπορείς να βασιστείς μόνο σε κάτι τέτοιο για να βιοπορίζεσαι μια ζωή. Επιπλέον, μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι μου προκαλεί μεγάλη έλξη η επιστήμη της Εγκληματολογίας και είναι κάτι που δε θα αφήσω να μείνει ανεκπλήρωτος έρωτας στο μέλλον. Το έχω μάλιστα δρομολογήσει να ασχοληθώ.

Πώς ξεκίνησε η σχέση σου με τον χώρο του μόντελινγκ;

Ξεκίνησε σε πολύ μικρή ηλικία. Τουλάχιστον η πρώτη επαφή. Ήμουν 12 ετών και ένας φίλος των γονιών μου τους ζήτησε να φωτογραφηθώ για ένα ξενοδοχείο στο Ρέθυμνο.

Οπότε τα Καλλιστεία το 2015 ήρθαν σαν μια πρώτη γερή γνωριμία με τον χώρο;

Όχι, ήρθαν τελείως αναπάντεχα. Μου έκαναν αίτηση τα αδέλφια μου χωρίς να το ξέρω, πήγα και τελικά βγήκα αναπληρωματική Σταρ Ελλάς.

Ήταν το εφαλτήριο για να μπεις πιο δυναμικά στον χώρο;

Η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησα να κάνω κάποιες δουλειές και μάλιστα βγήκα κι εκτός Ελλάδος, πήγα στον Λίβανο κι έμεινα περίπου έναν μήνα κάνοντας φωτογραφίσεις και πασαρέλα. Ήρθαν, όμως, οι Πανελλήνιες, γιατί ήμουν 17 ετών και τα παράτησα όλα για να διαβάσω.

Παρά τις σπουδές σου, όμως, το κυνήγησες το μόντελινγκ…

Δε θέλω να ακουστεί κάπως, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δεν το κυνήγησα ποτέ, αλλά με κυνήγησε. Και για να είμαι ειλικρινής, δε μου αρέσουν όλες οι πτυχές του. Για παράδειγμα η πασαρέλα δε με ευχαριστεί, αντίθετα προτιμώ τις φωτογραφίσεις. Με συγκινούν πιο ενεργητικά πράγματα και γι’ αυτό νιώθω καλύτερα με τον χορό και την ηθοποιία.

Είχες δηλώσει μετά τα Καλλιστεία του 2015 ότι σε ξένισε η ανταγωνιστική διάθεση άλλων κοριτσιών. Ήσουν τόσο αθώα ή δεν ήθελες να πιστέψεις ότι έτσι θα είναι ο συγκεκριμένος, ιδιαίτερος και πολύ απαιτητικός χώρος;

Ο ανταγωνισμός υπάρχει σε μεγάλο βαθμό τελικά και στο μόντελινγκ, αλλά και στο ριάλιτι. Αυτό που εγώ πιστεύω είναι ότι όλα εξαρτώνται από το πώς βλέπεις τα πράγματα. Αν είσαι καλοπροαίρετος ή κακοπροαίρετος. Είναι άλλο να θαυμάζεις κάποιον κι άλλο να τον ζηλεύεις. Πολύ διαφορετικά πράγματα. Αυτό που μου έκανε τότε εντύπωση είναι ότι σε τέτοιες ηλικίες δεν χάνεται κανείς. Όλοι είχαμε να δώσουμε και δεν υπήρχε κανένας λόγος να παίρνει ο ένας από τον άλλον. Το μόντελινγκ είχε και έχει πληθώρα δουλειών και θέση για όλους και όλες.

Πώς είναι να μπαίνεις από μικρή ηλικία σε μια δουλειά που έχει και πολλές δυσκολίες, αλλά και πολλή λάμψη;

Θα είμαι ειλικρινής. Πάντα φοβόμουν να μην το καβαλήσω και σκεφτόμουν τι θα πει ο κόσμος για μένα. Έχω μεγαλώσει και με αυτή τη νοοτροπία λόγω καταγωγής. Κρατάω πάντα μια κουβέντα που μου έχει πει ο πατέρας μου. «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια». Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι από παλιά που έβλεπα άλλα κορίτσια να το χάνουν και να μην το διαχειρίζονται, με χαλούσε πολύ. Τα vibes δε μου άρεσαν καθόλου.

Πώς προέκυψε το GNTM, ένιωσες άνετα με την προοπτική τόσης προβολής;

Μεγάλη ιστορία αυτή με το GNTM. Πριν τρία χρόνια, ένας φίλος από τη σχολή μου έκανε αίτηση για μένα χωρίς να ξέρω κάτι. Με πήρε τηλέφωνο η παραγωγή, αλλά τότε σπούδαζα και δεν ήθελα να το αφήσω στη μέση. Έκλεισα ευγενικά την πόρτα και τη δεύτερη χρονιά που με κάλεσαν, αλλά την τρίτη, έχοντας πάρει πια το πτυχίο μου, ξεκίνησα να το σκέφτομαι. Η κουβέντα έγινε σε περίοδο καραντίνας και κλεισούρας, δουλειές δεν υπήρχαν, οπότε το θεώρησα και ως μια καλή ευκαιρία να ξεφύγω.

Η ιστορία με το GNTM δεν προσθέτει ακόμα μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας στο να διαχειριστείς το γεγονός ότι σε ξέρει πια πολύς κόσμος;

Αυτό στο οποίο δίνω μεγάλη σημασία είναι να είμαι ισορροπημένη και να ξέρω τι μου συμβαίνει. Και για να πω και την αλήθεια, δε νιώθω ότι έγινε κάτι τρομερό, βρίσκομαι σε μια περίοδο που το διασκεδάζω, κάποιες εκδηλώσεις ανθρώπων με κάνουν και χαίρομαι, αλλά μέχρι εκεί. Είναι κάτι που μου αρέσει, όχι όμως τόσο επικίνδυνο για να ψωνιστώ. Άλλωστε, πριν μπω στο παιχνίδι έριξα… πολλή κουβέντα με τους γονείς μου, διάβασα πολύ, έκανα πράγματα που ήξερα ότι θα με βοηθήσουν να βρω ισορροπία.

Με αυτό το περιβόητο κούρεμα, τι έγινε τελικά; Είχες καθολική στήριξη από τον κόσμο που παρακολουθούσε τον διαγωνισμό.

Με έχουν ρωτήσει πάρα πολλοί αν όντως μου άρεσε ή αν η αντίδρασή μου ήταν fake. Θα πω την αλήθεια. Όταν το πρωτοείδα, μου άρεσε. Είμαι άνθρωπος που αλλάζει συχνά τα μαλλιά του και δε φοβάται να τολμήσει, και με ενθουσίασε το γεγονός ότι έκανα ένα extreme makeover. Ότι θα ήμουν η μόνη με τέτοια αλλαγή στο GNTM. Όσο περνούσε ο χρόνος, όμως, είδα ότι σαν κούρεμα ήταν αρκετά περιοριστικό και κάποια στιγμή ένιωσα ότι ίσως έγινε και επίτηδες.

Έρχονται οι προτάσεις «βροχή» μετά το παιχνίδι;

Θα ακουστεί παράδοξο, αλλά όχι. Προς το παρόν, ό,τι δουλειές έχω κάνει, τις έχω κάνει με ανθρώπους που γνώριζα από πριν.

Εσύ σε τι φάση βρίσκεσαι;

Μετά την αποχώρησή μου επέλεξα να απομονωθώ λίγο και να ηρεμήσω και ήρθα να μείνω στη Νέα Μάκρη. Επαγγελματικά δεν το αξιολόγησα πολύ σωστά, γιατί είμαι μακριά από τα πράγματα, αλλά, από την άλλη, θέλω να είμαι επιλεκτική και να κάνω τις δουλειές που μου αρέσουν, ενώ νιώθω ότι χρειάζομαι λίγο τη θάλασσα, την ηρεμία, την επαρχία…

Η πιο όμορφη κουβέντα που σου είπαν μετά το GNTM και η πιο δυσκολοχώνευτη;
Η πιο όμορφη και πιο άσχημη ήταν το ίδιο πράγμα, ένα σχόλιο που διάβασα: είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή. Χαίρομαι που βγήκε ότι είμαι καλός άνθρωπος, αλλά μετά υπάρχουν οι καλοπροαίρετοι και οι κακοπροαίρετοι. Σε γενικές γραμμές, δεν έχω γίνει αποδέκτρια αρνητικών σχολίων.

Τι πλάνα έχει η Ραφαέλα για το κοντινό μέλλον;

Είμαι λίγο μπερδεμένη μετά το παιχνίδι. Προσπαθώ να βρω τα πατήματά μου. Έχω ξεκινήσει μια δική μου κολεξιόν με φορμάκια χορού, κάνω μαθήματα χορού σε ενήλικες σε δύο σχολές σε Γκύζη και Γκάζι και μακροπρόθεσμα σκοπεύω να κάνω μεταπτυχιακό στην Εγκληματολογία.

Το εστιατόριο στο Ζούμπερι;

Αυτό θα περάσει στον αδερφό μου, που έχει τελειώσει διοίκηση επιχειρήσεων και δουλεύει στην εστίαση. Αλλά επειδή μου αρέσει να πειραματίζομαι και να αλλάζω πράγματα στη διακόσμηση, όλο και κάπως θα χώνομαι στη μέση…

Προηγούμενο άρθροΤο MasterChef έρχεται – Η πρώτη φωτογραφία από τα γυρίσματα που ανέβασε ο Κουτσόπουλος
Επόμενο άρθρο«Φαλκονέρα»: Η άγνωστη ιστορία του μοναδικού ελληνικού τρόλεϊ (φωτογραφίες)