Ο Russ Cook είναι ένας τύπος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Δυτικό Σάσεξ και δεν ήθελε να ζήσει με κανόνες. Αψήφισε λοιπόν όχι μόνο την «κανονική βρετανική ζωή», αλλά και μερικούς κανόνες της φυσικής. Από μικρός δεν άντεχε να του λένε «δεν γίνεται» και μεγαλώνοντας αποφάσισε να γίνει υπεραθλητής.

Έτσι, για να έχει να διηγείται μερικές καλές ιστορίες στα εγγόνια του. Η ανάγκη αυτή, να δημιουργήσει, τον έφερε αντιμέτωπο με πρότζεκτ που σε έναν απλό μαραθωνοδρόμο φαίνονται αδιανόητα.

Πώς γεννήθηκε ο “Hardest Geezer”

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Russ Cook (@hardestgeezer)

Ο υπερμαραθωνοδρόμος σε ηλικία μόλις 22 ετών ξεκίνησε να δημιουργεί το δικό του περιεχόμενο, βάζοντας στον εαυτό του μια ακραία πρόκληση. Ο Russ Cook το 2019 αποφάσισε να τρέξει από την Ασία μέχρι το σπίτι του, στο Ουόρθινγκ του Δυτικού Έσσεξ. Ξεκίνησε λοιπόν από την ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης και τρέχοντας περίπου 71 μαραθώνιους σε 66 ημέρες έφτασε σπίτι.

Από τότε, γέννησε τον “Hardest Geezer”, την πλατφόρμα του στα social media, όπου και ενημέρωνε το κοινό για τις επόμενες δράσεις του. Ένα ταξίδι στην Αφρική, πριν από λίγα χρόνια τον ώθησε να κάνει κάτι που φάνταζε ακατόρθωτο. Όχι μόνο λόγω της αδιανόητης φυσικής δύναμης που απαιτείται, αλλά και για απλούστερους γεωπολιτικούς λόγους. Ο Russ Cook εμπνεύστηκε το Project Africa και αποφάσισε να διανύσει την Αφρική σε όλο της το μήκος.

Τι είναι το Project Africa

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Russ Cook (@hardestgeezer)

Ουσιαστικά με το Project Africa, o Cook όρισε τον αγώνα του να τρέξει την Αφρικανική Ήπειρο, από το νοτιότερο σημείο της, τη Νότιο Αφρική, ως το βορειότερο, την Τυνησία. Για να το κάνει αυτό πράξη, ο Hardest Geezer έπρεπε να τρέξει 15.000 χιλιόμετρα χωρίς να πάρει ρεπό. Αυτό σημαίνει ότι αρχικά είχε σχεδιάσει να τρέξει περίπου 360 μαραθώνιους σε 240 ημέρες. Ή αλλιώς 61 χιλιόμετρα κάθε ημέρα. Μάλιστα, το Project Africa είχε και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς ο Cook ανακοίνωσε ότι θα έτρεχε για τις “Running Charity” και “Sandblast”. Ας δούμε όμως τι έγραψε ανακοινώνοντας τον αγώνα του και ζητώντας από το κοινό να τον στηρίξει.

«Είμαι ο Russ Cook και αναλαμβάνω την πιο δύσκολη πρόκληση που έχω αντιμετωπίσει ποτέ. Να διασχίσω ολόκληρη την Αφρική από το νότο προς το βορρά. Αυτό σημαίνει πάνω από 360 μαραθώνιους. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ και υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Δεν θα είναι εύκολο.

Στην πορεία θα συγκεντρώσω δωρεές για την The Running Charity, μια φιλανθρωπική οργάνωση που αξιοποιεί τη δύναμη του τρεξίματος για να βοηθήσει ανθρώπους που βιώνουν την έλλειψη στέγης ή διαχειρίζονται σύνθετες ανάγκες, και τη Sandblast, ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που παρέχει εκπαιδευτικές εκδηλώσεις για τον λαό και τον πολιτισμό των Σαχαραουί μέσω των τεχνών στο Ηνωμένο Βασίλειο και έργα δημιουργικής ανάπτυξης και ανάπτυξης δεξιοτήτων στους καταυλισμούς προσφύγων των Σαχαραουί για την προώθηση του ταλέντου, της γνώσης και την υποστήριξη των δεσμών.

Θα δημοσιεύω ενημερώσεις σχετικά με την προπόνηση, την πρόοδο και το ταξίδι μου».

Όπερ και εγένετο. Ο Russ Cook ξεκίνησε στις 22 Απριλίου από το Ακρωτήριο Αγκούλας στη Νότιο Αφρική με προορισμό την Τυνησία. Σήμερα, 334 μέρες μετά, το Project Africa δεν έχει ολοκληρωθεί. Ο Cook όπως ήταν λογικό αντιμετώπισε ορισμένες γραφειοκρατικές δυσκολίες, καθώς δεν μπόρεσε να βγάλει άνετα βίζα για την Αλγερία, ενώ τα κλειστά σύνορα του προσέθεσαν αρκετές φορές επιπλέον χιλιόμετρα στη διαδρομή του. Πριν από δύο μέρες, έδωσε πάντως ημερομηνία ολοκλήρωσης του γιγαντιαίου αυτού πρότζεκτ. Θα είναι η 7η του Απρίλη, αν όλα πάνε καλά.

Τι έχουμε δει από το ταξίδι του ως τώρα

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Russ Cook (@hardestgeezer)

Ο Russ Cook προφανώς έχει μαζί του μια ολόκληρη ομάδα που τον στηρίζει και καλύπτει ολόκληρο το ταξίδι του. Ένα ταξίδι που από τη φύση του είναι γεμάτο δυσκολίες. Μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 250.000 λίρες με τις δωρεές να αναμένεται να αυξηθούν στον τερματισμό του.

Μέχρι στιγμής, στο πλαίσιο της πρόκλησης, ο Cook έχει ξεπεράσει τα 15.000 χιλιόμετρα που ήταν ο αρχικός του στόχος, τρέχοντας σε 14 χώρες. Ο υπερμαραθωνοδρόμος έχει φυσικά καλύψει εδάφη κάθε είδους, από τροπικά δάση μέχρι ερήμους, και έχει επιβιώσει από μια σειρά από επικίνδυνα περιστατικά, όπως μια ληστεία υπό την απειλή όπλου στην Αγκόλα, την κλοπή του διαβατηρίου του και την απαγωγή του από μια συμμορία ενόπλων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Σε πολλές από τις χώρες της Αφρικής, αυτή είναι η καθημερινότητα και ο Hardest Geezer έζησε αρκετές ιστορίες από αυτές που θα ήθελε να διηγείται μεγαλώνοντας.

Έχει επίσης αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας και τραυματισμούς, αλλά η ατσάλινη φιλοδοξία, η αποφασιστικότητα και η χαρακτηριστική κόκκινη γενειάδα του παραμένουν στη θέση τους. Ο Cook, όπως και κάθε άλλος υπερμαραθωνοδρόμος, είναι πολύ εγωιστής για να δώσει πρόωρο τέλος στο Project Africa. Η βρετανική κυβέρνηση χρειάστηκε να συνομιλήσει αρκετές φορές με αφρικανικά κράτη προκειμένου να του βρει λύσεις σε όλα τα ζητήματα, ενώ τα posts του στο X, με τα οποία ενημέρωνε για την πορεία του συγκίνησαν μέχρι και τον Elon Musk. Η εμπειρία του ωστόσο στην Αλγερία πριν από έναν μήνα, ήταν μια από τις πιο επίπονες, καθώς το ταξίδι πλησίαζε στο τέλος.

Ο Russ Cook θα έχει πάντα την Αλγερία

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Russ Cook (@hardestgeezer)

Την 278η ημέρα της τολμηρής περιπέτειας του Project Africa, ο Cook βγήκε για πρώτη φορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ζητήσει την υποστήριξη των ακολούθων του, αφού του είχε απαγορευτεί η είσοδος στην Αλγερία από τους αξιωματούχους. «Σωστά. Κορίτσια και αγόρια, έχουμε ένα μικρό πρόβλημα. Δεν καταφέραμε να βγάλουμε βίζα για την Αλγερία, και αν δεν τη βγάλουμε, το παιχνίδι τελείωσε για το Project Africa».

Η διέλευση των συνόρων μεταξύ Μαυριτανίας και Αλγερίας ήταν μια κατάσταση που πραγματικά θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για το Project Africa και ήταν ο λόγος που ώθησε τον δρομέα και την ομάδα του να ξεκινήσουν από κάτω προς τα πάνω, καθώς θα χρειάζονταν μήνες για να λυθούν. Ο Cook ζήτησε από τους ακολούθους του να βοηθήσουν, με όποιον τρόπο μπορούν, αυτόν και την ομάδα του να εξασφαλίσουν βίζες για την Αλγερία, ευχαριστώντας τους επίσης για τη συνεχή υποστήριξη και την καλοσύνη τους.

Η Αλγερία, που βρίσκεται στη βορειοδυτική Αφρική, ήταν ένα απαραίτητο λιμάνι διέλευσης, στην προσπάθεια του Cook να φτάσει στην Τυνησία, περνώντας από όλα τα δυτικά έθνη της Αφρικής και η διαδικασία για την έκδοση βίζας, ήταν πραγματικά εξοντωτική. Ειδικά αν σκεφτούμε ότι προηγουμένως ο γενειοφόρος δρομέας έτρεχε σχεδόν για 300 συνεχόμενες ημέρες και είχε ήδη αλλάξει τη διαδρομή λόγω κλειστών συνόρων.

Τελικά, η έκκληση του Cook έφτασε μέχρι το αγγλικό κοινοβούλιο και η πρεσβεία της Αλγερίας τον ειδοποίησε στο Twitter ότι θα μπορούσε να αιτηθεί βίζα σε συγκεκριμένα σημεία της Μαυριτανίας, η οποία θα γινόταν αμέσως δεκτή. «Αγόρια και κορίτσια, τα καταφέραμε. Θα πάμε στην Αλγερία, και η δύναμη των social media το έκανε να συμβεί. Daquiri στην παραλία ενόψει».

Τι μένει ακόμα

Ο Russ Cook έχει δώσει την ευκαιρία στους φίλους του να παρακολουθούν απευθείας τη διαδρομή του, καθώς και το πόσα χιλιόμετρα διανύει, μέσα από την πλατφόρμα Strava. Τις τελευταίες ημέρες και αφού έχει περάσει τρεις μήνες στην έρημο Σαχάρα, ο δρομέας έχει ανεβάσει ρυθμούς, τρέχοντας σχεδόν 75 χιλιόμετρα κάθε ημέρα, στον δρόμο για τον πορθμό Ρας Μπεν Σακά, που αποτελεί το βορειότερο σημείο της Αφρικανικής Ηπείρου.

Φτάνοντας στο τέλος της διαδρομής θα έχει περάσει από 16 χώρες (Ναμίμπια, Ανγκόλα, Δημοκρατία του Κονγκό, Καμερούν, Νιγηρία, Μπενίν, Τόγκο, Γκάνα, Ακτή Ελεφαντοστού, Γουινέα, Σενεγάλη, Μαυριτανία, Αλγερία, πριν τελειώσει τελικά την πορεία μαμούθ στην Τυνησία). Την 330ή ημέρα της διαδρομής του ανέφερε ότι η πορεία φτάνει προς το τέλος της. Ανέφερε λοιπόν ότι υπολογίζει στις 7 Απριλίου να φτάσει στο βορειότερο άκρο της Τυνησίας και ότι έχει κλείσει δωμάτια από τις 6 ως τις 9 Απριλίου στην περιοχή. Εκεί θα περιμένει τον κόσμο που τον στήριξε στην προσπάθειά του, φίλους και συγγενείς για να γιορτάσουν με τα αγαπημένα του Daquiri, τον γύρο της Αφρικής σε 351 ημέρες.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Russ Cook (@hardestgeezer)

Όσο για το τι σημαίνει για τον ίδιο αυτό το ταξίδι; Ο Cook πριν ξεκινήσει, είχε μιλήσει στο CNN για όλες τις προκλήσεις που επρόκειτο να αντιμετωπίσει. «Το να έχω αυτή την ευκαιρία από εκεί που προέρχομαι είναι απολύτως απίστευτο. Τι είναι μερικοί μικροί πόνοι στα πόδια; Στο τέλος της ημέρας είναι όλα ασήμαντα. Όταν θα είμαι γέρος, καθισμένος στην κουνιστή πολυθρόνα μου, με 18 εγγόνια να τρέχουν τριγύρω, θα έχω μερικές ιστορίες για να διηγηθώ. Οπότε αυτό θα είναι καλό».

Μπορείς να ενισχύσεις την προσπάθεια του Russ Cook, εδώ.

ΠΗΓΗoneman.gr
Προηγούμενο άρθροΗ Αστυνομία έστειλε μήνυμα στους οδηγούς με… Μαρίνα Σάττι
Επόμενο άρθροΔέκα φωτογραφικά κλικ από τη σημερινή παρέλαση στον Μαραθώνα