Δήμαρχος μπορεί να μη βγήκε, όπως δεσμεύτηκε ότι θα συμβεί σε πέντε χρόνια από σήμερα, ωστόσο το όνομά του συζητήθηκε πολύ στην προεκλογική περίοδο.

Ο άλλοτε πρόεδρος της Κοινότητας Βαρνάβα και υποψήφιος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, άλλωστε, έχει γράψει αρκετά χιλιόμετρα στην ενασχόληση με τα κοινά και αμέτρητα στο ΚΚΕ και τον ξέρουν φίλοι και αντίπαλοi. Οι μεν ως τον άνθρωπο που θα δώσει μάχες για να τους εκπροσωπήσει, οι δε ως τον… πολιτικό τους μπελά.

Γεννημένος στον Βαρνάβα πριν 53 χρόνια, πατέρας τεσσάρων κοριτσιών σήμερα, ο Σπύρος Ηλίας χάραξε ταξικη «κόκκινη» πορεία από παιδί γιατί πολύ απλά αυτά ήταν τα ερεθίσματά του. Ηλεκτρολόγος και άνθρωπος του μεροκάματου και δηλώνει πιστός στρατιώτης του ΚΚΕ.

Με μια μεγαλύτερη, όμως, ευθύνη να τον βαραίνει μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του Οκτώβρη, καθώς καλείται να βάλει στην άκρη τον Παναθηναϊκό και το κρασί με την παρέα και να παλέψει στο δημοτικό συμβούλιο «για τους νέους όλου του δήμου, τον Βαρνάβα, αυτούς που με ψήφισαν κι αυτούς που δε με ψήφισαν».

Ήταν έκπληξη προς τα πάνω ή προς τα κάτω αυτό το 9,16%

«Μέχρι και κάποιους μήνες πριν τις εκλογές, δεν είχε ακουστεί κανένας υποψήφιος. Εμφανίστηκε ξαφνικά ο κ. Παπουτσής και ακόμα ξαφνικότερα, έναν μήνα πριν τις κάλπες, ο κ. Αχλάδης. Δεν έγινε τυχαία αυτό. Ήθελαν να διασπάσουν τη δυσαρέσκεια του κόσμου για αυτή την τετραετία του Τσίρκα.

Πράγμα που πέτυχαν. Σίγουρα περιμέναμε κάτι καλύτερο γιατί γνωρίζαμε πολύ καλά ότι μεγάλη μερίδα του κόσμου δεν ήταν ευχαριστημένη. Γνωρίζαμε όμως επίσης ότι πάντα στην πολιτική μπαίνουν αναχώματα για να θολώνουν την κρίση των πολιτών».

Πώς εξηγείτε εσείς ως αντίπαλος το γεγονός ότι ο Τσίρκας κέρδισε τελικά τόσο εύκολα

Αφού επιτεύχθηκε ο πρώτος στόχος, να διασπαστεί η δυσαρέσκεια, οι πολίτες κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα σε υποψηφίους που πρεσβεύουν ακριβώς την ίδια πολιτική. Όλοι πριν τις εκλογές δηλώνουν ανεξάρτητοι αλλά μετά ακολουθούν τις οδηγίες της κεντρικής κυβέρνησης. Από τη στιγμή που μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων δεν τόλμησε το κάτι διαφορετικό, να ψηφίσει δηλαδή Λαϊκή Συσπείρωση, πήγε με αυτόν που γνωρίζει περισσότερο, επιβεβαιώνοντας την λογική του “μικρότερου κακού”.

Επιπλέον, ο κ. Τσίρκας κρύφτηκε πολύ καλά πίσω από την πανδημία. Τα δημοτικά συμβούλια γίνονταν μέσω τηλεδιάσκεψης και ο κόσμος είχε ελάχιστη αντίληψη και ενημέρωση για το τι γινόταν και πώς γινόταν. Ο δήμαρχος επέλεξε το προστατευμένο περιβάλλον για να μην εκτεθεί και αγνόησε το τι πρεσβεύει έστω και αυτή η στοιχειώδης Δημοκρατία

Σας ενημερώνω ότι η κυβέρνηση περνά τροπολογία που θα δίνει τη δυνατότητα για συνέχιση των κλειστών δημοτικών συμβουλίων. Κι αυτό δεν γίνεται τυχαία κι είναι ξεκάθαρο, καθώς έρχονται διάφορα που θα μας εκπλήξουν δυσάρεστα, όπως ο αποχαρακτηρισμός του Σχινιά από περιοχή Natura και ο χωρισμός του σε ζώνες προς εκμετάλλευση. Θα δείτε σύντομα τι θα ακούσουμε για αιολικά πάρκα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις».

Σε δήλωσή σας στη MP μετά τις εκλογές μιλήσατε για δημαρχία σε πέντε χρόνια. Τι χρειάζεται η Λαϊκή Συσπείρωση για να κερδίσει έναν δήμο όπου δεν πετυχαίνει μεγάλα ποσοστά;

Αυτό που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε είναι αυτό που ούτως ή άλλως θεωρούμε χρέος μας. Να ενημερώνουμε τον κόσμο, να είμαστε δίπλα του, να τον κινητοποιήσουμε, να τον πείσουμε να αναλάβει δράση. Είμαστε εδώ για να εξασφαλίσουμε ότι τα λαϊκά σπίτια δεν θα πεινάσουν και δεν θα εκπλειστηριαστούν. Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε ότι ο Τσίρκας θα έχει μια πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση, που θα φρενάρει το αντιλαϊκό του έργο.

Ποια δέσμευση δίνετε σε αυτούς που σας ψήφισαν και ποια σε αυτούς που δεν σας ψήφισαν

Η δέσμευσή μας είναι ακριβώς η ίδια και για αυτούς που μας τίμησαν και γι αυτούς που δεν μας προτίμησαν. Θα είμαστε στους δρόμους, γιατί οι ανάγκες μας είναι κοινές. Γελιέστε αν νομίζετε ότι τα προβλήματα θα μειωθούν. Θα το δείτε πολύ σύντομα ότι η συνθήκη όπου «υπάρχουν τα πάντα αλλά τα γεύονται λίγοι» θα συνεχίσει να βασιλεύει.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες για τον δήμο και την τοπική κοινωνία όπως τις αξιολογείτε;

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση, όλα είναι σημαντικά, από το μικρότερο ως το μεγαλύτερο. Προτεραιότητα είναι για παράδειγμα η αποτροπή του εγκληματικού ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ και των μεθοδεύσεων για την εγκατάσταση και την λειτουργια εργοστασίων, το να βάλουμε φρένο στους πλειστηριασμούς κατοικιών των συνδημοτών μας. Υπάρχουν, βέβαια και άλλα ζητήματα που καίνε όπως:

Περίθαλψη: Πρέπει να πιέσουμε μέχρι τέλους για το πάγιο αίτημα μας για κατασκευή νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική. Κι αν η υλοποίησή του δεν αποτελεί ευθύνη της δημοτικής αρχής, αυτό που σίγουρα μπορεί και πρέπει να γίνει άμεσα, είναι να αναβαθμιστεί το Κέντρο Υγείας και να στελεχωθεί σε τέτοιο βαθμό που θα υπάρχουν γιατροί από όλες όλες τις ειδικότητες.

Παιδεία: Δεν έχουμε ιδιόκτητα σχολεία. Ο Μαραθώνας θα μπορούσε να έχει εδω και χρόνια Γυμνάσιο και Λύκειο στο πάρκινγκ του Μπέη που είναι δημόσιος χώρος, και αυτό, ειναι μια πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης εδω και πολλά χρόνια, αλλά προτιμούν να μισθώνουν κτήρια. Τα Δημοτικά Βαρνάβα και Γραμματικού είναι παλιά, τα σχολεία στη Νέα Μάκρη έχουν κτιριακά προβλήματα, στο Κάτω Σούλι υπάρχουν ακομα κοντέινερ.

Θέλουμε γενικότερη αναβάθμιση και νέα, σύγχρονα σχολεία με μόνιμους δασκάλους και καθηγητές. Να τελειώσει η ομηρία των αναπληρωτών.

Χρειαζόμαστε επίσης παιδικούς σταθμούς. Ξεφυτρώνουν συνεχώς ιδιωτικοί και οι γονείς αναγκάζονται να καταφεύγουν σε αυτούς επειδή δεν έχουν άλλη διέξοδο.

Μια και αναφερόμαστε στα σχολεία, θα σας θυμίσω τι έγινε στον Βαρνάβα. Όλα δίνονται βορά σε εργολάβους. Υποτίθεται, δε, ότι τους ελέγχουν, αλλά όπως αποδείχτηκε δεν τους ελέγχει κανείς. Αντιλαμβάνεστε τι θα γινόταν αν η οροφή στο σχολείο δεν έπεφτε σε περίοδο διακοπών; Αν ήταν μέσα στην τάξη τα παιδάκια και οι δάσκαλοι; Και τι είδαμε; Συγκάλυψη. Δεν είχε κουράγιο ο κ.Τσίρκας να κάνει ούτε μία μήνυση, κάτι που τελικά έγινε από την Λαϊκή Συσπείρωση μέσω του Νίκου Στεφανίδη.

Ύδρευση: Εν έτει 2023 υπάρχει ακόμα αμίαντος και τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών. Η Υπηρεσία Ύδρευσης είναι ανύπαρκτη, ο έλεγχος του νερού και η συντήρηση αντλιοστασίων είναι ελλιπείς και γίνονται από ιδιώτες, με αποτέλεσμα να έχουμε πολλές βλάβες. Γενικότερα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπεύθυνη για την απαξίωση όλων των υπηρεσιών του Δήμου είναι η χθεσινή και η σημερινή διοίκηση.

Αποχετευτικό: Γραμματικό και Βαρνάβας παραμένουν ξεχασμένες περιοχές. Στον Βαρνάβα ξεκίνησαν ανάποδα. Ξέθαψαν μια μελέτη από το 2008 και ξεκίνησαν έργο ομβρίων υδάτων που στο τέλος, θυμηθείτε με, θα γίνει από μόνο του «αποχετευτικό».

Υποσταθμός στη Νέα Μάκρη (Ανατολή): Χρόνιο πρόβλημα, από την εποχή Λουίζου. Υπήρχε συμφωνία ότι μέχρι το 2022 θα είχε απομακρυνθεί. Όπως βλέπετε και οι ίδιοι οι ανεμογεννήτριες στην Εύβοια αυξάνονται. Εμείς θα το θέσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο προς συζήτηση, αλλά παράλληλα θα πρέπει να ενεργοποιηθούν και οι ίδιοι οι κάτοικοι για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτό το θέμα που πλήττει άμεσα την υγεία τους.

Το τσιμεντονήσι: Ένα θέμα που έρχεται γύρω γύρω από την δεκαετία του ’80, Παρότι έχει απορριφθεί από τον λαο με επιτροπές κατοίκων που συντόνιζε το ΚΚΕ, με επερωτήσεις του στη Βουλή και την Ευρωβουλή. Βέβαια τώρα το επιφέρουν με πλαγίους τρόπους για την περιοχή της Νέας Μάκρης, με την κατασκευη νεας μαρίνας (τύπου Φλοίσβου).

Ακόμα και αν συνέβαινε ποτέ κάτι τέτοιο, θα γινόταν για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες ή συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα; Εμείς το λέμε ξεκάθαρα, μόνο τα συμφέροντα μιας χούφτας ανθρώπων κοιτάνε να εξυπηρετήσουν, τα συμφέροντα του λαού, έρχονται πάντα τελευταία.

Ρυμοτομικό (Μάτι): Το παραλιακό μέτωπο χάνεται, η εικόνα μιας αμιγώς παραθεριστικής περιοχής εξαφανίζεται και βλέπετε τι στάση κρατά ο δήμος. Ο κόσμος μιλά για έκτρωμα και ο δήμαρχος σφυρίζει αδιάφορα…

Όλα αυτά τα προβλήματα, δυστυχώς μας απασχολούν διαχρονικά. Ο απολογισμός κάθε αντιλαϊκής τετραετίας που περνά, είναι όλο και πιο δυσμενής για τους δημότες, όμως η Λαϊκή Συσπείρωση έχει αποδείξει ότι έχει προτάσεις, λύσεις και φωνή για να εκπροσωπήσει τους κατοίκους. Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή σε ολους τους αγώνες που έρχονται. Μόνο συσπειρωμένοι και αν ακολουθήσουμε το ρεύμα αμφισβήτησης που έχει επικρατήσει και σε άλλους δήμους μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Προηγούμενο άρθροΑπίστευτος θάνατος για αναβάτη μηχανής – Έπεσε σε κοπάδι πρόβατα και ο ταύρος τον κάρφωσε στην καρδιά
Επόμενο άρθροΟ Αλέξανδρος από το MasterChef μιλά για τη μάχη με τα ναρκωτικά και το πώς έφτασε στην ηρωίνη