Του Κώστα Ζοργιού

Πολλοί γονείς περνούν τη διαδικασία κατά την οποία προτρέπουν τα παιδιά τους να δοκιμάσουν διάφορες δραστηριότητες σε μικρή ηλικία, για να δουν ποια τους κερδίζει και πού έχουν έφεση.

Κι οι περισσότεροι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στον αθλητισμό, επιλέγουν τα τετριμμένα. Ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, κολύμβηση, άντε και τένις.

Η Μάτα και ο Θανάσης αποδείχθηκαν οι πλέον αντισυμβατικοί όταν έγραψαν τον Σταμάτη σε ηλικία έξι ετών στην ομάδα κικ μπόξινγκ του Μαραθώνα «για να βγάλει από μέσα του όλη αυτή την ενέργεια που είχε».

Από εκείνες τις μέρες μιας εποχής όπου μπαίναμε στα μνημόνια, μέχρι το σήμερα, μεσολάβησαν πολλά. Το βασικότερο ήταν η επιμονή της μητέρας, όταν ο μικρός Σταμάτης ήθελε να αλλάξει άθλημα και να γίνει… συμβατικός, κλοτσώντας μια μπάλα. Χάρη σε αυτή την επιμονή, η Ελλάδα διαθέτει σήμερα παγκόσμιο πρωταθλητή στο κικ μπόξινγκ και είναι ένα 18χρονο παιδί από την Παραλία Μαραθώνα.

Ο δάσκαλος, ο Ίκαρος και το κλικ μέσα του

Ο Σταμάτης δεν ήταν αυτό που λέμε «μεγάλο ταλέντο» στο point fighting, το ένα από τα έξι στυλ του κικ μπόξινγκ. Είχε επιτυχίες σε τοπικό επίπεδο, αλλά έπρεπε να φτάσει η μέρα που τον επέλεξε ένας από τους «γκουρού» του αθλήματος για την ομάδα του, για να γίνει το «κλικ» μέσα του και να ξεκινήσει τη διαδρομή προς την κορυφή.

«Κάτι είδε σε μένα στα 11 μου και με επέλεξε ο Ομοσπονδιακός προπονητής Νίκος Μέμμος, να πάω στον Ίκαρο Αγίας Παρασκευής, μια ομάδα άπιαστη, πρωταγωνίστρια. Για να φτάσεις να γίνεις Ίκαρος χρειάζεται να περάσεις με επιτυχία ένα μεγάλο και μακροχρόνιο δοκιμαστικό. Τα κατάφερα στα 13 μου κι είχα πλέον ήδη περάσει στο επόμενο επίπεδο.
Δεν ήμουν απλώς “ο τύπος που κάνει κικ μπόξινγκ”, αλλά αυτός που κάνει πρωταθλητισμό και έχει βάλει σκοπό να κυνηγήσει το όνειρό του.

Ο κ. Μέμμος είναι τεράστιο κεφάλαιο για το άθλημα. Το γεγονός ότι έχει κατακτήσει ό,τι τίτλο υπάρχει και ότι το 2015 μπήκε στο Hall of Fame αποδεικνύει ότι αποτελεί κεφάλαιο για το άθλημα. Είναι το πρότυπό μου, ο δάσκαλός μου, η δύναμή μου».

Ο Νίκος Μέμμος (αριστερά στη φωτό)

Τάπερ, σεντόνια και πρώτος στον κόσμο…

Η μητέρα έχει δικαιωθεί για την επιμονή της, αλλά υπάρχει και τίμημα. Τέσσερις φορές την εβδομάδα προπονήσεις και διαδρομές από τον Μαραθώνα στον Γέρακα και πίσω και πριν από μεγάλους αγώνες, παραμονή για μέρες μέσα στο αθλητικό κέντρο, με τάπερ, σεντόνια και πολλή αγωνία. Αλλά αξίζει τον κόπο, όπως αποδεικνύεται σύντομα.

Από τις «καλές εμφανίσεις» σε αγώνες εντός συνόρων, ο Σταμάτης κατακτά την τρίτη θέση το 2018 στην Αυστρία σε ευρωπαϊκό τουρνουά και φέρνει την πρώτη του διάκριση από το εξωτερικό.

Ακολουθούν τρεις τρίτες θέσεις το 2019, πάλι σε ευρωπαϊκό τουρνουά στην Ουγγαρία κι έρχεται κι η επιλογή για την εθνική ομάδα. Είναι ο ένας από τους δύο εκλεκτούς για την κατηγορία Παίδων +69 κιλά κι οι απαιτήσεις πλέον αυξάνονται.

Στο πρώτο του Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, το 2019, κατακτά τη 2η θέση χάνοντας από τον συναθλητή του στην Εθνική, Δημήτρη Οικονόμου και το 2020 παίρνει την παρθενική του πρωτιά στο ευρωπαϊκό τουρνουά της Αθήνας στην κατηγορία Open Weight (όπου ανταγωνίζονται όλοι οι αθλητές ανεξαρτήτως κιλών).

Το μεγάλο μπαμ (μέχρι το επόμενο) γίνεται το καλοκαίρι του 2021, στο τουρνουά της Ουγγαρίας. Ο προπονητής του τον ρίχνει στα βαθιά και τον βάζει να αγωνιστεί και σε επίπεδο ανδρών κι ο Σταμάτης… δεν τους βλέπει. Κατακτά την πρώτη θέση και πλέον η παρουσία του «φωνάζει» ότι μιλάμε για αθλητή πρώτης γραμμής.

Ακολουθεί η… κορύφωση. Πρώτος τίτλος σε Πανευρωπαϊκό Επίπεδο στο Μαυροβούνιο το 2021 (έφηβοι), τρεις πρώτες και μια δεύτερη θέση στο τουρνουά του 2022 στην Ουγγαρία και η τεράστια επιτυχία του με την ανάδειξή του ως παγκόσμιου πρωταθλητή (και πάλι στην κατηγορία εφήβων, +94 κιλά) στις αρχές Οκτωβρίου, στο Τζέσολο της Ιταλίας.

«Πολλές φορές καλύτερα να κάνω τον χαζό»

«Εκτόνωση, εμπειρίες, καλή ζωή για να μπορώ να κάνω πρωταθλητισμό», απαντά ο Σταμάτης στο ερώτημα «τι σου έχει προσφέρει το κικ μπόξινγκ», αλλά παραδέχεται ότι «δε μου έχει λείψει κάτι. Έχω κάνει κι εγώ τα ξενύχτια μου, τις βλακείες με τους φίλους, αλλά ποτέ πριν από αγώνες».

Όπως καταλαβαίνεις από την κουβέντα μαζί του, ο Σταμάτης έχει κερδίσει κάτι ακόμα από όλη αυτή την ιστορία. Έχει ωριμάσει πιο γρήγορα. Και δε θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά από τη στιγμή που έχει κοπιάσει αρκετά για να πετύχει.

Γιατί δεν είναι μόνο η σκληρή δουλειά κι οι θυσίες που του πιστώνεις, αλλά και το γεγονός ότι υπάρχουν μέρες που από τις 05.00 το πρωί είναι πίσω από τον πάγκο λαϊκής του πατέρα του, πριν πάει για προπόνηση και επιστρέψει ξανά στον πάγκο για να βγει το μεροκάματο.

Το καταλαβαίνεις ότι είναι ώριμος για 19χρονος, όταν τον ακούς να λέει ότι «υπάρχουν φορές που στενοχωριέμαι όταν βλέπω αντίπαλό μου να τραυματίζεται από χτύπημά μου, γιατί βάζω τον εαυτό μου στη θέση του». Ή όταν σου απαντά «αποφεύγω να τσακώνομαι και έχω μάθει πρώτο μου όπλο να έχω τον διάλογο. Αν δεν με βοηθήσει, προτιμώ ακόμα και να κάνω τον χαζό».

Ακολουθεί η δεύτερη πρωταθλήτρια

Δώδεκα χρόνια μετά την επιλογή τους, οι γονείς ξέρουν πλέον τα πάντα για το κικ μπόξινγκ. Η μητέρα είναι εκεί σε κάθε ταξίδι και έχει ξεπεράσει εκείνο «το σοκ της πρώτης φοράς που είδα τον Σταμάτη να τρώει μια κλοτσιά και να μην μπορεί να πάρει ανάσα».

Ο πατέρας φροντίζει να συντηρεί ένα ακριβό άθλημα «όπου μόνο πληρώνεις. Εξοπλισμό, μετακινήσεις, ταξίδια. Με εξαίρεση τις φορές που βοηθά όλους τους αθλητές ο κ. Μαρτίνος, όλο το υπόλοιπο διάστημα είσαι αναγκασμένος να βάζεις το χέρι στην τσέπη».

Αμφότεροι παραδέχονται ότι το κικ μπόξινγκ του Σταμάτη χάραξε την πορεία της ζωής τους. Και κάπου εκεί είναι που βλέπεις το χαμόγελο στο πρόσωπο να μεγαλώνει. ‘

Γιατί «το κικ μπόξινγκ του Σταμάτη» χάραξε και την πορεία της μικρότερης κόρης. Η 15χρονη Δήμητρα θεωρείται από τα ανερχόμενα ταλέντα στο άθλημα και στο παγκόσμιο του 2022, που ο αδελφός της βγήκε πρώτος, αυτή κατέκτησε την τρίτη θέση.

Κάντε λίγη υπομονή κι ο Μαραθώνας θα έχει τους δύο κορυφαίους αθλητές στον κόσμο…

Προηγούμενο άρθροΑυτό είναι το μικρότερο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στον κόσμο – Δυο ομάδες παίζουν μεταξύ τους 17 φορές τον χρόνο
Επόμενο άρθροΤετράχρονος επιβίωσε από θαύμα και τώρα μετρά ως το 100 σε επτά γλώσσες, πολλαπλασιάζει και ξέρει κλάσματα