του Πέτρου Κατσαμάκη

 

Αστρολόγος-Ερευνητής, “ΗΛΙΟΦΩΤΟ”

 

Λ.Μεσογείων 330, Αγ.Παρασκευή

 

Τηλ. 2103300145

 

ΚΡΙΟΣ

Το ξεκίνημα του μήνα σε βρίσκει γεμάτο αμφιβολίες, αλλά με έντονα αισιόδοξη διάθεση. Το κυρίαρχο καρμικό χαρακτηριστικό του μήνα είναι το να απελευθερωθείς από σχέσεις συναισθηματικές, οικογενειακές και επαγγελματικές, που σε θέλουν μικρό, ζαβό και υποταγμένο. Η ανάγκη σου για σταθερότητα, ασφάλεια, ηρεμία και χαλαρότητα συγκρούονται συχνά με παιδικές και εφηβικές επιθυμίες, με γενικό τίτλο «θέλω να είμαι το καλό σου παιδί αγαπημένη μου μανούλα» και ταυτοχρόνως ανεξάρτητος, ελεύθερος και κιμπάρης. Ο κυβερνήτης σου ο Άρης στον Υδροχόο και στους Ιχθύες σε όψη με τον Κρόνο και τον Ποσειδώνα, αλλά και η Νέα Σελήνη στον Υδροχόο, σου θυμίζουν πως είσαι ελεύθερος άνθρωπος και ενήλικας και αυτό έχεις καρμικά να διαχειριστείς και να εξελίξεις, και όχι να πισωγυρίζεις ξανά μανά στη φούστα της μαμάς σου και να επαναστατείς που η μαμά σου φέρεται σαν «μάμα» και όχι σαν τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, παραχωρώντας σου ανερυθρίαστα όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες.

 

ΤΑΥΡΟΣ

Ο Ιανουάριος σε προσεγγίζει με θετική διάθεση και καινούριες ευκαιρίες, που σου ανάβουν το πράσινο φως σε καινούρια ξεκινήματα. Μετά από δυόμιση χρόνια αποψίλωσης ξεσκαρταρίσματος, στέρησης, πένθους και απώλειας, ήρθε η ώρα να γελάσει το χειλάκι σου και πάλι. Αρκεί οι τωρινές σου επιλογές να μην θυμίζουν σε τίποτα αυτή τη χωματερή που είχες περιμαζώξει τα προηγούμενα χρόνια, γεμάτη από άχρηστα και νεκρά πράγματα, που εσύ μέσα στην παιδική σου αφέλεια ονόμαζες ασφάλεια και σιγουριά. Ο Άρης στον Υδροχόο και στους Ιχθύες σε όψη με τον Κρόνο και τον Ποσειδώνα σου λένε πως η μόνη επιλογή που σου μένει είναι το μπροστά. Η Νέα Σελήνη στον Υδροχόο σε σύνοδο με τον Ερμή ανάδρομο έρχονται σαν τον ιππότη απελευθερωτή να σε ξελευτερώσουν, δίνοντάς σου καινούριες, ώριμες, ενήλικες και θετικές επιλογές, απαλλαγμένες από παιδικές αρρώστιες και εξαρτητικές ανάγκες. Εσύ, συντονισμένος στο πνεύμα των ημερών, έχεις να θυμάσαι πως το καρμικό σου μάθημα αυτή τη περίοδο είναι να κατανοήσεις  πως η αληθινή αγάπη είναι ελευθερία, και πως μόνο ό,τι σε ελευθερώνει, σε αγαπάει πραγματικά.

ΔΙΔΥΜΟΣ

Με τη Νέα Σελήνη να σου παιανίζει το «καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή», ξεκινά το 2015 βρίσκοντάς σε να σκέφτεσαι διαρκώς ψευδοδιλλήματα. Και το κέφι συνεχίζεται με τον Άρη να περνά στο ζώδιο των Ιχθύων σε όψη με τον Ποσειδώνα και τον Κρόνο απέναντί σου και τον κυβερνήτη σου τον Ερμή σε φαινομενικά ανάδρομη πορεία να έχουν βάλει στόχο να σε αποτρελάνουν, μπερδεύοντας το παρελθόν με το μέλλον, τις σκέψεις με τα συναισθήματα, και να σε έχουν ζαυλακώσει, και εσύ να αναρωτιέσαι ποιος είμαι; Που πάω; Τι θέλω; Τι μπορώ; Η Νέα Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά και η Αφροδιτούλα, σου ξεκαθαρίζουν πως από το να τρελαθείς, καλύτερα να απελευθερωθείς από την πεποίθησή σου πως για να σε αγαπάνε πρέπει να κάνεις αυτό που θέλουν. Το σημαντικό καρμικό μάθημα που έχεις να συνειδητοποιήσεις είναι πως στην πραγματικότητα έχεις άπειρες επιλογές, γιατί είσαι ελεύθερος και ενήλικας άνθρωπος. Και όσο αυτοπεριορίζεσαι στο δίπολο του αυτού ή του εκείνου, χάνεις έναν ολόκληρο κόσμο δυνατοτήτων, που εγγυημένα μπορεί να σε πάει στην αυτοπραγμάτωση σου και την ευτυχία σου.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Αυτή την Πρωτοχρονιά κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου και γιόρτασε τη έτσι, ώστε να μη χρειάζεται να ανεχτείς καμία συμπεριφορά από αυτές που δεν αντέχεις, αλλά και να απολαύσεις και να χαρείς το πνεύμα των εορτών, χωρίς να πρέπει η χαρά σου να γίνεται θλίψη, εντεροκολίτιδα, ημικρανία και νεύρωση στομάχου. Τα αστρολογικά γεγονότα του μήνα σε καλούν να παίξετε το «φτου ξελευτερία» και όχι το «κλέφτες και αστυνόμοι». Που θα πει πως, τα όρια και οι αντοχές σου είναι πλέον πολύ συγκεκριμένες και δεν έχεις την πολυτέλεια να στριμώχνεις τις ανάγκες σου για τις ανάγκες των άλλων. Αυτές τις γιορτές, άδραξε ευκαιρίες σε κάθε τομέα και μη δεχθείς να εγκλωβιστείς σε ό,τι σε στενεύει και σε περιορίζει, σε πισωγυρίζει και σε φορτίζει αρνητικά συναισθηματικά. Μην ξεχνάς άλλωστε πως η λέξη που καρμικά έχεις να μάθεις φέτος είναι το «όχι» και χρειάζεται να μπορείς να το λες χαμογελαστά, κοιτώντας κατάματα τη μανούλα χωρίς ίχνος ενοχής και φόβου, αλλά ούτε και οργής και θυμού.

ΛΕΩΝ

Σε ασκήσεις ακριβείας σου ζητά να εκπαιδευτείς ο Ιανουάριος, με μια πληθώρα όψεων να σου μαθαίνουν και πάλι τον Κ.Ο.Κ. Δηλαδή που πατάς γκάζι και που πατάς φρένο, που βάζεις πρώτη και που όπισθεν. Αυτό τον μήνα αναλογίσου μήπως ήρθε η στιγμή να βάλεις όρια στην απέραντη δοτικότητα σου και στην τάση σου να υποδύεσαι τον «τέλειο μπαμπά», δίνοντας τα πάντα στο βλαστάρι του και καταρρέοντας στο τέλος; Όλο το σύμπαν στο φωνάζει παντοιοτρόπως πως χρειάζεται να επαναπροσδιορίσεις τις σχέσεις σου, εστιάζοντας στο πως δίνεις και στο πως παίρνεις, συνειδητοποιώντας πως ισότιμες και αρμονικές σχέσεις είναι αυτές που στηρίζονται σε μια ισορροπημένη και δίκαιη συναλλαγή και όχι αυτές που εσύ επιλέγεις και στηρίζονται στο μόνο δίνω ή στο μόνο παίρνω. Όσο παριστάνεις τον superman, ανεμίζοντας την μπέρτα σου και τάζοντας τον σωτήρα στους άλλους, τόσο και οι άλλοι δεν πρόκειται ποτέ να σου αναγνωρίσουν πως και εσύ έχεις ανάγκες, συναισθήματα, όρια και αντοχές.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ

Τον Ιανουάριο ο Κρόνος στον Τοξότη και οι άλλες πλανητικές όψεις θα δοκιμάζουν διαρκώς τις αντοχές σου. Τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και την ασάφεια της φαντασίας θα είναι διαρκώς το ζητούμενο τόσο μέσα σου, όσο και στο περιβάλλον σου. Βάλε όρια στο μυαλό σου που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, κάνοντας στροφιλίκια και κωλιές, και σε πετάει διαρκώς στη στροφή έξω από τον εαυτό σου, τις ανάγκες σου και την πραγματικότητα. Όλη αυτή η κούραση μπορεί να λάβει τέλος με τη Νέα Σελήνη, την Αφροδίτη και τον κυβερνήτη σου τον Ερμή σε φαινομενικά ανάδρομη πορεία στον Υδροχόο, να σου θυμίζουν πως «σαπουνίζοντας γουρούνι, χάνεις χρόνο και σαπούνι» και πως όποιος δεν μπορεί να βάλει τα όρια μόνος του στον εαυτό του, δεν είναι αυτός που εσύ χρειάζεσαι σε αυτή τη φάση της ζωής σου. Πάψε να παριστάνεις τη δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά που μαθαίνει στα παιδάκια αγόγγυστα και επίλεξε εκ νέου οριοθετημένους ενήλικες ανθρώπους, που ό,τι λένε είναι και αυτό που εννοούν. 

ΖΥΓΟΣ

Ο Ιανουάριος ξεκινάει ξυπνώντας μέσα τη Μπουμπουλίνα και τον Κανάρη τον μπουρλοτιέρη. Είναι ανάγκη να αποδεχτείς καταρχήν εσύ και μετέπειτα οι γύρω σου ότι είσαι ελεύθερος άνθρωπος, να αναγνωρίσεις την αυτοδιάθεση της ελευθερίας σου, αλλά και να μάθεις πως αγάπη σημαίνει ελευθερία, και όποιος σε αγαπά και σου ζητά να κάνεις αυτό που θέλει και όχι αυτό που εσύ επιθυμείς, σε θέλει μικρό και καθηλωμένο. Το κυριότερο όμως που έχεις να αντιμετωπίσεις είναι η θλίψη σου για όλα αυτά που χρειάζεται να αφήσεις πίσω σου, προχωρώντας στην αναγκαιότητα της εξέλιξής σου και αποχαιρετώντας πρόσωπα, καταστάσεις και γεγονότα, που πλέον δεν είναι σε θέση να σου δώσουν αυτά που χρειάζεσαι, ώστε να πας παρακάτω. Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα, καινούρια θετικά ξεκινήματα σε τροφοδοτούν με χαρά, αισιοδοξία και αγάπη, καλώντας σε να αξιοποιήσεις την εύνοια μιας πλειάδας πλανητών στον Υδροχόο, ώστε να χαρείς χωρίς ενοχές και να ανατροφοδοτηθείς τόσο ερωτικά όσο και κάνοντας όσα σε ευχαριστούν με αγαπημένα σου πρόσωπα.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ

Ο καινούριος χρόνος σε απαλλάσσει προσωρινά από την παρουσία του Κρόνου στο ζώδιό σου, αλλά και όλο το θανατικό και το βάρος που κουβάλαγες καρτερικά σχεδόν τρία χρόνια στην πλάτη σου. Έτσι κηρύσσεται πανηγυρικά το τέλος μιας μεγάλης περιόδου πένθους για σένα, και σε ωθεί να συνειδητοποιήσεις πως ό,τι τέλειωσε, τέλειωσε. Μια ολόκληρη στρατιά πλανητών στον Υδροχόο ήρθαν να σε περιμαζέψουν από τους θρήνους και τους οδυρμούς και να σου μάθουν να ανοίγεις καινούρια παράγραφο και να προχωράς παρακάτω σε καινούριες επιλογές και αντικαταστάσεις. Αυτό που πάλι εσύ δεν εννοείς να ξεκολλήσεις από το παρελθόν και να κοιτάξεις μπροστά το παρόν και το μέλλον, σε πολύ κακό θα σου βγει, στο λέω να το ξέρεις. Όσο αντιστέκεσαι στην εξέλιξη, στη ροή της ζωής και μουλαρώνεις μέσα στην νοσταλγία ενός παρελθόντος που μόνο σε πονάει, η μαυρίλα θα είναι η αγαπημένη σου απόχρωση. Άφησε κάτω τα παλιά και γνώριμα, και υποδέξου τα καινούρια που μπορεί να μην είναι γνώριμα, αλλά είναι ταμάμ αυτό που σου χρειάζεται για να δεις και πάλι τη ζωή χρωματιστή.

ΤΟΞΟΤΗΣ

Ο καινούριος χρόνος κάνει την είσοδό του παράλληλα με την είσοδο του Κρόνου στο ζώδιό σου, που ήρθε αποφασισμένος να σε νοικοκυρέψει και να βάλει τάξη στις παιδιάστικες υπερβολές, που όχι να το παινευτείς, αλλά πολύ τις αγαπάς. Το ζητούμενο αυτό το μήνα είναι να μείνεις στα συγκαλά σου, κρατώντας μια σταθερή και ακλόνητη σχέση με τη πραγματικότητα και λέγοντας «φτου κακά» σε φαντασίες και σενάρια. Όπως καταλαβαίνεις και εσύ, τι άλλο έχει να σου μάθει ο Κρόνος από αυτό που ξέρει καλά να μαθαίνει: Τα Όρια. Θα χρειαστεί λοιπόν να ξεκινήσεις την περίφραξη από τα εσωτερικά οικόπεδα, βάζοντας όρια σε παιδιάστικες δικές σου συμπεριφορές που σε αποδυναμώνουν, σε αποσυντονίζουν και σε τρελαίνουν, αλλά και σε όσους γύρω σου σε χαώνουν. Το σημαντικό καρμικό μάθημα που έχεις να μάθεις είναι τη διαφορά που έχει το «Καλό» από το «ευχάριστο». Διότι πολύ συχνά επιλέγεις αυτό που σου είναι  ευχάριστο, χωρίς όμως να σου κάνει καλό στην τελική, αλλά σε οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο «κακό» σου.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

Έντονα φορτισμένη ξεκινά για σένα η νέα χρονιά, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κλίμα σε ό,τι έχει να κάνει με σχέσεις που αφορούν τον οικογενειακό τομέα, αλλά και πρόσωπα εξουσίας, που σε θέλουν μικρό και υποταγμένο. Εσύ πάλι έχεις να μείνεις σταθερός στο αγαπημένο σου παιχνίδι για όλη αυτή τη περίοδο που είναι το «φτου ξελευτερία» και να εμπεδώσεις πως όποιος σε αγαπά πραγματικά, δεν σε αγαπά γιατί κάνεις αυτό που θέλει, αλλά γιατί είσαι αυτός που είσαι, και σου αναγνωρίζει το δικαίωμα να επιλέγεις αυτό που θέλεις ως ελεύθερος άνθρωπος. Αυτό πάλι που εσύ πιστεύεις πως αγάπη είναι να κάνουν οι άλλοι αυτό που θέλεις και να υπακούν τις εντολές σου, να το κοιτάξεις άμεσα, γιατί θα σου αφήσει κουσούρι. Το ελευθερώνομαι και σε ελευθερώνω χρειάζεται να είναι το αγαπημένο σου σλόγκαν μαζί με την συνειδητοποίηση ότι αγάπη είναι ελευθέρια και ας ωρύεται η μαμά μέσα σου ότι ισχύει το αντίθετο.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ

Αδιαμφισβήτητα ο πρώτος μήνας του χρόνου σε κάνει πρωταγωνιστή των εξελίξεων, ωθώντας σε να συνειδητοποιήσεις πως είσαι ενήλικας και ελεύθερος άνθρωπος, έχοντας την αυτοδιάθεση σου και το δικαίωμα να αποφασίσεις εσύ και μόνο εσύ τι θέλεις, σεβόμενος το πλαίσιο της ελευθερίας των άλλων, αλλά και αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη και τη δέσμευση των συνεπειών του να «είσαι ελεύθερος». Κατάλαβε πως η πραγματική ελευθερία ξεκινά πάντα από μέσα σου, και στηρίζεται απόλυτα στην επάρκεια των δεξιοτήτων που φροντίζεις να καλλιεργείς και να εξελίσσεις, ώστε να μπορείς να στέκεσαι ως ενήλικας και αυτάρκης άνθρωπος. Εσύ πάλι, πολύ συχνά κρεμιέσαι στις αποφάσεις των άλλων, και θεωρείς πως η προσκόλληση στον επαναστατημένο έφηβο που είναι πλήρως εξαρτημένος αλλά και εντελώς επαναστατημένος με στόχο να αλλάξει τους γύρω του και όχι τον εαυτό του, θα σε απελευθερώσει. Κλείσε οριστικά τα νταραβέρια με την εφηβεία σου, και πέρασε επιτέλους οριστικά στην καινούρια πίστα που συνάδει απόλυτα με την ηλικία σου, και λέγεται ενηλικίωση.

ΙΧΘΥΕΣ

Με στεντόρεια φωνή πως η εξάρτηση δεν είναι καλό πράγμα στη ζωή ενός ενήλικα, αλλά ούτε και η προσκόλληση στο παρελθόν, μπαίνει θριαμβευτικά το 2015. Εσύ πάλι έχεις κολλήσει σαν τη πεταλίδα στο βράχο του παρελθόντος, πιασμένος από τη φούστα της εκάστοτε «μανούλας» που σε υιοθετεί, τρέμοντας και νιώθοντας δέος σε ό,τι δηλώνει ενήλικας, ελευθερία και ευθύνη, κοντεύοντας να σκάσεις από την πίεση που δέχεσαι. Ο Κρόνος που πέρασε στο ζώδιο του Τοξότη σε όψη με τον Άρη και τον Ποσειδώνα στο ζώδιό σου από την άλλη, σου εφιστούν την προσοχή σε όλη αυτή τη χάωση και την αναμπουμπούλα που αναπαράγεις, τόσο μέσα σου όσο και έξω σου. Τα όρια της πραγματικότητας σε ό,τι είναι «τρέλα» και ασυνέπεια είναι το κυρίαρχο μάθημα που έχει να σου διδάξει ο καλός σου Κρόνος για αρκετά χρόνια, αρκεί να συνειδητοποιήσεις πως η καλοσύνη έχει όρια, όπως επίσης και η δοτικότητα. Ζήτα βοήθεια, αν δεν νιώθεις πως μπορείς να τα καταφέρεις μόνος σου και φρόντισε να αποφύγεις εξαρτήσεις και πιέσεις, που σε οδηγούν σε καταχρήσεις και άκρα.

 

Προηγούμενο άρθροΜε απόφαση Δούρου ακυρώνονται 4 διαγωνισμοί για διαχείριση απορριμμάτων
Επόμενο άρθροΕΤΗΣΙΟ ΩΡΟΣΚΟΠΙΟ 2015