του Πέτρου Κατσαμάκη

Αστρολόγος-Ερευνητής, “ΗΛΙΟΦΩΤΟ”

Λ.Μεσογείων 330, Αγ.Παρασκευή

Τηλ. 2103300145

 

ΚΡΙΟΣ (21 Μαρτίου – 19 Απριλίου)

Το ζώδιό σου βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, μιας και όλα τα σημαντικά αστρολογικά γεγονότα πραγματοποιούνται στον άξονά σου. Η επιρροή της Έκλειψης Σελήνης του Οκτώβρη στο ζώδιό σου βαστά ακόμη γερά και όσο προσπαθείς ν’ αλλάξεις τον κόσμο έξω από σένα, η πραγματικότητα θα σου δείχνει τα δόντια της. Με λίγα λόγια αντίστρεψε πορεία, αναθεώρησε τους χάρτες και φέρε όλη την προσοχή σου απ’ τον έξω κόσμο στον μέσα κόσμο, βάζοντας μπρος να συγυρίσεις το «σπίτι» σου. Ο καθένας είναι αυτός που είναι και αυτό είναι δικαίωμά του και δε θ’ αλλάξει επειδή εσύ τον απειλείς, τον τρομάζεις, τον παρακαλάς, ή του επιτίθεσαι. Αν δε σου κάνει, μπορείς ευγενικά να τον ευχαριστήσεις για ό,τι σου έδωσε και να χαράξεις μια νέα πορεία με στόχο να βρεις αυτό που σου κάνει. Αλλά για να βρεις αυτό που σου κάνει, πρέπει πρώτα να απαλλαγείς απ’ αυτό που δε σου κάνει μέσα σου. Αλλιώς ό,τι είσαι θα έλκεις. Για να το πετύχεις αυτό πρέπει να κατανοήσεις σε βάθος μία έννοια εξαιρετικά στρεβλωμένη για σένα που λέγεται σεβασμός. Και καθώς θα την ανακαλύπτεις, η ζωή σου θ’ ανοίγεται σε πραγματικά θαύματα.

 

ΤΑΥΡΟΣ (20 Απριλίου – 20 Μαϊου)

Φορτισμένος από την Έκλειψη του Ηλίου στο απέναντί σου ζώδιο του Σκορπιού ξεκινά ο Νοέμβριος, και εσύ ακόμα συνεχίζεις να ταράζεσαι πιστεύοντας ακράδαντα πως η ζωή σου απειλείται, δυσκολευόμενος εξαιρετικά να αποσαφηνίσεις τη διαφορά που έχει το «έχω» από το «είμαι». Και πως όταν απειλείται αυτό που «έχεις» δεν απειλείται πάντα και αυτό που «είσαι», η ύπαρξή σου δηλαδή. Δυόμιση χρόνια οι Εκλείψεις στον άξονά σου και ο Κρόνος στον Σκορπιό σε σφυρηλατούν αλλεπάλληλα, μπας και διαχωριστεί επιτέλους μέσα σου το «είμαι» απ’ το «έχω» και ηρεμήσεις. Αυτό τον μήνα μπήκε και ο Άρης στο φιλικό σου ζώδιο του Αιγόκερου, αλλά και πραγματοποιείται η Νέα Σελήνη στο ζώδιό σου και με πολύ φιλική διάθεση στο ξεκαθαρίζουν με όποιο τρόπο διαθέτουν. Δεν «είσαι» αυτό που «έχεις». Καν’ τους το χατίρι να το μάθεις επιτέλους αυτό το πολύ σημαντικό για σένα καρμικό μάθημα και να συνειδητοποιήσεις επιτέλους πως το μόνο που έχεις στην πραγματικότητα είναι η ύπαρξή σου και αυτό το σώμα που είναι δανεικό και που τα ξεπουλάς, για το κάθε τυχάρπαστο «σ’ αγαπώ», «μπράβο», φόβο, χρήμα, αξίωμα ή φαντασίωση.

ΔΙΔΥΜΟΣ (21 Μαϊου – 21 Ιουνίου)

Τι άλλο να κάνει και το σύμπαν, αν εσύ αρνείσαι να μεγαλώσεις; Εγώ θα σου πω τώρα που ο κυβερνήτης σου ο Ερμής έπαψε να είναι ανάδρομος και η Νέα Σελήνη γεμάτη γνώση πραγματοποιείται στο απέναντί σου ζώδιο του Τοξότη, πως ευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος που η ηλικιακή του φάση και η συμπεριφορά του ταιριάζει ταμάμ με τη συναισθηματική του ωριμότητα και τις πράξεις του. Δυστυχισμένος είναι ο άνθρωπος που ενώ είναι ενήλικας, σκέφτεται, νοιώθει, επιχειρηματολογεί, ερωτεύεται, υπόσχεται, δεσμεύεται και κυρίως αποδεσμεύεται σαν τρελαμένο παιδί. Θέλεις να πάψεις μέσα σου να σε τρώει αυτή η ατελείωτη αγωνία και το μυαλό σου να πάψει να γυρίζει διαρκώς σε δισεκατομμύρια σκέψεις σαν τον κουλοχέρη στο καζίνο; Τότε αναπτύξου και ωρίμασε, ώστε οι στόχοι σου να είναι στο ίδιο επίπεδο με τις δεξιότητες και τις ικανότητές σου. Αντιμετώπισε σθεναρά τον χρόνο και συνειδητοποίησε πως μεγάλωσες, για να παθαίνεις «παιδικές αρρώστιες». Και αν δε σου το δείξανε πώς είναι να μεγαλώνεις, καν’ το εσύ για σένα. Ζήτα να σου το μάθουν αυτοί που το κατέχουν. Δέξου με ταπεινότητα και αγάπη χωρίς όρους προς τον εαυτό σου τις ελλείψεις σου, ξανα-κάθισε με παρρησία στα θρανία και μάθε σωστά απ’ την αρχή το παιχνίδι της ζωής, διαλύοντας πλάνες, φαντασίες, ασάφειες που κοντεύουν να σε τρελάνουν και υπονομεύουν την αξιοπιστία και την αξιοπρέπειά σου.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ (22 Ιουνίου – 22 Ιουλίου)

Τόσα χρόνια είχες κολλήσει σαν την πεταλίδα στο βράχο, αρνούμενος να αφήσεις πίσω σου ό,τι είχε κάνει πλέον τη διαδρομή του και είχε παλιώσει. Δεν είχε τίποτα να σου δώσει, παρά μόνο φόβο και καθήλωση. Τόσα χρόνια ζούσες στα παιδικά σου βιώματα, στις καρτ ποστάλ και στις αναμνήσεις σου. Τόσα χρόνια θυσίαζες το καινούριο για το παλιό, τόσο που πια δεν έμεινε κόκκος αέρας ν’ αναπνέεις. Έφτασες στα όρια της ασφυξίας. Και επειδή αυτό λέγεται αυτοκτονία, κι επειδή την αυτοκτονία το σύμπαν δεν την εγκρίνει καθόλου, μετά από σοβαρές συσκέψεις αποφάσισε πως ήρθε η ώρα ν’ αναλάβει να σε ξεκολλήσει το ίδιο από το βράχο που αργοπεθαίνεις, αφού εσύ δεν πρόκειται να το κάνεις. Εσύ από την άλλη που ό,τι αλλάζει το θεωρείς απειλή, χρειάζεται να δυναμώσεις μέσα σου και να μάθεις πως στη ζωή η ανατροπή είναι η κανονικότητα και πως η ακινησία επιφέρει θάνατο. Και να δεχτείς με ανοιχτή καρδιά τις ανατροπές που διαδέχονται η μία την άλλη στη ζωή σου και που στόχο έχουν να σε ξεκολλήσουν απ’ το βράχο και να σε βάλουν και πάλι στη ροή της ζωής. Ο πόνος σου θα είναι αντιστρόφως ανάλογος με την αντίστασή σου στην αλλαγή, που έτσι κι αλλιώς έχει προαποφασιστεί από την ίδια τη ζωή. Το χρέος σου είναι να χαιρετήσεις ό,τι σε συντρόφευσε μέχρι τώρα, αλλά δε σε εξελίσσει αλήθεια, και ν’ ανοίξεις πανιά για το ταξίδι της ζωής χωρίς τη μανούλα.

ΛΕΩΝ (23 Ιουλίου – 22 Αυγούστου)

Μία μαστίγιο και μία καρότο σε πάει αυτή η περίοδος. Οι «ενήλικες» φίλοι σου το λένε «περίοδος αναδιευθέτησης», όπου το καινούριο και το παλιό συγκρούονται, γιατί μόνο ένα απ’ τα δύο χωράει στη ζωή σου. Όσο εσύ δεν πετάς το φθαρμένο, το νεκρό, το πεθαμένο κομμάτι, τόσο το καινούριο που χρειάζεσαι δε θα ‘χει πού να κάτσει στο σαλόνι σου. Αυτή η τάση σου να τα θες όλα, είναι καρμικά και ο δήμιός σου. Τώρα που μεγαλώνεις, με τη βοήθεια του Δία στο ζώδιό σου και την αυστηρότητα του Κρόνου και της Έκλειψης του κυβερνήτη σου του Ήλιου, είναι η ώρα να συνειδητοποιήσεις κάτι που δε σου έμαθε προφανώς στην ώρα του ο μπαμπάς σου. Πως στη Ζωή δε γίνεται να τα έχουμε όλα. Κάτι παλιό αφήνουμε για κάτι καινούριο. Και το «αφήνω» είναι ένα ρήμα που το μισείς θανάσιμα, αλλά θα χρειαστεί να μάθεις να το αγαπάς, αν θες να ξεκολλήσεις τη ζωή σου και να απολαύσεις τα δώρα του Δία. Το μυστικό είναι η συνειδητοποίηση πως αφήνουμε κάτι πίσω μας ΜΟΝΟΝ όταν το ευχαριστήσουμε για ό,τι μας έδωσε, βιώσουμε σε βάθος τη συγκίνηση και τη θλίψη που το αποχωριζόμαστε, περάσουμε τη φάση του πένθους και αναγεννηθούμε. Αν απλά το σιχτιρίσουμε, τότε δεν το χαιρετήσαμε ποτέ. Το κουβαλάμε έστω και αν το αρνούμαστε και καταλαμβάνει πολλαπλάσιο χώρο στη ζωή μας από το εμβαδόν του, όπως τα φαντάσματα. Είναι η στιγμή να μάθεις πως δυνατός είναι αυτός που κατ’ αρχήν αντέχει τα συναισθήματά του και όχι αυτός που παγώνει τα συναισθήματά του και το παίζει «έλα μωρέ δεν τρέχει τίποτα». Αποχαιρέτα, κάνε «χώρο» και αποδέξου με ανοιχτή καρδιά.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ (23 Αυγούστου – 22 Σεπτεμβρίου)

Επίθεση αγάπης και τρυφερότητας σου κάνει ο Νοέμβριος, ό,τι δηλαδή απεύχεσαι, ενώ έχεις τόσο πολλή ανάγκη. Όλη την τελευταία περίοδο το σύμπαν προσπαθεί να σου δώσει να καταλάβεις πως δεν είσαι ένα χρηστικό εργαλείο, αλλά άνθρωπος με ανάγκες, επιθυμίες, σώμα, συναισθήματα, αντοχές και όρια. Εσύ πάλι θέλεις να πιστεύεις πως αξίζεις την αποδοχή του εαυτού σου και των γύρω σου, μόνον όταν είσαι «χρήσιμος». Μόνον όταν «μπορείς». Και φυσικά οφείλεις να αντέχεις τα πάντα. Ό,τι κι αν είναι αυτά τα πάντα. Γιατί αν δεν τα αντέχεις και δεν τα μπορείς, θα σε πετάξουνε. Η Πανσέληνος στον Ταύρο, ο Άρης στον Αιγόκερω, ο κυβερνήτης σου ο Ερμής στα βαθιά υπαρξιακά νερά του Σκορπιού αλλά και η Νέα Σελήνη στον Τοξότη σε δύσκολη όψη με τον Ποσειδώνα απέναντί σου, έρχονται να σου ουρλιάξουν μπας και το ακούσεις, πως έχεις πέσει θύμα πλάνης. Δεν είσαι ρομπότ, είσαι άνθρωπος. Δεν είσαι τέλειος, είσαι αυτό που μπορείς να είσαι. Και αυτό που είσαι αξίζει να αγαπηθεί όσο τίποτα στον κόσμο, ακόμα κι όταν δεν μπορείς. Κυρίως όμως, όταν δεν μπορείς. Άκουσε τα σοβαρά και αναθεώρησε τη θέση σου στον κόσμο. Στον αληθινό κόσμο, πετώντας από πάνω σου αιώνων χαώσεις, στρεβλώσεις, ενοχές, θυσίες και κάνοντας το πραγματικό σου χρέος σαν καλός άνθρωπος, αγάπα τον εαυτό σου και εκπλήρωσε τις ανάγκες σου, αν θέλεις να σου μείνει εαυτός, όπως θα έλεγε και ο Ποσειδώνας.

ΖΥΓΟΣ (23 Σεπτεμβρίου – 23 Οκτωβρίου)

Ο Οκτώβριος φρόντισε να μην πλήξεις καθόλου. Η Έκλειψη Σελήνης απέναντί σου στο ζώδιο του Κριού σε έντονες όψεις με σχεδόν όλο το πλανητικό σύστημα έχει ακόμα εξαιρετικά έντονη επιρροή σε κάθε τομέα της ζωής σου. Γιατί επηρεάζει καταλυτικά τον τομέα των σχέσεων και, όπως εσύ ξέρεις πάρα πολύ καλά όσο κανένας άλλος, τα πάντα στη ζωή είναι σχέσεις. Ασχέτως αν πάντα για να ισορροπήσουν όλες οι άλλες σχέσεις την πληρώνει η σχέση με τον εαυτό σου. Αυτό τον μήνα, η είσοδος του Άρη στον Αιγόκερω έρχεται μέσα από συγκρουσιακές διαδικασίες να σου τονίσει για άλλη μια φορά πως όσο παριστάνεις το «καλό παιδί», τόσο οι άλλοι θα παίζουν τραμπολίνο με τα όρια και τις αντοχές σου. Ήρθε η ώρα να κοιτάξεις και λίγο το απέναντί σου ζώδιο του Κριού, που ασχολείται κατ’ εξοχήν με τον εαυτό του και σπανίως διαπραγματεύεται τις ανάγκες του. Όλο το βαρύ πλανητικό οπλοστάσιο σε στοχεύει αυτή την περίοδο, με στόχο να πεις επιτέλους ευθαρσώς την πολυπόθητη φράση που θ’ αλλάξει μαγικά τον κόσμο γύρω σου: ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ. Ως εδώ ήταν τα όριά μου. Χωρίς υστερίες, χωρίς ταρατατζούμ, χωρίς ενοχές, χωρίς ουρλιαχτά. Απλά, ήρεμα, άκακα, με σταθερότητα και σαφήνεια. Αρκεί να συνειδητοποιήσεις πως επιτρέπεται να μην αντέχεις κάθε είδους δυσλειτουργία που σε επιφορτίζουν και να συνειδητοποιήσεις επιτέλους πως οι άθλοι του Ηρακλή ήταν μόνο δώδεκα σε όλη του τη ζωή. Όχι δώδεκα κάθε μέρα.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ (24 Οκτωβρίου – 21 Νοεμβρίου)

Ο μήνας των γενεθλίων σου περικλείει σημαντικά δώρα, που για να τα παραλάβεις χρειάζεται απαραιτήτως να κάνεις ανακαίνιση στο μουσείο της ζωής σου και να πετάξεις ό,τι έχει φάει ο σκώρος. Η Αφροδίτη στο ζώδιό σου, ο Ερμής, ο Κρόνος, η Πανσέληνος απέναντί σου σε έντονη όψη με το Δία στο Λέοντα συγκρούονται με στόχο ν’ αφήσεις ό,τι πεθαμένο, νεκρό και άχρηστο πίσω σου και να επιτρέψεις να εισέλθει καταιγιστικά στη ζωή σου η ενέργεια της Ζωής. Ακόμα κι αν αυτό που χρειάζεται ν’ αφήσεις πίσω σου είναι οι πεποιθήσεις σου, οι αντιλήψεις σου, στοιχεία του χαρακτήρα σου, σχέσεις που αγάπησες αλλά δεν έχουν να σου δώσουν τίποτα άλλο πια, σημαντικές απώλειες, τη νιότη σου ή την κρυψώνα σου. Θα χρειαστεί επίσης να βάλεις όρια στο μυαλό σου, που διαρκώς σε κατατρομάζει, αλλά και στη δική σου τάση να τρομάζεις τους γύρω σου με στόχο να τους ελέγχεις. Εκεί είναι και το κλειδί που καρμικά μπορεί να ξεκλειδώσει οριστικά την «παγωμένη» ζωή σου και να σε βγάλει απ’ τη συναισθηματική κατάψυξη που έχεις μπει εδώ και καιρό. Η Ζωή σου κλείνει το μάτι, και σου δείχνει τα καλούδια της, κι εσύ αναρωτιέσαι αν μπορείς να ελέγξεις την ίδια τη Ζωή. Ε, δεν μπορείς! Πάρε το φόβο σου αγκαλιά και ζήσε! Με αυτούς που αγαπάς, χωρίς αυτούς που αγαπάς, με προϋποθέσεις, χωρίς προϋποθέσεις. Προχώρα παρακάτω. Θα πάθεις ασφυξία. Στο λέει ξεκάθαρα ο Κρόνος στο ζώδιό σου αγκαλιά με την Αφροδίτη. Άκου τους, κάτι ξέρουν.

ΤΟΞΟΤΗΣ (22 Νοεμβρίου – 21 Δεκεμβρίου)

Μια έντονη πλανητική συγκυρία έχει βάλει στόχο να σε δυναμώσει, ώστε να μπορείς να τα βγάζεις πέρα με όλες τις συνθήκες. Διότι αυτή η πεποίθηση, ότι πρέπει η ζωή να σου τα φέρνει πάντα ευνοϊκά και μόλις εμφανιστούν προκλήσεις που στόχο έχουν να σ’ εξελίξουν να τρομάζεις τόσο, που ν’ αναζητάς την παιδική σου κούνια και καμία εικοσαριά μαμάδες να σε νταντεύουν, δεν θα σου βγει σε καλό. Επιθυμείς σαν «θεός» και τρομάζεις σαν «μωρό». Τα θέλεις όλα, αλλά όταν έρθει η ώρα να πληρώσεις το κόστος της επιλογής σου διαμαρτύρεσαι σαν παιδί. Και έτσι η ζωή σου κάνει τραμπολίνο στα άκρα, ζαλίζοντας εσένα και τους γύρω σου. Αυτό που καρμικά χρειάζεται να εμπεδώσεις σε βάθος είναι ότι μεγάλωσες και έχεις ευθύνες, περιορισμούς, υποχρεώσεις και παροχές ενήλικα. Και αν αυτό δε στο έμαθε ο μπαμπάς σου, ήρθε η ώρα να στο μάθει ο Δίας στο Λέοντα λίγο πριν την είσοδο του Κρόνου στο ζώδιό σου. Ό,τι επιλέγουμε έχει ένα κόστος. Είτε θετικό, είτε αρνητικό. Και αυτό πάει πακέτο. Ποτέ χώρια πια, γιατί μεγάλωσες και ο λογαριασμός δε θα πάει στον μπαμπά σου. Στο όνομα του παραλήπτη γράφει πια το όνομά σου. Άπειρα δώρα έρχονται με πονηρό σκοπό: να αποδείξεις ότι μπορείς να τα διαχειριστείς χωρίς να χρεοκωπήσεις. Σκέψου, νοιώσε και πράξε ενήλικα.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ (22 Δεκεμβρίου – 19 Ιανουαρίου)

Κάτι δε σου βγαίνει στο μέτρημα της ζωής σου και πολύ συχνά πιάνεις τον εαυτό σου να είναι έντονα φορτισμένος συναισθηματικά, και όταν τον ηρεμείς, αντιμετωπίζεις ένα τεράστιο κενό. Αυτό το κενό που σε τρομάζει ήρθε να βγάλει στο φως η έντονη επιρροή της Έκλειψης Σελήνης που ακόμα η επίδρασή της βαστάει γερά και η είσοδος του Άρη στο ζώδιό σου σε συνεργασία με τη γλυκιά Πανσέληνο στο ζώδιο του Ταύρου. Όλοι αυτοί έχουν να σου πουν ένα σημαντικό μυστικό: πως έχεις εκπαιδευτεί, όχι για να ζήσεις και να ευτυχήσεις αλλά για να εκπληρώνεις προσδοκίες. Και ίσως πολύ λίγα απ’ τα όνειρά σου είναι πραγματικά δικά σου. Και όταν έρχεται η στιγμή που κατάκοπος τελειώνεις με τις εξυπηρετήσεις προς τρίτους, αντιμετωπίζεις αυτό το κενό. Τον άγνωστο εαυτό σου. Γιατί δεν έμαθες ποτέ τι θέλεις. Έμαθες τι θέλουν οι άλλοι από σένα. Όλο το σύμπαν λοιπόν συνωμότησε υπέρ σου για το «φτου ξελευτερία». Αυτό το «φτου ξελευτερία» που είναι ο μεγαλύτερός σου πόθος και ο μεγαλύτερός σου φόβος, έρχεσαι καρμικά να αντιμετωπίσεις σαν πρόκληση εξέλιξης αυτή την περίοδο. Πώς φεύγεις από κάτι που δε σου κάνει σε καμία περίπτωση, αλλά σου είναι γνώριμο και οικείο και πας εκεί που λέει η καρδιά σου, που δεν ξέρεις καθόλου όμως τι σε περιμένει; Αυτό το «πώς» χρειάζεται ν’ απαντηθεί. Και όταν απαντηθεί, το κενό θα μεταλλαχθεί στην ευτυχία σου. Για να γίνει αυτό, ο δρόμος είναι ένας. Ήρθε η στιγμή να γνωρίσεις πραγματικά τον εαυτό σου και τις ανάγκες του. Βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις ανάγκες των άλλων.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ (20 Ιανουαρίου – 18 Φεβρουαρίου)

Με άγριες διαθέσεις σε πλησιάζει ο Νοέμβριος, με την Αφροδίτη, τον Ερμή, τον Κρόνο από το Σκορπιό σε δύσκολη όψη με το ζώδιό σου, όπως επίσης και την Πανσέληνο στο ζώδιο του Ταύρου και το Δία απέναντί σου ν’ αναρωτιέται: Πότε επιτέλους θα μεγαλώσει αυτό το παιδί; Και οι άλλοι τρεις εν χορώ να του απαντάνε: Όταν μάθει να αντιμετωπίζει τα συναισθήματά του και να εκπληρώνει τις πραγματικές του ανάγκες. Όταν πάψει να προσκυνάει το μυαλό του και αφήσει πίσω του τη μάσκα της «ανωτερότητας» και δεχτεί πως είναι Άνθρωπος. Άσε το επάνω μας, αυτό θα το φροντίσουμε εμείς του λένε. Όπως καταλαβαίνεις «ήρθεν η ώραν σου». Τούτοι εδώ έχουν συμμαχήσει με στόχο την προσγείωσή σου στην πραγματικότητα. Και όταν ο Σκορπιός στοχεύει, δεν παίζουμε μαζί του. Σταμάτα λοιπόν ν’ αφήνεις τον έλεγχο της ζωής σου σ’ ένα παντοδύναμο κι εγωκεντρικό παιδί που απαιτεί τη θέωση, και συμβιβάσου με αυτό που στην πραγματικότητα είσαι. Ένας απλός και απέριττος, υπέροχος ενήλικας, χωρίς σούπερ δυνάμεις και χωρίς έπαρση, κυρίως, και αλαζονεία. Δεν ξέρω ποιος σου είπε ότι ο ενήλικας είναι ο Βούδας μανεκέν, που κρίνει επί παντός επιστητού και διδάσκει τους ανόητους ανθρώπους με βλοσυρό βλέμμα, αλλά όποιος και να σου το είπε, δεν ήθελε το καλό σου. Και αυτό φαίνεται από την ίδια σου την πραγματικότητα. Εξανθρωπίσου. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο καλό θα σου κάνει, σου λένε ο Κρόνος και ο Δίας.

ΙΧΘΕΙΣ (19 Φεβρουαρίου – 20 Μαρτίου)

Με την άμεση ανάγκη να θέσεις ξεκάθαρα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία σου σε βρίσκει ζαλισμένο να παραντουράς ο Νοέμβριος. Παιδικά όνειρα, βρεφικές ανάγκες, εφηβικοί θυμοί και ενήλικες υποχρεώσεις στήνουν χορό γύρω σου και μέσα σου και κοντεύουν να σε αποτρελλάνουν. Εκεί ακριβώς είναι που αναλαμβάνουν τη διάσωσή σου ο Κρόνος, η Αφροδίτη και ο Ερμής απ’ το φιλικό σου Σκορπιό. Που πόνεσε η καρδιά τους να σε βλέπουν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, λέγοντάς σου τα εξής: Μάθημα πρώτο. Άλλο επιθυμώ και φαντάζομαι και άλλο μπορώ να πραγματοποιήσω. Μάθημα δεύτερο. Όσο αφήνεις τον έλεγχο της ζωής σου σ’ αυτό το τόσο «γλυκό», «αθώο», τρελαμένο παιδί που φαντάζεται ότι μπορεί να γίνεις ο σωτήρας του σύμπαντος, τόσο η ζωή σου σαν ενήλικας θα αποδιοργανώνεται πλήρως. Μάθημα τρίτο. Όσο παρατάς τις ανάγκες σου σύξυλες, για τις ανάγκες των άλλων και δε λες με στεντόρεια φωνή αυτό το απαγορευμένο ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ, τόσο θα μουγκανίζεις από οργή, θα κακιώνεις και θα πνίγεσαι μετά στις ενοχές που το ‘χεις κι εύκολο. Μάθημα τέταρτο και σημαντικό. Ενηλικιώθηκες, παρ’ το χαμπάρι. Και ενήλικας σημαίνει αυτό που δε σου έμαθε ο μπαμπάς σου και αναγκάζεται ο Κρόνος να κάνει τη βρωμοδουλειά. Ενήλικας ίσον απόλυτη επαφή με την πραγματικότητα. Παιδί ίσον απόλυτη επαφή με το παράλογο και το απραγματοποίητο. Όσο παραμένεις ενήλικας – παιδί, σου λέει η Νέα Σελήνη στον Τοξότη, μία θα είναι η χαρά και δέκα οι λύπες. Ωρίμασε και κινήσου σύμφωνα με τα όρια και τις αντοχές σου. Σε συμφέρει. 

Προηγούμενο άρθροΔιαστημικός Παναθηναϊκός διέλυσε τον Ζέλικο (video)
Επόμενο άρθροΨηνάκης vs Λουίζος & Λουίζος vs Ψηνάκης